Mindenesetre, most a 32 fokos hőségben kicsit hitelesebb volt ilyen hűsítő, savanykás levest készíteni, mint pár hete a szinte télies klímában, amikor kedves megkeresésükre boldogan igent mondva, a Nők Lapja Cafe oldalára írt cikkhez készítettem el néhányat. A zöldbableveshez a sárga zöldbabot egyébként otthonról importáltam (mert itt nincs) és a Malév Nagycsarnok-Brüsszel között közlekedő zöldbabszállító charterjáratával érkezett.
Recept
Hozzávalók (2 adag)
6 dl húsleves
3 púpos ek tejföl
fél citrom héja
2-3 tk citromlé (vagy ízlés szerint)
1 tojássárgája
1 tk étkezési keményítő
2-3 ek friss kapor, felaprítva
1 nagy paradicsom, magozva, apró kockákra vágva
A húslevest felforralom, egy percig gyöngyöztetem és leveszem a tűzről. Egy tálkában kézi habverővel simára keverem a tejfölt, a tojássárgáját és a keményítőt. Hozzámerek a levesből, csomómentesre keverem és visszaöntöm a levesbe. Alacsony tűzön, lassan épphogy összerottyantom. Ismét leveszem a tűzről, ekkor keverem bele a citromhéjat, citromlevet, a kaprot és a kockázott paradicsomot. Ha szükséges, még sózom, borsozom. A citromlé mennyisége ízléstől és a tejföl típusától is függ, a leves kellemesen savanykás de ne maró legyen. Langyosan a legfinomabb.
Ötletadó: Mark Bittman, The best recipes of the world, Lithuanian lemon soup
that is a beautifum photo. looks delicious too
Szia!>Megnéztem a Nőklapjás oldalon a receptjeidet, csoda klasszak és sorra ki is lesznek próbálva, de az andalúz fehér gazpacho receptjét nem találtam (bár lehet, hogy én voltam a béna). Megosztanád velem?>Köszönöm előre is, a blogod az abszolut kedvenceim között van, imádom!! Üdv: Gabi:-)
Sziasztok!> Gabi!>>Ha kíváncsi vagy az Ajoblanco receptjére, menj vissza az uborkaleveshez, alatta találsz egy olyat, hogy „további süssünk-főzzünk cikkek”. Ha rákattintasz itt meglesz az a recept.>>Úgy tűnik „Chili&Vanilia” függő lettem. Sokmindent főztem már tőled és őszintén szólva nagyon élvezem. Ez nálam azért is nagy dolog mert szószerint tőled tanulom a főzés tudományát is.>Imádom, hogy különlegeset főzhetek, könnyűek az ételek, egyszerűen és gyorsan el lehet készíteni őket. Nagyszerű, hogy írsz nekünk. Nagyon köszönöm neked!>Ez a leves is ínycsiklandozó, holnap neki is látok.> Betty
Kedves Gabi,a cikkben tényleg valahogy furán van belinkelve, én is észrevettem. De ott van a recept is:>http://nlc.hu/cikk.php?id=19&cid=22370
Sziasztok!>Köszi a segítséget, így már megtaláltam.>Nekem is egyik kedvenc oldalam a blogod, minden nap rákukkantok, van-e valami újdonság.>Köszi a sok finomságot és élvezetes olvasmányt, minden jó kívánok!>Üdvözlettel: Gabi
Szia,>Hideg leveseket kerestem, mert ebben a melegben ugye… felcsaptam hat a szent netet, mint mindig. Aztan az nlc-n keresztul eljutottam hozzad. Azota pedig ‘chili es vanilia’ buvoleteben elek. Rengeteg kiprobalnivalot talaltam. Idom lesz ra boven, itthon vagyok.Van egy felevesunk (Ajna), nem lepodnek meg, ha elobb mondana azt a szot, hogy bazsalikom, mint hogy labda 🙂 Sokat fozunk egyutt vele, miota o van az eletemben a fozes elolepett a fo szorakozassa, a legelso o, persze… mikorra beszelni kezd egy kesz szakacskonyv lesz a fejeben 🙂 – teletuzdelve anya kiegesziteseivel. Szoval koszonom az uj ‘tanitanivalokat’, rendszeres latogatod leszek. A stilusod, a kepeid ugyanugy etvagygerjesztoek!>Angi
egyszeruen fantasztikus ez a leves! ma foztem belole 4 szemelyre valot (kemenyito nelkul, mert az nem volt itthon), es most arra kell koncentralnom, h az utolso adag nehogy elfogyjon mielott a baratom hazajonne a munkabol. hajra! hajra!
Kedves Angi, gyere máskor is, remélem, elkészítve is tetszeni fognak a receptek. Bababarát kaja nem sok van nálam, sorry..>>Noa, szerintem is marha jó ez a leves, örülök, hogy ízlett. Vajon megmaradt az az utolsó adag..:)