Hétvégén Hajdúszoboszlón, Nagy Sanyi/Hódítás a konyhában nagymamájánál, a szupersztár 80 éves Ballamama, azaz Eti néni házában vendégeskedtünk. Mivel minden nagymamát imádok, Eti nénivel pedig már volt szerencsém több alkalommal is találkozni, és megcsodálni frissességét és humorát, nem volt kérdés, hogy örömmel elfogadom Sanya meghívását. Kelet-Magyarország és az Alföld pedig amúgy is a szívem csücske, így hát a látogatást természetesen összekötöttem egy kunmadarasi betérővel is. Hajdúszoboszlóról a Hortobágyon át mentem Kunmadarasra, csodás ez a pusztai útvonal!
Ballamama háza és az utcapiknik hangulata pont olyan volt, amilyennek elképzeltem – árnyas fák, takaros virágoskert, meggyfa, nyárikonyha és sok barátságos szomszéd és rokon. Szeretem a vidéki élet közvetlenségét, kedvességét és lassabb tempóját, a nyugdíjasok fittsége pedig csodálatra méltó!
A menü sem volt semmi: zseniális birkapörkölt, Havas Dóra/Lila Füge isteni mákos nudlija sárgabarackkal, a szomszédok slambuca és zöldbabgulyása, Ballamama rózsafánkja. Dórával megidéztük a tíz évvel ezelőtti időket, amikor a hőskor (és a gasztroblogok) első éveiben a legkülönbözőbb rendezvényeken főztünk. Én előző este érkeztem haza nyaralásból, így egy könnyű salátát mertem csak bevállalni, amihez a szombat reggeli piacon szereztem be az alapanyagokat. Az egreses uborkasaláta új fejlesztés, és elsősorban az a felismerés vezérelte, hogy az egres is kiváló nyersen, ha megfelelően készítjük elő (lsd. az egres salátát az egészben sült pisztráng mellé). Az egres remekül működik az uborkával, ami pedig összeköti, az a keleti ihletésű, intenzív, csípős-édes öntet, valamint a sok különleges zöldfűszer. A thai bazsalikomot és koriandert a Birdsfruit Garden standjánál vettem Bargel Babettéknál, a zseniális vad édesköményt és az uborkát pedig a Báltintkertnél, mindketten szombat reggelente vannak kint a Fény utcai piacon. A végén, tálalásnál még egy utolsó, különleges (de nem kötelező) apróság is került a salátára: néhány csepp bergamotos olívaolaj (by buono.hu /Giuseppe)
Egreses uborkasaláta csípős-édes öntettel
Hozzávalók (4 kis adag)
Öntet:
2 evőkanál szójaszósz
2 evőkanál rizsecet (vagy almaecet)
1 evőkanál szezámolaj (elhagyható)
1 zöldcitrom leve és reszelt héja
1 kávéskanál chilipaszta
2 evőkanál nádcukor
2 cm friss gyömbér, reszelve
1 gerezd fokhagyma, reszelve
20 dkg egres, 1 evőkanál mézzel és 1 evőkanál ecettel marinálva,
félbevágva, a nagyobb szemek, felkarikázva
50 dkg uborka, vékonyra gyalulva
1 kis vad édeskömény (zöldje is, Bálintkert)
1 csokor friss koriander
1 csokor menta
néhány levél thai bazsalikom (Birdsfruit Garden)
Az öntethez összekeverjük a szójaszószt, rizsecetet, chilit, nádcukrot, a reszelt gyömbért és reszelt fokhagymát. Addig keverjük, amíg a nádcukor teljesen feloldódik az öntetben. Az uborkát és az édesköményt egészen vékonyra gyaluljuk, összeforgatjuk az öntettel és a marinált egressel. Közvetlenül tálalás előtt hozzáadjuk a zöldfűszereket, amiket nem szükséges finomra aprítani, nagy levelekben maradhat minden.