Fűszeres, cukkinis sütemény, avagy hogyan tüntessünk el temérdek cukkinit úgy, hogy senkinek ne tűnjön fel. Ez a szempont talán akkor merülhet fel, amikor hirtelen komoly cukkinitúltengés esete áll fenn. A süteménytől nem kell megijedni, kevésbé bizarr, mint amilyennek elsőre hangzik. Valójában pont ugyanolyan, mint egy répatorta, csak a répa helyett cukkini van benne. Alufóliába csomagolva akár egy hétig eláll, és nagyon finom. A képen mellette görög joghurtba kevert friss sárgabarackpüré, éppen kéznél volt, és passzol is hozzá.
Fűszeres, cukkinis sütemény
Hozzávalók (2x12 szelethez)
23 dkg teljes kiőrlésű liszt
1 evőkanál szódabikarbóna
1 csomag sütőpor
1 kávéskanál só
1-1 kávéskanál őrölt fahéj, szegfűszeg és kardamom
3 tojás
40 dkg finomítatlan nádcukor
1 dl olívaolaj
60 dkg durvára reszelt cukkini
15 dkg durvára vágott dió
A sütőt előmelegítjük 180C fokra. Egy nagy tálban összekeverjük a teljes kiőrlésű lisztet egy evőkanál szódabikarbónával, egy csomag sütőporral, a sóval és a fűszerekkel. Egy másik tálban elektromos keverővel fehéredésig keverünk 3 tojást, a 40 dkg nádcukrot, az olívaolajat, majd hozzáadunk 60 dkg durvára reszelt, kinyomkodott cukkinit, a durvára vágott diót, összekeverjük, majd lazán összeforgatjuk a lisztes keverékkel. Két, 23cm hosszú, sütőpapírral kibélelt gyümölcskenyérformába töltjük a masszát, majd 180C fokon, kb. 70 percig, tűpróbáig sütjük.