Kacsás tésztabatyu szójaszószos mártogatóval

A különböző ázsiai tésztabatyuk, gőzgombócok a kedvenc ételeim közé tartoznak, szerencsére már itthon is egyre több helyen hozzá lehet jutni jó minőségűhöz (pl. a Momotaro-ban, a Funky Pho-ben, vagy a Shanghai House-ban. Elkészítésük ugyan igényel némi különleges beszerzést, kézügyességet és türelmet, cserébe viszont mindig óriási sikert aratnak, a töltögetésükbe pedig akár be is vonhatjuk a barátainkat vagy családunkat, igazi csapatmunka. Nem egy harminc perces recept, de ha az ember lendületben van, akkor el lehet belőle készíteni egyszerre jó nagy adagokat, amit kiválóan le lehet fagyasztani. Bármilyen darált hússal tölthetjük a batyukat, a kacsás az egyik legfinomabb, ehhez otthon daráljuk le a kacsamellet, vagy ha bizalmi hentesünk van, kérjük meg (a bőre is mehet bele, hogy ne legyen túl száraz. Wonton lapot fagyasztva lehet kapni a szokásos helyeken (pl. Culinaris, Ázsia bolt, stb.) érdemes tartani a mélyhűtőben, de házilag is készíthetjük a tésztalapokat. Az alábbi változat vegyes technológiával készül, pirítjuk és gőzöljük, de a batyut lehet csak vízben főzni, vagy gőzölni is.

Kacsás tésztabatyu szójaszószos mártogatóval

Hozzávalók (kb. 60 db-hoz)

60 db 9 cm átmérőjű, kerek wonton lap*, ha fagyasztott, kiolvasztva

fél fejes káposzta, lereszelve

2 evőkanál só

40 dkg darált kacsamell (bőrével együtt)

kb 6 cm-es gyömbér, lereszelve

3 gerezd fokhagyma, lereszelve

0,5 dl szójaszósz

2 evőkanál szezámolaj

fél kávéskanál nádcukor

sütéshez napraforgó olaj, kb. 2 dl húsleves

Szósz: 0,5 dl szójaszósz, 3 evőkanál rizsecet, chili, snidling, méz

A töltelékhez az apróra reszelt káposztát besózzuk, szűrőbe tesszük, és 15 percig állni hagyjuk. Kinyomkodjuk, majd alaposan átöblítjük, és újra kinyomkodjuk. Az így előkészített káposztát összekeverjük az összes többi hozzávalóval. Kis tálkában hideg vizet készítünk elő. A kerek lapok közepére helyezünk egy-egy púpozott teáskanálnyi tölteléket. A lapok szélét bevizezett ujjal körben megnedvesítjük. Félbe hajtjuk, jobb szélét összecsippentjük, majd 5-6 hajtással szorosan lezárt, talpas félholdat formálunk belőlük.

Felhevítünk egy serpenyőt, egy kevés olajat öntünk bele. Amikor forró az olaj, a félholdakat talpukra állítva, körben elrendezve beletesszük, talpukat egy perc alatt megpirítjuk. Ekkor közepesre vesszük a hőfokot, kb. 1 dl húslevest vagy vizet öntünk alá, és fedő alatt kb. 8-9 perc alatt megpároljuk. Azonnal tálaljuk a szójaszószos mártogatóval. Ehhez csak összekeverjük a felsorolt hozzávalókat.

* Egzotikus hozzávalókat árusító boltok mélyhűtőpultjában készen kapható, de házilag is készíthető: 12,5 dkg lisztet fél teáskanál sóval összekeverünk, lassan hozzáadunk negyed csésze (0,6 dl) forró vizet. Kemény tésztává dolgozzuk, egy órát pihentetjük, majd hengerré formálva, szeletelve, 9 cm átmérőjű, kerek lapocskákat nyújtunk belőle.

(Visited 3 757 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük