Kapros-túrós mousse linzer és kadaif tészta között, friss málnával és fehércsokoládéval, fehérspárga fagylalttal
Elég ilyenkor egyetlen hozzávaló, hogy azonnal döntsek, ez esetben a kadaif tészta volt a varázsszó. Ez az a bizonyos cérnametéltféle, amelyet arab és török desszertekhez használnak (ezzel készül a künefe is), és amelyet egyébként már lehet kapni a Culinarisban (800Ft egy 1/2kg-os csomag, ez két küneféhez elég). Soha, egyetlen hazai étteremben sem láttam még, hogy bárki használta volna (a hagyományos, „rendeltetésszerű” funkcióján kívül külföldön leggyakrabban úgy találkoztam vele, hogy garnélát tekertek be vele és sütöttek ki), úgyhogy önmagában ezzel a ténnyel, én meg voltam véve. A spárgafagylalt már csak hab volt a tortán.
A desszert gyönyörű – bonyolult, mégis harmonikus, a spárgafagylalt kiváló. Végül a show-t azonban nem a kadayif tészta, hanem a zseniális kapros túrómousse vitte el, amely annyira tetszett és megihletett, hogy itthon megalkottam a saját –egyszerűsített –változatomat. Mellé nálam édesköménymagos ostya (tuile) és némi olívaolaj került, utóbbi remekül harmonizál az enyhén édeskés túróhabbal. Ezt a túróhabot nem lehet szifonban készíteni, mert a kapor eltömítené.
Kapros túrómousse
Hozzávalók (2-3 adag)
20dkg krémes túró, szobahőmérsékleten
0,8dl min.30%-os tejszín, kemény habbá verve
1 púpos evőkanál méz
1+1 evőkanál porcukor
1 zöldcitrom reszelt héja
csipet só
1 csokor kapor, finomra aprítva
A tejszínt egy evőkanál porcukorral kemény habbá verjük. A túrót kikeverjük a mézzel, porcukorral, csipet sóval és a zöldcitrom reszelt héjával. Hozzáadjuk a szárairól lecsipkedett, finomra aprított kaprot. Óvatosan összeforgatjuk a tejszínhabbal. Hűtőbe tesszük legalább egy órára, hogy kissé megszilárduljon. (Tálaláskor néhány csepp olívaolajat és ropogós ostyát, vagy kekszet adunk mellé).
Édesköménymagos ostya
Hozzávalók (16-20 darabhoz)
5dkg átszitált liszt
5dkg átszitált porcukor
5dkg olvasztott vaj
5dkg (kettő kicsi) tojásfehérje
Csipet só
1 teáskanál édesköménymag
A sütőt előmelegítjük 160C-ra.
Teljesen simára keverjük az összes hozzávalót, a fűszer kivételével. Sütőlapra szilikonlapot, vagy sütőpapírt helyezünk. A masszából egy-egy teáskanállal kb. 7cm átmérőjű köröket kenünk a lapra (ha nagyon szabályosakat szeretnénk, használhatunk sablont), majd meghintjük az édesköménymaggal. 12 percig sütjük (két fordulóban sütni). Ha azonnal levesszük a lapról (vékony, hosszú tortakenővel), amikor még forró, akkor még formázhatjuk is (pl. sodrófára hajlítva). Kihűtjük, és légmentesen zárható dobozban tároljuk, akár egy héttel előre is elkészíthető, szépen eláll és ropogós marad.
Egyszer kaphatok ilyet? Lehet?:)
már olvasva is megkívántuk:-)) nagyon jól hangzik és végre az édeskömény desszerthez. Kipróbáljuk!
akár marhaság, akár nem, neked elhiszem, hogy csak jó sülhet ki belöle;-)
Nem is vagy egyedül ezzel a hátulról választással 🙂
Milyen olíva olajat ajánlasz hozzá?
Ínycsiklandozó kombináció!
Milyen túrót használsz hozzá és hol szerzed be?
van, hogy csak két-három-négy desszertet eszem 🙂
De, de, más is az édességeknél kezdi! Csak legfeljebb nem vallja be :-)))
mmmmmmmmmmmm 🙂
Nagyon ínycsiklandozó, már így virtuálisan is 🙂 Én is azt kérdezném, hogy milyen fajta túró az a krémes?
ez az a dobozos német túró, én legjobban a Berchtesgadener Land „Bajor étkezési túró” (Topfen)nevű termékét szeretem. ez az a zöld dobozos márka, amiből van tej meg joghurt is. De ez most épp egy Spar-ban vett, annak nem tudom, mi a márkája, de világoskék kerek a doboza és emlékeim szerint 390Ft.
Norka, desszertekhez inkább lágyabb, gyümölcsösebbeket (ez Pianogrillo márkájú), bár ehhez éppenséggel szerintem szép lehet egy erősebb, füvesebb is.