Bár éppen két kánikulahullám között vagyunk, jön még 35C fok, és akkor talán jól jön majd némi ihlet néhány hideg leveshez, úgyis mindenki azt keres. Rájöttem, hogy én a zöldségből készülő nyári leveseket sokkal jobban szeretem, mint a gyümölcsleveseket, utóbbi recept nincs is itt a blogon, ne keressetek:) Íme, egy kis gyűjtemény:
1. Fokhagymás uborkagazpacho (képen)
Ez nem a joghurtos változat, a levest kenyér sűríti, illetve adhatunk hozzá darált diót/mogyorót is.
Recept kb. így: 4 főre két nagy kígyóuborka (70dkg), meghámozva, kimagozva turmixgépbe, hozzá 1,2l zöldség alaplé, vagy víz, 2 szelet beáztatott, kinyomkodott kenyérbél, fokhagyma, sherry ecet, só, bors. (A díszítésre használt ehető virágok Szentesről, a Pillar Kft.-től vannak)
2. Jéghideg céklakrémleves zöldfűszerekkel
Kértétek a receptjét, ez kb. így megy: 4-5 cékla megsütve, lereszelve, hozzá turmixgépbe 5dl kefír, 7dl víz, vagy zöldség alaplé, só, bors, római kömény, tálalásnál rengeteg zöldfűszer belekeverve (kapor, menta, snidling, koriander)
Ez az egyik kedvencem, a receptben a legbonyolultabb momentum az érett avokádó levadászása. Arányok: 1 érett avokádó húsa, 4dl hideg alaplé, fél lime leve, fél fokhagyma reszelve, kis csokor menta, 1evőkanál joghurt, só, bors (2 adag). tetejére olívaolaj, tortilla, vagy pitachips. Sajnos max. fél órával előbb lehet csak, mert elszíneződik.
4. Joghurtos sóskakrémleves
Nem lehet belőle eleget készíteni, sokan szeretik, állandó nyári vendég.
5. Hideg tökleves kaporolajjal
Mint egy levesbe bújtatott tökfőzelék, nagyon frissítő
6. Salmorejo -andalúz nyers paradicsomleves
Szinte nulla munka.
7. Gyömbéres sült paprikaleves
Ez eredetileg nem hideg, de kiderült, hogy jegesen is kitűnő.
és még az őskorból (2006!-os) két receptem Nők Lapja Cafén:
8. Zöldfűszeres, édes-savanyú hideg zöldbableves
9. Ajoblanco -andalúz fehér gazpacho
Ja, végül természetesen a koviubi:
10. Kovászos uborkaleves
Gondolom, nagyon buta kérdés, de mit jelent az a céklalevesnél, hogy a cékla megsütve? Hogyan kell megsütni?
Jaj, bocsánat, azt hittem, már annyiszor írtam le, hogy mindenkinek a fülén jön ki:) Szóval: céklát héjastul alufóliába csomagolom, és 190-200fokon kb. 1 óra alatt megsütöm. Héja így könnyen lehúzható, és ezerszer finomabb mint főzve. Itt pl. részletesen leírva:
http://chiliesvanilia.blogspot.hu/2007/09/slt-ckla-ktszer.html
Te is gép előtt nyaralsz? Akkor egy oldal, hogy kellemesebben töltsd el egy xbox 360al 🙂 http://minu.me/-foltfoglalo
A kezdők nevében köszi. 🙂