A német konyháról nem feltétlenül a fenséges, kifinomult cukrászsütemények jutnak eszünkbe. Más a helyzet a pékségekkel, ahol már azért lehet csemegézni a jobbnál jobb kenyerek, kiflik és kalácsok között. A sütemények közül is inkább a masszívabb, kelttésztás változatok mennek. Örök kedvenc a morzsás pite, amelyet az évszaknak megfelelő gyümölccsel készítenek, például almával, meggyel, sárgabarackkal. Többféle tésztája létezik, hol vastagabb, élesztős kelttésztával sütik, hol omlós, vajas alappal, az alábbi receptben utóbbit ajánlom. A teljes kiőrlésű rozsliszt bizonyára egészségesebb is, mint a sima fehérliszt, a jó hír azonban, hogy a szilvás süteményhez még parádésan illik is, ugyanis mély íze nagyszerűen passzol a savanykás gyümölcshöz. A fahéj klasszikus párosa a szilvának, da ha tartanak otthon kardamomot, azzal még extrább lesz.
Fűszeres, morzsás szilvás pite
Hozzávalók (kb. 12-16 szelet)
Tészta:
30 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
5 dkg nádcukor
1 teáskanál só
15 dkg hideg vaj
1 tojás
1 evőkanál jéghideg víz
Töltelék:
bő 1 kg érett, de nem túl puha szilva
10 dkg nádcukor
2 teáskanál őrölt fahéj, vagy kardamom
3 cm gyömbér, reszelve
1/2 citrom reszelt héja és leve
2 evőkanál étkezési keményítő
A lisztet összekeverjük a nádcukorral és a sóval, majd hozzáadjuk a jéghideg vajat, amelyet vagy reszelő nagylyukú oldalán reszelünk, vagy csak felkockázunk. A vaj valóban legyen jéghideg, felhasználás előtt érdemes tíz percre a mélyhűtőbe tenni. Hozzáadjuk a tojást és a hideg vizet is. Kézzel, vagy robotgépben nagyjából összedolgozzuk, de csak annyira, hogy durva morzsa állagúra álljon össze. Ha kézzel keverjük, gyorsan kell dolgoznunk. A morzsát 30 percre hűtőbe tesszük pihentetni. Közben előkészítjük a szilvát: megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk. Rászórjuk a cukrot, az őrölt fahéjat, a reszelt gyömbért, a citrom levét és héját. Hozzáadjuk az étkezési keményítőt (ez köti majd kissé meg a tölteléket), és állni hagyjuk, amíg a tészta pihen. A sütőt előmelegítjük 200C fokra (alul/felül). Egy 228x20 cm-es tepsit enyhén kiolajozunk, majd kibélelünk sütőpapírral (az olajnak köszönthetően könnyebben tapad a tepsibe a papír). A tésztamorzsa felét a tepsi aljába szórjuk, és kézzel szorosan lenyomkodjuk, hogy egyenletesen kitöltse a felületet. 15 percig sütjük. Kivesszük, ráhalmozzuk a szilvát, majd a tetejére szórjuk a morzsa másik felét, úgy, hogy mindenhova jusson. Ezt a réteget nem kell lenyomkodni, itt morzsa formában marad. 40 percig sütjük. Legalább szobahőmérsékletűre hűtjük, de teljesen kihűtve a legkönnyebb szeletelni, amíg még langyos a gyümölcs, addig nehezebb. Adhatunk mellé vaníliafagylaltot, vagy kikevert mascarponét is.
Szuper recept, sokszor elkeszítettem, mindig nagy siker. Rebarbaras+bogyós gyumolcs valtozatban is jol mukodik! Koszi! 😉
Nagyon jo recept, mi is rendszeresen elkeszitjuk, mindig nagy sikere van! Egy eliras van a receptben (228×20 cm-es tepsi).