Ezt a levest 2012 nyarán készítettem először, azóta minden nyáron ez az egyik legbiztosabb tippem arra, hogy hogyan vészeljük át a kánikulát. Az azeri, hideg joghurtleves eredeti változatát Szuzi, az asszisztensem tanította nekem, akinek a családja azeri származású.
Azóta már jártam Bakuban is, ahol közelebbi ismeretséget is tudtam kötni az izgalmas azeri gasztronómiával. Ez a leves minden esetre abszolút a nyári kánikularepertoárom része, rengeteget készítek belőle mindig. Szívből ajánlom balatoni nyaralásokhoz, kerti partikhoz is, reggel az ember aprítgat egy kicsit, jöhet rá a vízzel (vagy pl. a kovászos uborka levével) kikevert joghurt, a hűtőben szépen összeérnek az ízek, és jéghidegen elképesztően frissítő. Az én verziómba került persze néhány dolog, ami az eredetibe nem, pl. kovászos uborka, és évről évre más fűszer kerül rá, hol szumák, hol za’atar, ez már fantázia és ízlés kérdése. Lehet bele keménytojás is reszelni, vagy adhatunk mellé pirított kenyérkockát, ha laktatóbbra szeretnénk.
Ilyen például a Balatonon, tavaly, nagy kiszerelésben:
Itt pedig a recept:
Ovdukh?
Reggel elkészítettem, estére pompàs, hűsítő vacsoránk volt. Egy kicsit több, kb 5 dl joghurtot tettem bele, így krémesebb. Köszönöm a receptet.