Kefíres minipalacsinta forró szederöntettel

A kedvelt fekete szeder nem csengett le, rengeteg remek receptben szerepelhet ezen hetekben. Azon túl, hogy az egyik legfinomabb nyári gyümölcs, számos jótékony hatása miatt is érdemes minél többet fogyasztani belőle, szezonja most van a csúcson, de még szeptemberig is kitart. Az egyik legkorábban említett gyógynövény, patikusok már a 16. században is használták kezelésekre. Egyútal az egyik legrégebb óta gyűjtött vadgyümölcs is, ami korábban főleg mezőkön, ligetekben termett. Magyarországon a 19. századtól került a kertekbe, ahol tüskés védősövényként is népszerű volt. Nagyobb volumenű és kulináris elterjedésében fontos mérföldőnek számított, hogy amerikai növénynemesítők kifejlesztették a tüskétlen változatát, így szedése sokkal könnyebbé vált. Konyhai felhasználása rendkívül változatos lehet, nemcsak desszertekben, hanem sós fogásokban: salátákban, sültek, vagy sajtok mellett is kiválóan érvényesül. Süteményekben, morzsasütikben, pitékben almával, nektarinnal, őszibarackkal érdemes párosítani. Vigyázat, színanyaga rendkívül erős, hamar feketére fog mindent és mindenkit, ami és aki a közelébe kerül. Az alábbi kefíres palacsinta mellé forró öntetként kerül, ami sütőben készül. Bátran lehet ízesíteni gyömbérrel, csilivel, borssal, vagy akár zöldfűszerekkel, pl. zsályával, kakukkfűvel, jól bírja ezeket a szeder. A szósz passzírozását sajnos nem lehet megúszni, az apró, kemény magok kellemetlenek a selymes mártásban. Az orosz, ukrán ihletésű palacsintát (“oladuski”) eredetileg cukrozott sűrített tejjel, vagy édes tejföllel locsolják, de a gyümölcsszósz is kiváló mellé. Lágy, krémes és könnyű, nem túl vastag a palacsinta, készítése szuperegyszerű. Fekete szedres eledel receptje:

Kefíres minipalacsinta forró szederöntettel
Hozzávalók (kb. 26 darabhoz /4 főre)

Forró szederöntet:
40 dkg szeder
3 evőkanál méz
3 evőkanál víz

3,5 dl kefír
2 tojás, szétválasztva
4 dkg cukor (vagy eritrit)
12 dkg liszt
csipet só
1 teáskanál szódabikarbóna (+ egy teáskanál citromlé)
A sütéshez kb. ½ dl olaj

A szederöntethez előmelegítjük a sütőt 200C fokra. A szedret egy hőálló tálba szórjuk, rácsorgatunk kb. 3 evőkanál mézet és ugyanennyi vizet. Kb. 25 percig sütjük, amíg szirupos levet enged. Turmixgépben (vagy botmixerrel) pürésítjük, majd átpasszírozzuk (sajnos muszáj, mert rengeteg, kemény, apró magja van). Az öntetet akár két nappal korábban is elkészíthetjük. A palacsintatésztához elektromos keverővel simára keverjük a kefírt, a tojássárgáját, a cukrot, lisztet, sót, valamint a szódabikarbónát (amelyet egy teáskanál, vagy facsarásnyi citromlébe teszünk, ettől feloldódik és felpezseg). A tojásfehérjét habbá verjük, és a masszába forgatjuk. Hagyományos palacsintatésztánál valamivel sűrűbb masszát kapunk. Egy nagy serpenyőben kb. 2 evőkanál olajat forrósítunk fel, majd elkezdjük kisütni a palacsintákat: egy-egy púpos evőkanál masszát teszünk bele, ez magától szép, szabályos, kb. 8cm átmérőjű kör formára terül. Lefedjük, és addig sütjük az egyik oldalán, ameddig kissé megpirul, a teteje pedig elveszíti nyersességét, és kissé megdermed, itt-ott lyukacsos lesz kb. 2-3 percig. Megfordítjuk, és a másik oldalán kb.1 percig sütjük. Konyhai papírtörlőre helyezzük, leitatjuk. Kisütjük az összes palacsintát, minden második sütés után konyhai papírtörlővel kitöröljük a serpenyőt, és friss olajat cseppentünk bele. A forró szederöntettel, és mézes joghurthabbal tálaljuk, utóbbihoz elektromos habverővel felverünk 1,5 dl joghurtot, 15 dkg mascarponét és 1,5 dl tejszínt, kevés mézzel ízesítjük. Ha nincs érkezésünk elkészíteni ezeket a kiegészítőket, akkor egyszerűen mézes tejföllel, vagy bármilyen házi lekvárral kínáljuk.

(Visited 10 122 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük