Egyik részéből nyilvánvalóan leves fő majd, a többi még nyitott. Püré, vagy krémleves? Mentával, vagy parmezánnal? Francia módra, salátával párolva (petits pois á la française), vagy olaszul, rizottószerűen (risi e bisi–amely nem azonos a rántott szelet mellé tálalt rizibizivel). Aztán eszembe jut nagyapám parasztos zöldborsópörköltje, amelyet akkora szívvel főzött, hogy olyanra úgysem sikerülne. Galuskát is gyártott hozzá, és még akkor is nekiállt a kedvünkért, amikor már nehezére esett állni is. Végül valami hasonló születik, az újkrumpli is méltó helyet kap benne. Kísértésbe esem, hogy rádobjak még néhány karika csípős kolbászt, végül úgy döntök, hogy ennyi dudás nem fér meg egy csárdában, kiütné egymást a túl sok jó. A végeredményt olyan jóízűen fogyasztjuk el, mintha legalábbis mi magunk szedtük volna a zöldségeket.
Paprikás zöldborsó és újkrumpli
Hozzávalók (2-3 adag)
1/2kg újkrumpli, meghámozva
30-35dkg pucolt zöldborsó (kb. 1kg héjas)
2 közepes hagyma, felaprítva
2 ek mangalicazsír (vagy olaj)
1,5 ek pirospaprika
zöldpaprika, paradicsom
só, bors
egy csokor friss petrezselyem
A hagymával és pirospaprikával szokásos módon pörkölt alapot készítünk. Rádobjuk a megtisztított újkrumplit, átforgatjuk –ha kicsi, egyben, ha nagyobb méretű, félbe, vagy negyedbe darabolva. Kevés vizet öntünk hozzá, beleteszünk egy darab zöldpaprikát és paradicsomot. Fedő alatt félig főzzük (a krumpli ne legyen teljesen puha). Hozzáadjuk a friss zöldborsót, és további 15-20 percig főzzük, vagy amíg a borsó meg nem puhul. Végül felaprított, friss petrezselymet keverünk hozzá. Magában, vagy köretként tálaljuk.
Más: Velvet-en vaníliafagyit vadászok
Már múlt vasárnap kipróbáltuk, osztatlan sikerrel, mint köretet. Leányom kommentárja: Látod, hogy bele lehet Apába is nyomni a zöldséget? Persze, csak legyen ilyen finom.>phzs>ecet-es-olaj.freeblog.hu
tökéletes leírása, mi zajlik amikor hazautazom, és előtte még beugrom a csarnokba… hihetetlen, még van pici hely egy kis libakolbásznak, haha:-). De egy kérdés: hogy nem fő szét a krumpli, ha új, és többször 15 percet írsz..? Megjegyzem: hatottál rám nagyon, ma pl. sültpaprikát (is) szolgálok fel.>lac
köszönöm! köszönöm! most végre bebizonyíthattam a páromnak (bár egy szót sem ért a leírtakból), hogy teljesen normális dolog krumplit cipelni otthonról, nem én vagyok az egyetlen, aki ilyet tesz 🙂>Helga
Butterfly cukrászda az abszolút király szerintem. már általánosban is oda jártunk, huhh, de régen volt… elmegyek és kipróbálom a vaníliát, aztán referálok.
phzs, de jó!a pörköltszaft jó trükk, azzal még ezek szerint a legzöldségutálóbb apát is rá lehet venni bármire:)>>libakolbááász? olyan hol van a Csarnokban?>15perc -hát, nyilván a krumpli fajtájától, méretétől függ, nekem azért összesen olyan 25-30perc alatt főtt meg>>moes, butterfly majdnem benne volt a tesztben, csak késésben voltam, és baromi nagy sor volt…next time
zsenge zöldborsót vajon, egy kevés vizzel puhára párolok, és friss bazsalikommal, vagy petrezselyemzölddel fűszerezem. elég sokat teszek hozzá, és nagyon finom…
szeretitek a bazsalikomot?
szerintem fantasztikus….
nagyon finom, ha forró olívába beledobjuk a megmosott, szárazra törölt leveleket, és ropogósra sütjük… óvatosan, mert nagyon fröcsköl! de hihetetlen….