Dübörög a zöldfűszerek szezonja, a piacok standjain csak győzze az ember mustrálni őket. Zsálya, koriander, kakukkfű, rozmaring, menta, kapor, tárkony – mindből jöhet egy-egy csokor, szombattól szombatig mindet felhasználja az ember (Lehel piac, 32-es Csaba!).
A kapor talán az egyik legmegosztóbb fűszernövényünk, pedig ősrégi fűszer, amely egykor rendkívül értékesnek minősült, mitöbb, adófizetésre is használták. Ókori egyiptomi írásokban is felbukkan, de a görögök és a rómaiak is használták. A középkorban bájitalok főzéséhez, gonosz varázslatok űzőszereként is alkalmazták, sőt, fehérborban megfőzve harci sebesülésekre, sebek gyógyítására is előkerült. A 16. századra aztán elmúlt a varázsereje, ekkor már közönséges kerti fűszernövényként említik a leírások. Ma számos konyha használja, leggyakrabban a skandináv, az orosz, a török és az arab. Számos pozitív egészségügyi hatása mellett a kapor legismertebb tulajdonsága nyugtató hatása. A friss tárkonyt szintén méltatlanul elhanyagoljuk, pedig számos egyszerű ételt egészen új dimenzióba repít.
Ez a két zöldfűszer – no meg a bárány (pl. a Troya török szupermarketből) a főszereplője az alább ajánlott levesnek. Erdélyi – török – azeri konyha által jött az ihlet, savanykás, pikáns, másnaposságra sem utolsó. Van sava, borsa. A csodás tál Hitka Viktória műve, és pl. a Flatlab-ben lehet őket beszerezni.
Kapros – tárkonyos, savanyú bárányraguleves
Hozzávalók (4-6 adag)
4 evőkanál olívaolaj
2 hagyma, finomra aprítva
4 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
50 dkg bárányhús, felkockázva
só, bors
2 liter víz
2 babérlevél
50 dkg zöldhüvelyű bab (ceruzabab, vagy laposbab)
4 dl török joghurt, vagy tejföl
2 csokor kapor, finomra aprítva
1 csokor tárkony, finomra aprítva
0.5 dl jófajta fehérborecet
0,5 citrom leve
Egy leveseslábasban felhevítjük az olajat, majd üvegesre dinszteljük benne a hagymát és a fokhagymát. Sózzuk, így a hagyma levet enged, és gyorsabban megpárolódik. A bárányhúst megtisztítjuk, zsírosabb, faggyúsabb részeit levágjuk. A hagymás alaphoz adjuk, majd felöntjük 2 liter vízzel (esetleg alaplével, ha van). Hozzáadjuk a babérlevelet, és fedő alatt teljesen puhára főzzük, ez hústól függően, kb. 1,5-2 óra. Ha sok időnk van, akkor érdemes ezt előre megfőzni, utána lehűteni, és csak másnap folytatni. A hűtéstől ugyanis a tetejére dermed a zsiradék, amit le tudunk szedni, így kevésbé lesz a leves zsíros. Amikor teljesen megpuhult a bárányhús, a leveshez adjuk a megpucolt, kb. 6 cm-es darabokra vágott zöldbabot, használhatunk többfélét is. További kb. 20 percig főzzük, amíg a zöldbab megpuhul, de még kissé ropogós marad. Tálkában csomómentesre keverjük a tejfölt, vagy török joghurtot, hozzámerünk a forró léből, majd behabarjuk vele a levest. Ha sűrűbbre szeretnénk, adhatunk hozzá 1-2 evőkanálnyi étkezési keményítőt. Elkeverjük, már nem forraljuk. A végén kerül bele a finomra aprított kapor és tárkony, valamint az ecet és a citromlé, amelyektől kellemesen savanykás lesz.
(Visited 1 369 times, 2 visits today)
Agen Bola
Taruhan Online
Bandar Judi Terpercaya
Prediksi Bola
Bursa Taruhan
Judi Online
Taruhan Bola
Agen Casino
Agen Bola
Taruhan Online
Bandar Judi Terpercaya
Prediksi Bola
Bursa Taruhan
Judi Online
Taruhan Bola
Agen Casino
Agen Bola
Taruhan Online
Bandar Judi Terpercaya
Prediksi Bola
Bursa Taruhan
Judi Online
Taruhan Bola
Agen Casino
Agen Bola
Taruhan Online
Bandar Judi Terpercaya
Prediksi Bola
Bursa Taruhan
Judi Online
Taruhan Bola
Agen Casino
Agen Bola
Taruhan Online
Bandar Judi Terpercaya
Prediksi Bola
Bursa Taruhan
Judi Online
Taruhan Bola
Agen Casino
Agen Bola
Taruhan Online
Bandar Judi Terpercaya
Prediksi Bola
Bursa Taruhan
Judi Online
Taruhan Bola
Agen Casino
Agen Bola
Taruhan Online
Bandar Judi Terpercaya
Prediksi Bola
Bursa Taruhan
Judi Online
Taruhan Bola
Agen Casino
Agen Bola
Taruhan Online
Bandar Judi Terpercaya
Prediksi Bola
Bursa Taruhan
Judi Online
Taruhan Bola
Agen Casino
Agen Bola
Taruhan Online
Bandar Judi Terpercaya
Prediksi Bola
Bursa Taruhan
Judi Online
Taruhan Bola
Agen Casino
Agen Bola
Taruhan Online
Bandar Judi Terpercaya
Prediksi Bola
Bursa Taruhan
Judi Online
Taruhan Bola
Agen Casino
Agen Bola
Taruhan Online
Bandar Judi Terpercaya
Prediksi Bola
Bursa Taruhan
Judi Online
Taruhan Bola
Agen Casino
Poker
Taruhan Online
Bandar Judi Terpercaya
Prediksi Bola
Bursa Taruhan
Judi Online
Taruhan Bola
Agen Casino
makasih gan infonya dan salam sukses
http://bandartogelterpercaya.info/