Fűszeres pirított burgonyák medvehagymával

Berobbant az idei medvehagyma szezon, következzen tehát a szokásos, éves nyitó- és záró rituálé. Az első fogás mindig ugyanaz: igazi, tejes-vajas krumplipüré, a medvehagyma ebbe keverve, mellé tükörtojás. Se több, se kevesebb. Amikor pedig már kifutóban van, akkor egy nagy adag medvehagymapesztó készítésével zárul a rövid, párhetes szezon. A kettő között pedig jöhetnek az újítások és kísérletek. Az idei ajánlataim: sós palacsintába, vagy blinibe keverve (füstölt lazaccal). Thai stílusú, kókusztejes csirkelevesben (éppen csak essen össze a leves hőjétől a medvehagyma). Sűrű görög joghurttal összeturmixolva (szép, élénkzöld lesz), amivel aztán buggyantott tojást öntünk nyakon. Koreai kimchinek elkészítve (chilivel, szójaszósszal kell erjeszteni, savanyúságként parádés). Klasszikus töltött csirkében (petrezselyem helyett használjuk a zsemlés töltelékben). Vagy az idei kedvenc formájában, az alább ajánlott, indiai ihletésű, fűszeres, pirított burgonyában. Hivatalosan négy kis adag, de valójában inkább két főre elég. Mellé hűsítőnek pink, joghurtos céklát javaslok, amit ezúttal ropogós, kovászolt céklából készítettem (az “Anyukám” elnevezésű, fermentált zöldségekre szakosodott, fiatalok által alapított startup kistermelő terméke).

Fűszeres pirított burgonyák medvehagymával
Hozzávalók (4 kis adag)

50 dkg (4 közepes szem) burgonya
50 dkg (3 nagyobb) édesburgonya
5 evőkanál olaj
1 hagyma, vékonyra szeletelve
1 csokor újhagyma, felkarikázva
4 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
4 cm friss gyömbér, lereszelve
1 teáskanál kurkuma
1 evőkanál currypor
1 mokkáskanál cayenne bors
1 teáskanál mustármag
só, bors
2 csokor medvehagyma, kb. 1 cm-es csíkokra szeletelve
Tálaláshoz: friss koriander, reszelt cékla, joghurt

A krumplit meghámozzuk, és felkockázzuk. Egy lábasban vizet forralunk, alaposan megsózzuk, majd beletesszük a burgonyát, tíz percig főzzük. Közben meghámozzuk az édesburgonyát is. Tíz perc után azt is beletesszük a főzővízbe (azért később, mert hamarabb puhul, mint a sima krumpli), és további 15 percig főzzük, amíg mindkét krumpli megpuhul, de nem fő szét (a pontos főzési idő a burgonyák fajtájától is függ). Leszűrjük, és hagyjuk kissé megszáradni. Amíg puhulnak a krumpli, előkészítjük a hagymás, fűszeres alapot. Forróra hevített serpenyőben (vagy wokban), üvegesre dinszteljük a felszeletelt hagymát, újhagymát, kissé karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a finomra aprított fokhagymát és gyömbért, néhány másodpercig pirítjuk. Hozzáadjuk a fűszereket: kurkumát, curryt, cayenne borsot (vagy más chilit) és a mustármagot, néhány percig ezzel is pirítjuk. Belekeverjük a lecsepegtetett burgonyákat, és néhány percig erős lángon pirítjuk, úgy, hogy kicsit piruljon is meg a burgonya. Sózzuk, borsozzuk. Amikor majdnem kész, beledobjuk a két csokor felszeletelt medvehagymát, ezzel már csak addig főzzük, amíg a medvehagyma összeesik. Joghurttal kevert reszelt céklával, friss korianderrel (esetleg lepénykenyérrel) tálaljuk.

(Visited 4 685 times, 2 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

One comment

  1. Szia Zsófi!
    Ez isteni lehet, most megcsinálom, van hozzá minden itthon!
    Nem osztanád meg a kovászolt cékla receptjét is, vagy úgy készül mint a kovászos uborka?
    Minden jót Neked ezen a gyönyörű tavaszi napon!
    Üdv.!

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük