Fehérrépa & Alma Krémleves

A héten jöttem vissza Budapestről, ilyenkor mindig feltankolok némi kiváló minőségű magyar alapanyaggal. Ezek vagy olyanok, amelyeketet itt Brüsszelben egyáltalán nem lehet kapni, vagy lehet, de a magyar annyival jobb, hogy inkább megutaztatom. Változó rendszerességgel és sorrendben, jellemzően a következő élelmiszerek tartanak velem a Budapest-Brüsszel járaton a kézipoggyászomban: néhány üveg magyar bor, mák, dió, fehérrépa, túró, magyar méz, magyar fokhagyma, vegeta (delikát), pirospaprika, Túró Rudi, zöldpaprika, gesztenyemassza. Ezek a nyári időben esetleg kiegészülhetnek még a következőekkel: gyalult tök, sóska, kovi ubi. Nekem ezek az én hungarikum-jaim. (Hálistennek, még egyszer sem kellett kíváncsi vámosoknak magyarázkodnom..)
Szóval, fehérrépa most is jött. És látott. És győzött. Szegény apukámat régebben annyit cukkoltuk azért, hogy bárhol éltünk külföldön, mindig hurcolta a bőröndjében Budapestről a fehérrépát, nálunk ez a mai napig családi mondás és viccelődés tárgya. De a helyzet az, hogy lám-lám, én is hurcolom. Úgyhogy sajnos kénytelen vagyok revidiálni a nézeteimet (ÖREGSZEM…) A fehérrépa egyébként tényleg magyar jellegzetesség, néhány országban ugyan lehet kapni, de a legtöbb-ben nem, pl. itt Belgiumban sem, meg Amerikában sem ismerik. Itt Brüsszelben csak maximum paszternákot (ang: parnsnip), vagy kerekrépát (ang: turnip) lehet kapni, márpedig egy jó húsleves, vagy zöldségleves fele olyan ízes fehérrépa nélkül. (Jellemző, hogy pl. a Zöldségek Enciklopédiája c. jó kis zöldséges könyvben, ami angolból van magyarra fordítva, nem is szerepel a fehérrépa a gyökérzöldségek között, csak az előbb említett kettő másik).
Valami olyat akartam csinálni, amiben a fehérrépa mellékszereplői státuszából főszereplővé lép elő. Így keletkezett ez a leves. Nekem nagyon ízlett, a fehérrépa földes, őszi ízét nagyon jól kiegészíti a savanykás, édeskés alma és a krumpli. A szerecsendió naggyon kell bele. Jó kis téli ízű leves, bekerül a hétköznapi repertoárba.


Recept:

2 adag

2 közepes fehérrépa
2 közepes burgonya
1 közepes alma
fél fej hagyma (én egy darab salottát használtam)
4,5 dl húsleves
1,5 dl tej
só, bors, szerecsendió
egy lötty (mondjuk ½ dl) tejszín
kb. 2-3 dkg vaj

A vajon megpárolom a felaprított hagymát. Ezalatt a fehérrépát megpucolom, vékony karikákra szeletelem. A krumplit és az almát szintén meghámozom és felkockázom. A zöldségeket és az almát rádobom a hagymára, átforgatom, pár percet pirítom. Felöntöm 4,5 dl húslevessel (vagy vízzel és beledobom a leveskockát). Sózom, borsozom. Addig főzöm, amíg a zöldségek megpuhulnak (kb, 15-20 perc). Ekkor hozzáöntöm a tejet is, összemelegítem. (Ha a tejet már az elején hozzáadnám, az alma savától kicsapódna főzés alatt). Az egészet botmixerrel, vagy turmixgépben pürésítem. Nem baj, ha picit darabos marad ( a fehérrépa elég szilárd, a botmixer nem biztos, hogy teljesen viszi). Jöhet hozzá egy lötty tejszín és jó sok frissen reszelt szerecsendió. Sajtos pirítóssal tálalom. (Egy szelet kenyeret megszórok reszelt sajttal és a grill alatt megolvasztom)

Más leveseim:

(Visited 2 877 times, 4 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

4 hozzászólás

  1. Szia!Megcsináltam ezt a levest, fantasztikus lett!!! Köszi a receptet! Nagyon klassz ez a blog!Brigitta

  2. Ezt a levest már nagyon régóta főzöm, nagyon szeretjük, felkerült a családi menübe. A te receptjeidben még nem csalódtam. Ez volt az első recept amit tőled megfőztem és azóta is mindig böngészem az oldaladat. Köszönöm, hogy megosztod a recepjeidet.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük