Az őszben például az is nagyszerű, hogy az ember újra levesezhet jó sokat, és bővítheti a repertoárját újabb kedvencekkel. Van egy jelöltem! Íme, a fűszeres, csirkés krémleves. Fűszeres alapon induló húsleves (csirkecombból), amit utána teljesen le kell turmixolni. Angolszász kultúrában jellegzetes leves (különösen például Amerika déli államaiban), de francia sörözőkben is előfordul. Úgy képzeljétek el, mint egy húsleves, egy vadas és egy curry keverékét (utóbbira ráerősít, ha nem tejszínt, hanem kókusztejet használunk.) Igazi, őszi, tartalmas, krémes leves, esős, borús napokra.
És a lényeg? A lényeg az a tetején van. Minden krémlevesre szeretek ezt-azt szórni, leginkább olyan dolgokat, amelyek változatossá teszik, minden egyes kanálba kis izgalmat és meglepetést hoznak, és megtörik a leves egyhangú ízét. Ha ez a dolog még ropogós is, annál jobb. A zöldfűszeren és a chilipelyhen kívül erre a levesre egyrészt pirított kesudiót szórtam, másrészt ropogós hagymát. Utóbbit készen szoktam venni (dobozos kiszerelésben lehet kapni az ALDI-ban), és imádom levesekre, salátákra szórni. Persze házilag is el lehet készíteni (simán csak hagyma összeforgatva liszttel és/vagy étkezési keményítővel), de elég nagy mennyiséget kell kisütni ahhoz, hogy egy nagyobb adag jöjjön ki. Arról nem is beszélve, hogy kinek van kedve órákon át forró olajban sütögetni bármit is? Szóval, ez egy zseniális “kényelmi termék”, imádom. A levesre rászórva pedig nagyszerű.
Fűszeres, csirkés krémleves kesudióval és ropogós hagymával
Hozzávalók (6 adag)
2 evőkanál olaj
1 nagy hagyma, vékonyra szeletelve
1 teáskanál őrölt kurkuma
1 teáskanál őrölt római kömény
1 rúd fahéj
2 liter víz
5 cm friss gyömbér, felkarikázva
½ kg csirkecomb
só, bors
2 szál sárgarépa
2 szál petrezselyemgyökér
2 dl tejszín (vagy kókusztej)
½ citrom leve
Tálaláshoz:
10 dkg pirított kesudió
10 dkg ropogós hagyma (készen kapható)
friss koriander, vagy petrezselyem
chilipehely
Egy nagy lábasban üvegesre dinszteljük a vékonyra szeletelt hagymát. Hozzáadjuk a fűszereket, néhány percig pirítjuk, majd felöntjük a vízzel. A vízbe dobjuk a felkarikázott gyömbért (nem kell meghámozni). Beletesszük a csirkecombokat (lehet pl. csak felsőcomb), a sárgarépát és a gyökeret, sózzuk, borsozzuk. Kb. 50 percig főzzük, amíg a csirke teljesen megpuhul. A főtt csirkecombokról eltávolítjuk a bőrt, és a húst lefejtjük a csontról. Turmixgépbe tesszük az összes hozzávalót (a gyömbérkarikát és az egész fahéj rudat eltávolítjuk). Teljesen simára pürésítjük, végül hozzáadjuk a tejszínt (vagy kókusztejet) és a citromlevet. Tálaláskor mindenki ízlés szerint friss koriandert, durvára vágott pirított kesudiót és ropogós hagymát szór magának a levesre.
X Szponzorált poszt: Az alapanyagokat és a posztot az ALDI Magyarország és az ALDI Háziasszonyai támogatták.
(Visited 1 506 times, 1 visits today)
Kedves Zsófi, szükségem lenne a segítségedre (így ismeretlenül, bocsi), de nem találom az e-mail címedet. Az esküvőmre pástétomformát (hideg előételekhez, nem a sütőformát)kértem anyutól, de eddig nem találta egyik üzletházban sem. Én nem tudok neki innen Németországból segíteni, jó lenne, ha tudnál adni egy használható tippet, hol keresse.
Esetleg a Pozsonyi úton?
Előre is köszi a válaszért!
A csirkés krémleves-recept egyébként nagyon tetszik, a napokban kipróbáljuk!
Bea és Jens
Levesezni persze ősszel is lehet, de miért végre?
leturmixolod a csirkehusit is?
többször is megcsináltam már, nagyon finom, de a 2 l víz nekem nagyon sok volt ennyi „sűrűjéhez” 🙂