Szóval, tombol ez a különböző napokat váltogató étrend, több lány ennek bűvöletében él. Én meg csak nagy tisztelettel és irigykedve bámulom a fegyelmüket és csodálatraméltó kitartásukat. Ha hozzám vendégek jönnek, mindig megkérdezem előtte, hogy valakinek van-e valamilyen speciális kívánsága, hogy megpróbáljak minél inkább a kedvükben járni. A válasz leggyakrabban a nemeszem herkenytűt/gombát/nehezet körökre korlátozódik, egy-egy cifrábbal tarkítva.
A héten egymás után kétszer jött hozzám olyan barátnő, akinek éppen valamilyen diétanapja volt. Ezzel semmi baj nincs, nem zavar, nem sértődöm meg, kommentár nélkül tiszeletben tartom, hiszen szívesen látom őket, diétástul, vagy anélkül. Az egyiknek pont gyümölcsnapja esett a vendégségre, na az speciell sok teret nem hagy a kreativitásnak. A rendes menü mellett így K. kapott gyümölcstálat. Desszertnek a többiek ezt a joghurtfagyi/mangógranita/friss mangó triót kapták, K. joghurtfagyi nélkül (a granita édesítőszerrel készült). Tegnap pedig É. barátnőmnek éppen keményítőnapja volt, az viszont szuper, rögtön tudtam, hogy indiait fogok főzni, hiszen az indiai konyhának a krumpli, lencse, csicseriborsó abszolút alapelemei. A desszert meg ráadásul már ott lapult a mélyhűtőben, és az indiai menühöz tökéletesen passzolt. Aloo gobi és csicseriborsócurry lett, ( meg azért nekünk egy kis kókusztejes garnélacurry, sicher, ami sicher), rizs, naan. Keményítős desszertet nem bírtam kitalálni ( krumplicukor?), úgyhogy a mangókelyhet csak mi ettük. Viszont tényleg, mennyire jól passzol az indiaihoz a rizling!
Recept
Hozzávalók (4-6 adag)
Joghurtfagyi:
5dl krémes joghurt (Brux: görög joghurt)
1,5dl víz
8dkg cukor
fél citrom leve
1 vaníliarúd kikapart magjai
A vízből és a cukorból szirupot főzök, hozzáadom a citromlevet és a vaníliát. Kihűtöm. A joghurtot simára keverem vele. Fagyigépben készítem (vagy nélküle, az kicsit macerásabb, mert 2-3 alkalommal 1-2 óránként ki kell venni a mélyhűtőből és robotgépben átkeverni).
A mangógranita ugyanúgy készül, mint a többi gyümölcsgranita, 1 mangóhoz kb. 1 dl-nyi sziruppal.
Összeállítás: kehely fele joghurtfagyi, rá mangógranita, végül friss mangószeletek. (Másik vendégségnél három kis tálkában volt a három elem)
Méghogy nem tudsz keményítőnapos desszertet, és a rote grütze? vagy simán: meggybefőtt ízesített levével felfőzni a vaníliás pudingport, bele a meggy, esetleges vaníliapudingból instant öntet (bah, micsoda szentségtörés!), és tárá!
Örömmel látom, hogy görög joghurtot emlegetsz? Tudsz egy helyet ahol fővárosunkban ez kapható?>Köszönöm szépen: vk
t3v, várjál, a dolog nem olyan egyszerű! keményítőnapon ugyanis csak keményítőt lehet magában, gyümölccsel nem lehet keverni. Így már kicsit nehezebb, nem?:)>>görög joghurt: nem nagyon láttam még, hogy otthon lehetne kapni. De hátha valaki otthoninak van tippje. Vagy egy nagyon sűrű, nem túl savanyú joghurtot kell választani, vagy esetleg az alacsonyabb zsírtartalmú tejfölt gondolnám még jónak
Rizspuding vaníliával csupa keményítő, nem? Rizstejjel főzve mondjuk, de én vízzel is szeretem, finom úgy is, pláne jázminrizsből, a lényeg, hogy nagyon túl/szét kell főzni, esetleg villával még törni is. Mondjuk ha fűszert se lehet használni keményítőnapon, az már gond… (Bár ugye egy csomó van, ami támogatja a fogyókúrát.)>Görög típusú joghurtot meg sima natúr joghurtból lehet csinálni, csak egy tüllel vagy laza szövésű textillel (én konyharuhával szoktam) ki kell bélelni egy szűrőt, rá valami edényre, és beleönteni a joghurtot, kicsöpög belőle a savó (azt simán meginni), ízlés szerinti sűrűséget lehet így elérni. Ha jó sűrűre hagyja az ember, kis cukor, vanília, citromhéj, mazsola – és már kész is a régi bolti krémtúróhoz nagyon hasonló csemege. 🙂
görög joghurt: >2 helyen szoktam venni, egyrészt a nagyobbik Culinarisban, a Perc utcában (itt néha ugyan Törökországból származót árulnak kis vödörben, de azért görög az:-)), másrészt kimérve a Lehel-piac galériáján, a Katica tejboltban.
Köszi a görög joghurt tippeket!
Görög (török) joghurt még a kóser hentesnél a Magyar utcában a Kálvinnál. A kicsöpögtetôs módszer is jó (én kávéfilterrel szoktam), de szerintem itt fontos, hogy biojohghurtból készüljon (Mach, kaisers, bioboltok stb), mert a Danon stb joghurtok icsopoges utan iztelen masszava valnak. Tipp… Rita
naan-t is tudsz csinálni? én a salimárba leginkább emiatt szoktam menni, mert ott a legeslegfinomabb. hogy csinálod?
A naan bevallom bolti volt. A múltkor a keralai csirkénél pont kérdezte valaki, és jött is rá válasz, itt:http://chiliesvanilia.blogspot.com/2006/06/keralai-zldsges-csirke.html>egyébként meg még ezt a receptet mentettem el magamnak:>http://ilforno.typepad.com/il_forno/2004/03/the_long_and_wi.html
Szia, keményítőnapra szerintem a legfinomabb desszert a kukoricadara-smarni, amit Napmátkánál láttam, növényi tejjel vagy csak egyszerűen vízzel. De kukorica- vagy rizslisztből is lehet finomságokat készíteni. Ha még aktuális:)