Égetett tésztából készített fánk, amelynek különlegessége a ropogós burok, aminek köszönhetően szép, egyenletes gömb alakúra sülnek a tészták. Bármilyen krémmel tölthetjük.
Karácsonyi gesztenyekrémes choux
Hozzávalók (24 darabhoz)
Ropogós burok
4 dkg nádcukor
3 dkg vaj
4 dkg liszt
Égetett tészta
1,4 dl tej
1,4 dl víz
10 dkg vaj
14 dkg liszt
só, cukor
4 tojás
Gesztenyekrém
25 dkg gesztenyemassza, felolvasztva
25 dkg mascarpone
1 vaníliarúd
csipet só
2,5 dl tejszín, habbá verve
Tetejére: marcipánkorong
Először elkészítjük a vékony ropogós burkot, aminek köszönhetően egyrészt szép, egyenletes felületű, szabályos gömb formájúra sül majd a fánkuk, másrészt ad hozzá egy kellemes plusz ízt és izgalmas állagot is. Kis tálkában összegyúrjuk a nádcukrot, vajat és a lisztet, majd amikor homogén, jól formázható masszát kaptunk, akkor két részre osztjuk. Az egyiket két réteg sütőpapír között egészen vékonyra kinyújtjuk. 12 darab 3 cm átmérőjű korongot szúrunk ki, majd ezeket két sütőpapír közé tesszük. Megismételjük a másik darabbal is. A 24 kis korongot papírral együtt 25 percre a mélyhűtőbe tesszük, amíg elkészül az égetett tészta. Ehhez egy lábasban felforrósítjuk a tejet és a vizet, amikor teljesen meleg, beledobjuk a felkockázott vajat, és megsózzuk. Amikor a vaj már teljesen felolvadt, beleöntjük a lisztet, és kézi habverővel erőteljes mozdulatokkal simára keverjük a masszát. Addig keverjük, amíg össze nem áll egy nagy, kerek masszává, ekkor már fakanálra váltunk, és még további néhány percig pirítjuk. Áttesszük egy tálba. Megvárjuk amíg kissé lehűl, majd az elektromos habverő dagasztó karjával egyesével hozzákeverjük a tojásokat. A sütőt előmelegítjük 150C fokra, légkeveréses fokozatra. A masszát habzsákba töltjük (ha nincs, akkor egy uzsonnázó tasakba) és sütőpapírral fedett kibélelt tepsire kicsi, kb. 3-4 cm átmérőjű halmokat nyomunk. Most vesszük elő a mélyhűtőből a burkokat, mindegyik fánk tetejére helyezünk egyet (szépen rá fog simulni, ragadni pár perc múlva), végül sütőbe toljuk és kb. 40 perc alatt megsütjük. Fontos, hogy sütés közben ne nyissuk ki a sütő ajtaját! A krémhez fellazítjuk a gesztenyemasszát a tejszín harmadával, esetleg egy kis rummal (ha cukrozott a massza, akkor nem kell bele cukor), a mascarponét felverjük a tejszín másik kétharmadával, majd óvatosan összeforgatjuk a gesztenyével. Habzsákba töltjük, és a fánkok aljában vágott kis résen betöltjük a gömbökbe. Mindkét elemet előre is el lehet készíteni, tölteni viszont tálalás előtt, utolsó percben érdemes.