Nagyon szeretem az őszi, téli zöldeket, csodás zöld levelek teremnek ilyenkor, a piacokon nagy a választék a frissen kibújt salátalevelekből, fodros kelből, kelkáposztából és mángoldból. Utóbbi a termelői piacokon nagyon gyakori, leglátványosabb fajtája a különböző színű szárakban pompázó szivárványmándgold, ebből készült az itt ajánlott étel is. Ami ideális esetben simán lehetne egy hétköznapi, gyors vacsora, hiszen kb. bruttó 30 perc alatt el is készül. Amíg a hal sül, az ember el tudja készíteni a köretet. Nagyon jó, hogy most már több szupermarketben is lehet kapni konyhakész, szépen előkészített tengeri halakat! Kis só, kis olívaolaj, pár szelet citrom, más nem is kell hozzá. A mángoldot a Lehel piacon, a Színek Kertje standjánál vettem, és ott mindig sokan megkérdezik tőlem, hogy mit lehet vele kezdeni – hát ezt például. A szardellától nem kell megijedni, ha valaki nagyon ódzkodik tőle, elhagyhatja, de nem érdemes, a világ egyik legjobb természetes ízfokozója, ha pedig felhevített olajban kevergetjük, akkor felovad és el is tűnik, csak az ízét hagyja ott. Ha pedig valakit a sült hal riasztaná el, vagy egyszerűen nem halevő, az se csüggedjen, ez a tejszínes mángold kiváló tésztán is!
Egészben sült aranydurbincs citromos-tejszínes mángolddal
Hozzávaló (2 adag)
2 egész, tisztított aranydurbincs (dorada),
vagy más hal, pl. pisztráng, branzino
só, bors
6 szelet kezeletlen citrom
1 evőkanál olívaolaj
1 csokor (50 dkg) mángold
2 evőkanál olívaolaj
2 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
4 szardellafilé
2,5 dl tejszín
2 dkg reszelt parmezán
1 kezeletlen citrom reszelt héja
csipet chilipehely
A sütőt előmelegítjük 200C fokra (alul/felül mód). Előkészítjük a konyhakészen vett halat: konyhai papírtörlővel kívül-belül szárazra törölgetjük. Sózzuk, borsozzuk, hasába 3-3 szelet citromot teszünk. Egy sütőlapra fektetjük a két halat, meglocsoljuk némi olívaolajjal, majd 20 perc alatt megsütjük. Miközben a hal a sütőben sül, elkészítjük a tejszínes mángoldot (ha nem kapunk mángoldot, készíthetjük a köretet más zöld levélből is, pl. friss spenótból, fodros kelből, kelkáposztából, a főzési idő hossza eltérhet). Egy nagyobb lábasban vizet forralunk, ebben blansírozzuk majd a zöldet. A mángold szárát levágjuk, és 3-4 cm-es darabokra szeleteljük. A leveleket nagyobb darabokra aprítjuk. A forró, sós vízbe dobjuk először a szárakat, kb. 3-4 percig főzzük, amíg megpuhul, de még nem fő szét, kissé ropogós marad. Ekkor hozzádobjuk a leveleket is, ezt csak egy fél- egy percig főzzük, amíg összeesik. Leszűrjük, kinyomkodjuk. Egy kis lábasban a felhevített olajon puhára dinszteljük a vékonyra szeletelt fokhagymát, ne kapjon színt. Hozzáadjuk a szardellafilét, és addig kevergetjük, amíg a szardella beleolvad a fokhagymás olajba (nem is fog látszani). Ráöntjük a tejszínt, és kb. 4-5 percig főzzük, amíg kissé besűrűsödik. Ekkor hozzáadjuk a reszelt parmezánt és a citromhéjat (sózni a szardella miatt valószínűleg nem kell, de azért kóstoljuk meg!). A mártáshoz adjuk az előfőzött mángoldot, és összeforgatjuk. A sült hal mellé kínáljuk, tálaláskor további reszelt citromhéjat és egy csipet chilit szórunk rá.
Nagy szerencsére sikerült venni ilyen halat frissen és a kertben még terem a mangold levél. Isteni lett, kiváló párosítás.