Fűszeres húspogácsa velesült padlizsánnal és cukkinivel
Padlizsánt és cukkinit biztosan sokan vesztek mostanában, utóbbi egész évben beszerezhető, de azért az igazi szezonja nyáron van, előbbi pedig most jár a csúcson. Ezt az ételt a török padlizsános kebab ihlette, amiben vastag padlizsánkarikákat és bárányfasírtot sorakoztatnak szorosan egymás mögé. Az én mostani változatomba cukkini is került, és egy jó kis kora-őszi egytálétel kerekedett belőle.
Ha a húspogácsát vegyesen, darált marha- és bárányhúsból tudnátok ti is készíteni, az szuper lenne, ugyanis a zöldségek a hús kisülő szaftjában párolódnak puhára és a bárányhús íze és zsiradéka azért sokat dob rajta. A darált bárányhúst én a Troya török szupermarketben veszem mindig. A hús fűszerezése: fokhagyma, petrezselyem, pici fahéj, pici római kömény, kis pirospaprika (de én a Lehel piacon levő arab fűszeresnél szoktam feltankolni egy baharat nevű fűszerkeverékkel, amiben többek között mindezek a fűszerek vannak, nagyon harmonikus, és sem ízfokozó sem hozzáadott só nincs benne, az ilyen jellegű darált húsos ételekhez általában ezt keverem). A szép világoslila, cirmos padlizsánok sajnálatos tulajdonsága, hogy hőkezelés, sütés során sajnos elveszítik látványos színüket, és barnává válnak. A tetejére ezért kerül még ez meg az.
Fűszeres húspogácsa vele sült padlizsánnal és cukkinivel
Hozzávalók (4 adag)
60 dkg darált marhahús
3 gerezd fokhagyma, lereszelve
1 csokor petrezselyem, finomra aprítva
½ kávéskanál őrölt fahéj
1 teáskanál őrölt pirospaprika
só, bors
2 közepes méretű, hosszúkás padlizsán (kb. 70dkg)
2 közepes cukkini
olívaolaj
Tetejére: feta, petrezselyem, ropogós hagyma
A sütőt előmelegítjük 190C fokra. Elkészítjük a darált húsos pogácsákat: összekeverjük a húst a reszelt fokhagymával, a finomra aprított petrezselyemmel, a fűszerekkel, sózzuk, borsozzuk. Kb. 4cm vastag pogácsákat formázunk, az átmérőjük egyezzen meg a padlizsánéval. A padlizsánt és a cukkinit kb. 5cm-es karikákra szeleteljük, sózzuk, meglocsoljuk kevés olívaolajjal. Egy kerek sütőformát, vagy közepes, téglalap alakú tepsit meglocsolunk kevés olívaolajjal. Elkezdjünk szépes sorjában beletenni a húst, a felkarikázott padlizsánt és a cukkinit, jó szorosan, teljesen tapadjanak össze. Ha kerek formában sütjük, akkor csigaszerűen rendezzük el. Meglocsoljuk olívaolajjal, majd kb. 40 percig sütjük, amíg a padlizsán megpuhul. A tetejére olvaszthatunk sajtot. Tálaláskor morzsolt fetát, friss petrezselymet, ropogós sült hagymát szórhatunk. Így néz ki készen:
Szeretjük az ilyen ételeket, finom lehetett, nagyon jó egytálétel.
Hat ez egy jo fos kaja lett, bocs, h ilyen durvan fogalmazok. (Csak azert vagyok ilyen merges, mert a felesegem ezzel vart es hat nagyot csalodtunk benne!) A hus allaga ilyen formaban szar, kemeny. Az izek meg sehol nincsennek ahhoz kepest, ami ilyen osszetevokbol kijohettek volna, ha mas az eljaras. Ebbol a receptbol hianyzik a know-how, a fantazia. Nem ajanlom senkinek!
Akkor a feleséged valamit nagyon nem jól csinált, mert ez az étel eszméletlen finom lett! Kicsit félve raktam bele a fahéjat a marhahúsba, de hihetetlen ízt adott neki. Gyorsan kész volt, kevés melóval.
Ezt a receptet evekkel ezelot csak padlizsannal keszitettem, es isteni volt minden alkalommal! Most kiprobalom a cukkinis verziot is. Nalunk a gyerekek is imadtak!
Nekem tetszik, jónak néz ki, az egyetlen gondom a kipróbálás előtt, hogy például a cukkininak nem kevesebb idő kell a megsüléshez, mint a húsnak ?
A sütőbe lefedve vagy fedetlenül kell sütni? És ha fedetlenül, akkor gondolom locsolgatni kell, mert kiszárad, nem? Vagy csak simán fóliát rá és a végén fedetlenül megpirítani?
Az írótól miért nem érkezik válasz a feltett kérdésekre?