A desszertként rendelt csokoládétortához ízléstől függően választható kiegészítőket sorol. Nagy titkok tudója: a csokoládéhoz nem passzol ám minden. Arról nem is beszélve, hogy a különböző (minőségi) fajták olyan jellegzetes ízjegyeket viselnek –a citrusostól, a dohányos, füstösig, hogy külön művészet eltalálni, hogy melyiket mivel lehet szépen társítani. A szerecsendiót sokan nem kedvelik erőteljes aromája miatt, megfelelő mennyiségben pedig csodákra képes.
Az alábbi, illatos csokoládés süteménnyel garantáltan nem lehet befürödni. A szerecsendió a lényeg–de azért csak óvatosan, nagy mennyiségben ugyanis kábító hatása lehet, ez pedig mondjuk egy romantikus estén talán nem kifejezetten kívánatos. Vagy igen.
Triplán szerecsendiós csokoládétorta
Hozzávalók (4adag)
12dkg jó minőségű, magas kakaótartalmú keserű csokoládé
1 nagy tojás + 1 tojássárgája
6dkg vaj
8dkg cukor
3ek liszt
1tk vaníliakivonat
1kk só
egész szerecsendió, frissen reszelve
A sütőt előmelegítjük 170C-ra. A csokoládét darabokra törjük, hozzáadjuk a felkockázott vajat, a sót és a frissen reszelt szerecsendiót. Lábasban vizet forralunk, amikor gyöngyözik, ráhelyezünk egy akkora edényt, amely pont ráilleszkedik. Az alja semmiképpen ne érjen a vízhez. Amíg a csokoládé felolvad (ne legyen forró!), kézi habverővel fehéredésig, sűrűre kikeverjük a tojást a cukorral és a vaníliával. Óvatosan hozzáadjuk a felolvasztott csokoládét, majd a 3ek lisztet. Alufóliával kibélelt formába (egyszemélyes tálkákba, vagy kis átmérőjű tortaformába) töltjük, majd kb. 18-20 percig sütjük –a közepe legyen még kicsit lágy. Amikor kivesszük a sütőből, azonnal reszeljünk rá az egész szerecsendióból. Tálaláskor is reszelünk rá: ez a harmadik és egyben legfontosabb adag, mert ez fog legintenzívebben érződni. Tejszínhabbal kínáljuk.
ez 1 csodálatos post, itt érzem az orromban az összes fűszerillatot. köszönöm…
én is odavagyok ezért az álmodért 🙂
Ez fantasztikus, legekben. Megtaláltam hogyan használom fel azt az isteni házi tejszínt. Elkészítem ezt a csokoládé álmodat.
Megvan a desszert a házasságira!
Csatlakoznék az álmodhoz, sőt, jelentkeznék a fűszer sommelier szerepre is, ha a zöldfűszerek is a kínálat része és a borokat is mellé varázsoljuk 🙂