Az ananásznak ilyenkor van leginkább szezonja, itt Brüsszelben legalábbis a piacon múlt héten halmokban árulták (3db/3Eur). Érettségét nem könnyű eltalálni, én leginkább az illatában bízom, és működni szokott az a trükk is, hogy ha a tüskés, hegyes leveléből egyet könnyen ki lehet húzni, akkor érett.
Végül, a nemzetközi gasztronómiai trendeket követve, többféle, falatnyi adagokból álló édesség került a tányérra, így sem mennyiség, sem változatosság terén nem maradt hiányérzetünk. Nagyon szeretném, ha a hazai éttermekben is elterjedne ez a trend, sokszor enne az ember egy-egy falat desszertet a fogások után, de egy egészet nem akar rendelni. Így meg ráadásul többfélét lehet kóstolni.
A tálra a következő szereplők kerültek: 1. ananász sorbet (ez ugyan cukorral készült, de kevéssel, ráadásul egy ananászból majdnem 1 liter fagyi lett), 2. ananászos shrikhand: ezt az indiai joghurtkrémet néha mangóval szokták készíteni, ananásszal is érdekes volt, 3. ananász szufflé –ennek volt a legnagyobb sikere, mutatós, vicces, finom –a fotózást kifejezetten nem bírja.
A sorbet maradék volt (thai curry után desszert), a másik kettő frissen és nagyon gyorsan készült. Úgy számolom, hogy 4 személy részére használ az ember egy ananászt.
Receptek:
Egy majdnem tele 1l-es Carte D’Or-os dobozhoz: egy darab nagy ananászt megpucolok, feldarabolok, és aprítógépben gyümölcspürét készítek belőle. Egy kis lábasban összeforralok 1,5dl vizet 10dkg cukorral. Hozzáadom egy zöldcitrom reszelt héját és a fele kifacsart levét. A szirupot teljesen lehűtöm. Összekeverem az ananászpéppel, és fagylaltgépben elkészítem (az én gépemben 20 perc). Habbá verek egy tojásfehérjét, és hozzáforgatom a kész fagyihoz. Mélyhűtőbe teszem.
Ananászos joghurt-krém:
4 mini adaghoz: negyed friss ananász húsát aprítógépben pürésítem (kicsit darabosra hagytam)10dkg 0%-os joghurtot (lehetőség szerint görög joghurt) kikeverek 2tk fruktózzal és az ananász pürével. Megtörök 2 kardamom hüvelyt, és a joghurthoz adom. Néhány szál sáfrányt kanálnyi forró vízbe (vagy az ananász levébe) áztatok, ezt is a krémhez keverem.
Ananász szufflé:
4 mini adaghoz: A sütőt előmelegítem 220C-ra. Negyed friss ananász húsát aprítógépben darabosra pürésítem. Egy szűrőbe teszem, és lecsöpögtetem, hogy ne maradjon leves. Egy tojásfehérjét kemény 2 ek fruktózzal habbá verek. Óvatosan beleforgatom az ananász húst és egy kis csipet őrölt gyömbért. Szufflé-tálkákat kikenek pici vajjal és meghintem porcukorral. Belekanalazom az ananászos habot, egy kést körbehúzok a hab körül (így könnyebben felemelkedik). 12 percig sütöm, amíg a teteje megpirul, és felemelkedik.
Néhány további light-os desszert az archívumból:
Marokkói narancssaláta
Jóóók!>Az a vicc, hogy a gejl édességek tudnak igazán rabul ejteni, de a korábbi kalóriaszegénynek minősített desszertjeidet is kipróbáltam már (ok, 1 kivételével) és nálam is + közönségnél is nagy sikere volt. >Arról nem is beszélve, hogy ezeket akkor vetettem be, amikor hétköznap este kb. 10 percet tartottam érdemesnek arra, hogy dolce kerüljön az asztalra.>Sorbetnél, ha fagyigép nincs, jöhet a „villáskapargatós” módszer? Ezt a szerkezetet sosem terveztem, hogy beszerzem. (Kevés ilyen van:-))>Üdv,>LepkePillangó
Ez istenien hangzik és néz ki, izgulok, hogy a többieké milyen, hány, hogy lesz. Most küldtem el a sajátot. Huh.
Hát, a „bromélia nevű enzim” kicsit aláássa a hivatkozott oldal szavahihetőségét… >http://en.wikipedia.org/wiki/Bromelain>Az biztos, hogy nagy biznisz, mert a gugli az első száz találatban csak étrendkiegészítőket hoz fel. Persze tény, hogy az ananász rostos, mint állat, meg hát finom is, és ha valaki hisz benne, biztos fogyni is segít 🙂
bromélia:)ez fel sem tűnt..egyébként egyetértek a pszichés dologgal.>Jönnek, jönnek a „pályaművek”, jó lesz..
Jaj, LP, azt akartam mondani, hogy a fagyigép komolyan az egyik leggyakrabban használt gépem, nyáron folyamatosan megy. Esküszöm, nem bánod meg, ha beszerzel egyet!!A villáskapargatós módszer persze ok, de azzal sokkal kristályosabb, mint a géppel.
Mindannyian nagyon ügyesek voltunk 🙂