Gyömbéres almacobbler vaníliasodóval

Az ún. cobbler az egyik legnépszerűbb amerikai desszert, a gyümölcsös pite amolyan lusta változata. A morzsás sütemények népes családjának tagja, ezek sajátos jegyét viseli: nincs gyúrás, nincs nyújtás, az omlós tészta csak úgy, lazán a gyümölcsök tetejére kerül. Míg a “crumble” esetében hanyagul rászórva, addig a cobbler-nél sűrű tésztából kevert korongok formájában. Az Egyesült Államokban vidéktől függően, több különböző változat ismert: akad, amelyet serpenyőben főznek, van, ahol a tésztát a gyümölcsökhöz keverik, másutt a ropogósra sült tésztát a szirupos töltelékbe forgatják. A déli államokban többnyire egyfajta gyümölccsel készítik, leggyakrabban szederrel, áfonyával, vagy őszibarackkal.

Készülhet sós változata is, zöldséges, vagy húsos raguk, pörköltfélék tetejére kerül ilyen esetben a tészta, amit sósra ízesítünk, pl. reszelt sajttal, zöldfűszerekkel. Az egyik legkényelmesebb desszert, őszi kiadása most almával, körtével, gyömbérrel és aszalt tőzegáfonyával készül. Mellé vaníliasodó jár.
Gyömbéres almacobbler vaníliasodóval
Hozzávalók (4-6 adag)
1 kg savanykás alma (kb. 4 szem),
meghámozva, felkockázva
2 körte, felkockázva
fél citrom leve
5 dkg finomítatlan nádcukor, vagy barnacukor
4 cm friss gyömbér, lereszelve
2 evőkanál étkezési keményítő
5 dkg aszalt tőzegáfonya
Tészta:
12,5 dkg olvasztott vaj (+ 2,5 dkg az edény kivajazásához)
8 dkg nádcukor
7,5 dkg teljes kiőrlésű liszt
7,5 dkg fehérliszt
2 teáskanál sütőpor
csipet só
Vaníliasodó:
4 dl tej
4 tojás sárgája
4 dkg cukor
csipet só
fél vanília rúd magjai

 

 

 

 

 

A sütőt előmelegítjük 200C fokra. A 2 dkg vajjal kivajazunk egy hőálló tálat, például jénait, vagy akár tepsit. Készíthetjük egy nagy adagként, vagy személyenként, egyadagos kiszerelésben, például szuflétálkákban. Előkészítjük a gyümölcsöket: az almát és a körtét meghámozzuk, magházát kivájjuk, majd felkockázzuk. Hozzáadjuk a citromlevet, a cukrot, a friss, reszelt gyömbért, összekeverjük az étkezési keményítővel, végül hozzáforgatjuk az aszalt áfonyát is. A kivajazott hőálló tálba halmozzuk. Elkészítjük a tésztát: az olvasztott vajhoz keverjük a cukrot, hogy kissé elolvadjon, majd hozzákeverjük a lisztet, sütőport és egy csipet sót. Egyenletesen elkeverjük. Evőkanál segítségével nyolc gombócot adagolunk, nedves kézzel ezekből kb. cm átmérőjű korongokat formázunk, majd ezeket ráültetjük a gyümölcsök tetejére. 30 percig sütjük, amíg a tészta arany színűre pirul, alatta a gyümölcsök pedig puhára, szirupos-levesre sülnek. Miközben sül a cobbler, elkészítjük a vaníliasodót: a tejet forráspontig melegítjük. Közben a négy tojássárgáját fehéredésig keverjük a kristálycukorral, egy csipet sóval és a vaníliával. Lassan hozzáadjuk a meleg tejet, majd visszaöntjük a lábasba, és állandó kevergetés mellett sodó állagúra főzzük. A desszertet a langyos vaníliasodóval, fagylalttal, vagy tejszínhabbal tálaljuk.
(Visited 1 932 times, 2 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

2 hozzászólás

  1. Van esetleg tipped arra, hogy hogyan lehet elkerülni, hogy a sodó „betúrósodjon”? Gondolom a tojás fő kicsit meg. Lehet utána javítani pl. turmixolással, de úgy is szemcsés lesz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük