Gyömbéres halleves zöldborsóval és rókagombával

Múlt héten egyik hajnalban az RTL Klub reggeli műsorában főztem. Ide viszonylag gyakran hívnak meg főzővendégnek, már jól ismerem mind az adás menetét, mind a konyha adottságait. Az esetek többségében úgy néz ki, hogy a szerkesztők felhívnak valamilyen kéréssel, majd elkezdek alkudozni, hogy olyat készíthessek, amit egyrészt magaménak érzek, másrészt engem is szórakoztat. Így esett ez ezúttal is, amikor hagyományos halászlevet kértek tőlem. Mondtam, OK, de hadd készítsek kétféle levest, az egyik a kérésnek megfelelően hagyományos, a másik egy kicsit különlegesebb.

Már jártak is a gondolataim mindenféle édes-csípős-savanyú, egzotikusabb irányokba, amikot eszembe jutott, hogy nem is ilyet mutatok, hanem igazi, régi magyar receptet porolok le. Irány a Cziffray-könyv, ahol a több száz halas recept között nem volt nehéz igazán inspirálót találni. Így született –némi saját átalakítással –ez a sáfrányos, gyömbéres halleves, amelyben a harcsafilén kivül rókagomba és zöldborsó található. Szerintem ez egy nagyon elegáns, jóízű leves, én minden esetre felvettem a saját repertoárba.

 

Gyömbéres halleves zöldborsóval és rókagombával

Hozzávalók (4-6 adag)

2dkg vaj

1 csokor újhagyma

2 szál sárgarépa, vékonyra karikázva

1 szál fehérrépa, vékonyra karikázva

fél zellergumó, finomra aprítva

3cm-es friss gyömbér, lereszelve

1,5dl fehérbor

70dkg halnyesedék (fej, gerinc, stb.)

késhegynyi sáfrány

só, bors

15dkg pucolt zöldborsó

20dkg rókagomba

40dkg harcsafilé, felkockázva

 

A vajat megolvasztjuk, és ráadobjuk először az újhagymát, majd a felszeletelt zöldségeket és gyömbért (sárgarépa, fehérrépa, zeller), kissé megpirítjuk. Hozzáadjuk a halnyesedéket, átpirítjuk. Felöntjük 1,5dl fehérborral, és hagyjuk azt elfőni. Hozzá öntünk 1liter vizet, majd közepes lángon, 20 percig főzzük. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadunk egy csipet sárányt. Ekkor leszűrjük, és közvetlenül tálalás előtt belefőzzük a zöldborsót, a gombát és a falatnyi kockákra vágott harcsafilét (vagy más halat), ezekkel mindössze kb. 10 percig főzzük.

(Visited 782 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

One comment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük