Francia sajtos fánk

Frissen, közvetlenül a sütőből, langyosan tálalva az egyik legfinomabb és leghatásosabb vendégváró falatka a francia gougéres, vagyis égetett tésztából készítetett, sós, sajtos fánk. Ugyanabból a tésztából készül, mint a profiterol, a képviselőfánk, vagy az eklerfánk. Az első néhány bizonytalanság után kiválóan rá lehet érezni a trükkjeire, és garantáltan az egész ünnepi időszakban visszatérő vendég lesz. Kívül vékony, roppanós, belül krémes, üreges, pezsgőzésnek, borozásnak nagyszerű kiegészítője. Ha meg már gyakorlottan megy, akkor akár meg is lehet tölteni: krémekkel, pástétommal. A receptben leírt minden apró lépést érdemes betanulni, különös tekintettel a hűtésekre és sütésekre (légkeveréses fokozat!). Az ünnepi készülődést ezennel megkezdjük!

Francia sajtos fánk
Hozzávalók (kb. 30 darabhoz)

2,5 dl tej
12 dkg vaj
¼ kávéskanál cayenne bors
15 dkg liszt
4 egész tojás
5 dkg reszelt parmezán
10 dkg reszelt juhsajt
1 kávéskanál só
Tetejére:
mák, vagy fekete hagymamag
1 felvert tojás 

Egy lábasban felforrósítjuk a tejet, amikor teljesen meleg, beledobjuk a felkockázott vajat, és megsózzuk és hozzáadjuk a cayenne borsot (vagy más őrölt chilit). Amikor a vaj már teljesen felolvadt, beleöntjük a lisztet, és kézi habverővel erőteljes mozdulatokkal simára keverjük a masszát. Addig keverjük, amíg össze nem áll egy nagy, kerek masszává, ekkor már fakanálra váltunk, és még további néhány percig pirítjuk. Áttesszük egy új lábasba. Megvárjuk amíg kissé lehűl, majd az elektromos habverő dagasztó karjával egyesével hozzákeverjük a tojásokat. Utána belekeverjük a lereszelt juhsajtot – vagy más kemény, markáns ízű sajtot-, valamint egy marék reszelt parmezánt. Ismét átkeverjük.  Ha szükséges beleszórunk még egy csipet sót,  és keverőlapáttal beledolgozzuk. A sütőt előmelegítjük légkeveréses fokozatra.
A masszát habzsákba töltjük (ha nincs, akkor egy uzsonnázó tasakba) és sütőpapírral fedett kibélelt tepsire  kicsi, kb. 3 cm átmérőjű halmokat nyomunk.  A tetejét átkenjük a felvert tojással, és megszórjuk egész mákkal, vagy fekete hagymamaggal, majd az előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük.

(x) támogatott poszt, köszönöm az együttműködést és az új szupersütőt, Whirlpool!    

(Visited 7 112 times, 4 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

3 hozzászólás

  1. Hol itt a precíz recept (hűtés, sütési fok, légkeverés, stb!) Vagy ez is egy lopott recept felületes lenyúlása?

  2. Bizony hiányzik a sütő hőfoka. Az már csak apróság, hogy senki nem keresse otthon az uzsonnázó zacskót … mert olyan nincs. Uzsonnás zacskónak lehet hívni azt a műa. zacskót, amit akár a habzsák kiváltására is használhatunk.
    A zacskó nem tud uzsonnázni.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük