Karamellizált citromos tortácska

Áttörés a téli citromfronton: idén első alkalommal fordult elő, hogy szupermarketben és piaci zöldségesnél is külön jelölést kapott a Meyer-citrom! Tudják, ez az a narancsnak tűnő, érdekes citrom, ami teljesen egyértelműen megkülönböztethető a sima citromtól, és aminek ilyenkor van szezonja. Miről lehet megismerni? Formája általában kissé gömbölyűbb, a héja vékonyabb és simább, amikor érett, akkor a színe narancssárgába hajlik. Legárulkodóbb azonban az illata, ami karakteres, édeskés, mandarinos, fűszeres. Néha határozottan kakukkfüves jellegű. Az íze sokkal édesebb, lágyabb, és igen lédús, gyakran sok a magja. A Meyer-citromot a nemzetközi gasztronómia igen nagyra becsüli, várja a szezonját, és isteníti. A kifacsart levét kis adagokban, mélyhűtőtasakban nagyszerűen le lehet fagyasztani ínségesebb időkre. Salátaöntetekben, mártásokban érvényesül leginkább a különleges zamata. Az alábbi süteményben inkább kezeletlen, biocitromot ajánlok, mivel a héját is használjuk, de a masszába kerülő citromlevet Meyer-citrom levével váltom ki. A tortaforma aljára karamella kerül, arra sok szelet citrom, majd erre a citromos tésztamassza. A végére a karamella összeolvad a citrom kisülő levével, és a citrom magas pektintartalma miatt az egész kissé bekocsonyásodik, gyakorlatilag egy karamellás citromdzsem képződik. Amikor kiborítjuk a tortát, ez a fényes-szirupos réteg kerül a tetejére.

Karamellizált citromos tortácska
Hozzávalók (12 darab)

10+10 dkg cukor
4 biocitrom (2+2, kisebb méretű)
2 egész tojás
15 dkg vaj olvasztva
1 teáskanál só
15 dkg liszt
1 evőkanál sütőpor

A sütőt előmelegítjük 180C fokra (alul/felül sütési üzemmód). Előkészítünk egy 12 mélyedéses muffin tepsit: ujjunkkal cseppnyi olajjal kenjük ki, így könnyebben beletapad a sütőpapír. 12, a mélyedésnél nagyobb sütőpapírt vágunk ki, vízzel kissé benedvesítjük, összegyűrjük (így könnyebb beleilleszteni is a kerek formába, és szebben le lehet majd húzni a süteményről). Kibéleljük vele a mélyedéseket. Serpenyőben (kevergetés nélkül!) borostyán színűre karamellizáljuk a 10 dkg cukrot. Elosztjuk a papírral kibélelt mélyedések aljába. Nem baj, ha nem tölti ki, és nem baj, ha nem egyenletes, a citromlével összesülve kiegyenlítődik majd. 2 citromot héjasul felkarikázunk, és mindegyik formába egy szeletet helyezünk a karamellára. Kisebb szeletből tehetünk kettőt is, átfedhetik egymást, ez is elrendeződik majd a sülés végére. A tésztamasszához egy keverőtálban elektromos géppel habosra keverjük a két egész tojást a 10 dkg cukorral majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, 2 citrom levét és reszelt héját, a sót, a lisztet és a sütőport. A masszát a formákba, a citromra öntjük, nem kell teljesen megtölteni, mivel a sütés során még nőni fog. 25-30 percig sütjük. Ha nagyon elkezd pirulni a teteje, befedjük alufóliával, vagy sütőpapírral. Tűpróbáig sütjük, akkor jó, ha szárazon jön ki a közepéből a hurkapálca, vagy hústű. Legalább 20 percig hagyjuk állni, langyosra hűtjük, és hagyjuk, hogy összeálljon a karamellás-citromos réteg. A süteményeket kivesszük a papírral együtt, megfordítjuk, és óvatosan lehúzzuk róla a papírt. A citromos felével felfelé kínáljuk.  Kikeverhetünk mellé mascarponét kevés őrölt kardamommal, vagy vaníliával.

 

(Visited 3 513 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük