Az egyik kedvenc last minute desszertem. Látványos, hihetetlenül finom, és a legnagyobb előnye, hogy a tészát még pihentetni sem kell, így valóban húsz perc alatt nagyszerű desszert készülhet. Omlós keksz, félbevágva, megtöltve illatos, marinált eperrel, ami szirupos levet engedett + lágy mascarponehab – ugye el tudjátok képzelni, mennyire harmonikus a három elem összhangja!
Expressz omlós keksz rózsás eperkompóttal
Hozzávalók (6 darabhoz)
17,5 dkg liszt
7,5 dkg cukor
7, 5 dkg vaj (hidegen, kockázva)
1 teáskanál sütőpor
1 mokkáskanál szódabikarbóna
csipet só
fél citrom reszelt héja
1 dl tejszín
Eperkompót:
50 dkg eper
1 citrom reszelt héja
1 evőkanál porcukor, vagy méz
1 teáskanál rózsavíz
Mascarponekrém:
25 dkg mascarpone
2 evőkanál porcukor
1 dl tejföl
1 dl tejszín
A kekszhez a sütőt előmelegítem 220C-ra (alul/felül). Összekeverem a száraz anyagokat: lisztet, cukrot, szódabikarbónát, sütőport, sót. Hozzáadom a hideg vajat, a reszelt citromhéjat és kézzel összedolgozom, hogy morzsa állagú legyen. Ekkor hozzáöntöm a tejszínt és összegyúrom. Nem szabad túldolgozni, különben túl tömör lesz a végeredmény. Egy eléggé morzsálódó, nehezen kezelhető tészta lesz. Lisztezett deszkán kinyújtom kb. 2 cm vastagra és 6-8 cm átmérőjű köröket szaggatok ki. Sütőlapra teszem, a tetejét megkenem egy kis tejszínnel, majd 15 perc alatt szép világos aranybarnára sütöm. A krémhez habverővel kikeverem az összes hozzávalót, és hűtőben tartom felhasználásig. Az epret megtisztítom, feldarabolom, a felét villával összenyomkodom, a másik felét nagyobb darabokban teszem hozzá, ízlés és az eper édessége szerint porcukrot és reszelt citromhéjat keverek hozzá. Hagyom állni, hogy levet eresszen, pár csepp rózsavízzel ízesítem. A kekszet vagy még langyosan töltöm meg és azonnal tálalom, vagy hagyom állni néhány órát és csak azután. Félbevágom, az alsó felére teszem az összetört epret (a levét beszívja a tészta), a kikevert krémet (vagy tejszínhabot, vagy vaníliafagyit) és ráhelyezem a kalapját.