Fűszeres húspogácsa vele sült padlizsánnal és cukkinivel

Fűszeres húspogácsa velesült padlizsánnal és cukkinivel

Padlizsánt és cukkinit biztosan sokan vesztek mostanában, utóbbi egész évben beszerezhető, de azért az igazi szezonja nyáron van, előbbi pedig most jár a csúcson. Ezt az ételt a török padlizsános kebab ihlette, amiben vastag padlizsánkarikákat és bárányfasírtot sorakoztatnak szorosan egymás mögé. Az én mostani változatomba cukkini is került, és egy jó kis kora-őszi egytálétel kerekedett belőle.

Ha a húspogácsát vegyesen, darált marha- és bárányhúsból tudnátok ti is készíteni, az szuper lenne, ugyanis a zöldségek a hús kisülő szaftjában párolódnak puhára és a bárányhús íze és zsiradéka azért sokat dob rajta. A darált bárányhúst én a Troya török szupermarketben veszem mindig. A hús fűszerezése: fokhagyma, petrezselyem, pici fahéj, pici római kömény, kis pirospaprika (de én a Lehel piacon levő arab fűszeresnél szoktam feltankolni egy baharat nevű fűszerkeverékkel, amiben többek között mindezek a fűszerek vannak, nagyon harmonikus, és sem ízfokozó sem hozzáadott só nincs benne, az ilyen jellegű darált húsos ételekhez általában ezt keverem). A szép világoslila, cirmos padlizsánok sajnálatos tulajdonsága, hogy hőkezelés, sütés során sajnos elveszítik látványos színüket, és barnává válnak. A tetejére ezért kerül még ez meg az.

Fűszeres húspogácsa vele sült padlizsánnal és cukkinivel
Hozzávalók (4 adag)

60 dkg darált marhahús
3 gerezd fokhagyma, lereszelve
1 csokor petrezselyem, finomra aprítva
½ kávéskanál őrölt fahéj
1 teáskanál őrölt pirospaprika
só, bors
2 közepes méretű, hosszúkás padlizsán (kb. 70dkg)
2 közepes cukkini
olívaolaj
Tetejére: feta, petrezselyem, ropogós hagyma

A sütőt előmelegítjük 190C fokra. Elkészítjük a darált húsos pogácsákat: összekeverjük a húst a reszelt fokhagymával, a finomra aprított petrezselyemmel, a fűszerekkel, sózzuk, borsozzuk. Kb. 4cm vastag pogácsákat formázunk, az átmérőjük egyezzen meg a padlizsánéval. A padlizsánt és a cukkinit kb. 5cm-es karikákra szeleteljük, sózzuk, meglocsoljuk kevés olívaolajjal. Egy kerek sütőformát, vagy közepes, téglalap alakú tepsit meglocsolunk kevés olívaolajjal. Elkezdjünk szépes sorjában beletenni a húst, a felkarikázott padlizsánt és a cukkinit, jó szorosan, teljesen tapadjanak össze. Ha kerek formában sütjük, akkor csigaszerűen rendezzük el. Meglocsoljuk olívaolajjal, majd kb. 40 percig sütjük, amíg a padlizsán megpuhul. A tetejére olvaszthatunk sajtot. Tálaláskor morzsolt fetát, friss petrezselymet, ropogós sült hagymát szórhatunk. Így néz ki készen:

(Visited 15 760 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

8 hozzászólás

  1. Hat ez egy jo fos kaja lett, bocs, h ilyen durvan fogalmazok. (Csak azert vagyok ilyen merges, mert a felesegem ezzel vart es hat nagyot csalodtunk benne!) A hus allaga ilyen formaban szar, kemeny. Az izek meg sehol nincsennek ahhoz kepest, ami ilyen osszetevokbol kijohettek volna, ha mas az eljaras. Ebbol a receptbol hianyzik a know-how, a fantazia. Nem ajanlom senkinek!

    1. Akkor a feleséged valamit nagyon nem jól csinált, mert ez az étel eszméletlen finom lett! Kicsit félve raktam bele a fahéjat a marhahúsba, de hihetetlen ízt adott neki. Gyorsan kész volt, kevés melóval.

  2. Ezt a receptet evekkel ezelot csak padlizsannal keszitettem, es isteni volt minden alkalommal! Most kiprobalom a cukkinis verziot is. Nalunk a gyerekek is imadtak!

  3. Nekem tetszik, jónak néz ki, az egyetlen gondom a kipróbálás előtt, hogy például a cukkininak nem kevesebb idő kell a megsüléshez, mint a húsnak ?

  4. A sütőbe lefedve vagy fedetlenül kell sütni? És ha fedetlenül, akkor gondolom locsolgatni kell, mert kiszárad, nem? Vagy csak simán fóliát rá és a végén fedetlenül megpirítani?

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük