Őszi isztambuli látogatásom alkalmával természetesen ezúttal sem maradhatott el a kedvenc Ciya felkeresése. Nemcsak azért, mert az ázsiai oldalon fekvő étterem még mindig a legkedvesebb vendéglőm ebben a városban, hanem azért is, mert az utcájában található a hangulatos Kadiköy piac. Itt szoktam feltankolni hiányzó (és nem hiányzó) fűszerekkel, magokkal, és mindenféle szükségtelen marhasággal (úgymint szárított padlizsán, fürdőszivacs, vagy a ramadánkor tálalt édesség, a güllac készítéséhez szükséges lapok. Mindhárom olyan, amit több alkalommal szereztem már be, de még egyszer sem használtam.). Arról nem is beszélve, hogy ide kompozni kell, ami az egyik legcsodásabb isztambuli időtöltés.
Már számtalanszor voltam itt, tudom, hogy melyek a legfinomabb hideg előételek, a legjobb kebabok ( a pisztáciás), és hogy tilos kihagyni a zseniális kandírozott zöldségeket (a paradicsom és a sütőtök lett ismét a két kedvenc.)
Természetesen mindig kóstolok új ételeket is, ami nem nehéz, hiszen az étlapon mindig más fogások szerepelnek. A kebabok mindig ugyanazok. Úgy alakult, hogy még egyszer sem rendeltünk grillezett májat, pedig a törökök nagyon szeretik minden formában. Albán májnak nevezik, az elnevezést állítólag onnan kapta, hogy az Oszmán birodalomban rengeteg albán munkás dolgozott, akik szegénységükre való tekintettel csak ezt az utcai ételt engedhették meg maguknak. A Ciya-ban fantsztikus grillezett báránymájat kaptunk, ha valaki arra jár, ne hagyja ki. Ez ihlette az alábbi továbbfejlesztett, fűszeres, csirkemájjal készült változatot, jó kis gyors vacsora. A fűszerekkel, a gránátalmasziruppal és az elhagyhatatlan hagymás petrezselyemmel igazi ízorgia. Mind gránátalmaszirup mind szumák kapható pl. a Lehel-csarnokban lévő arab delikátüzletben.
Fűszeres-gránátalmaszirupos csirkemáj
Hozzávalók (2 adag)
25dkg csirkemáj, falatnyi darabokra vágva
1 kávéskanál őrölt római kömény
1 kávéskanál őrölt szegfűbors
¼ kávéskanál őrölt fahéj
½ kávéskanál füstölt paprika (opcionális)
frissen őrölt bors
1+1 evőkanál gránátalmaszirup
1 evőkanál kacsazsír
1 evőkanál mazsola (ha van, korinthoszi), beáztatva
Tálaláshoz:
2 tortilla, kissé megmelegítve
1 csokor petrezselyem
1 lilahagyma, vékonyra szeletelve
1 kávéskanál szumák
A csirkemájat megmossuk, és konyhai papírtörlővel teljesen szárazra itatjuk. Apró (kb. 2cm-es) darabokra vágjuk. Megszórjuk a római köménnyel, szegfűborssal és a fahéjjal, ha használunk, a füstölt paprikával, borsozzuk. Meglocsoljuk a gránátalmasziruppal, összekeverjük. Szárazon felhevítünk egy serpenyőt. Amikor forró, hozzáadjuk a kacsazsírt. Beletesszük a fűszeres csirkemájat, hozzáadjuk a beáztatott mazsolát, és erős lángon dobva-rázva, kb. oldalanként másfél-másfél percig sütjük, hogy kívül megpiruljon, de belül krémes, kissé rózsaszínű maradjon. Ekkor sózzuk. Azonnal a (mikróban, vagy vízgőz fölött megmelegített) tortillára halmozzuk. Mellé petrezselymet és vékonyra szeletelt lilahagymát kínálunk, amelyet megszórunk 1 kávéskanál szumákkal. A hagymás petrezselymet is a májra tesszük. Meglocsoljuk még 1 evőkanál gránátalmasziruppal, majd becsomagoljuk a tortillába
Szia Zsófi!
Ha már török konyha és gránátalmaszirup, szabad olyat kérdeznem Tőled, hogy gránátalma-porral Te mit kezdenél? Édesanyám egyik barátnője vett ilyet az egyik itthoni török boltban, állítólag régen vágyott már rá, és most megkaptam az egyharmadát, mert se neki, se Anyámnak nincs rá ötlete, mit is kezdjenek vele…
Vélem, erre a csirkemájra is jó, csak akkor a serpenyőben „érlelés”-kor szórom meg vele a májat, nem?
(Egyébként örömmel olvastam az újabb isztambuli beszámolóidat /is/ ).
jó éjt!
Barbara
nem vagyok egy csirkemáj rajongó, de ilyen körítés mellett nagyon ínycsikalndózoan hangzik. +1 a to do listához!:)
Kerestem egy olyan receptet ami különleges, és megtaláltam. Érdekes, mikor Törökországban éltem nem rajongtam érte.
Ma ebédre elkészítettük és nagyon finom lett. Nem is gondoltam volna. 😀
Apró módosítások, amik történtek: mazsola helyett aszalt vörösáfonya került bele és a köret polenta volt. 🙂