Bemelegítésnek kezdenék egy light-os, de annál izgalmasabb salátával. Az elmúlt hetekben megszámlálhatatlan alkalommal készítettem, mégsem unom még. Anyukám találta valamilyen német női magazinban, de nekem már csak elmesélte, hogy szimpatizál vele. Majd megrendelte. A végleges/aktuális változatom már sok minden csiribirit tartalmaz, néhány csepp csoda-mandarinolajtól, a fekete olajbogyóig és a kumquatig. Mind az édesköményt (390Ft/fej) mind a cikóriát (690Ft/4 fej) a Culinarisban vettem. Frissítő, télies, tele ízekkel.
Hozzávalók (2-4 adag)
1 fej édesköménygumó, vékonyra gyalulva
2 fej cikória, felcsíkozva
Öntet:
2 ek jófajta fehérborecet (esetleg fehér balzsamecet)
Csipet só, bors
Fél kk magos mustár
1tk méz
Egy mandarin reszelt héja és leve
Fél citrom és fél narancs leve
Kb. 6 ek jóminőségű olívaolaj (vagy pl. mandarinolaj)
Először elkészítjük a salátaöntetet: 2 evőkanál jó minőségű borecethez (vagy fehér balzsamecethez) adunk egy csipet sót, egy teáskanál mézet és fél kávéskanál magos mustárt, kikeverjük. Hozzáadjuk egy mandarin reszelt héját és levét, valamint fél-fél citrom és narancs levét. Egyenletesen 6 evőkanál jófajta olívaolajat csorgatunk hozzá és addig keverjük, amíg homogén, fényes öntetet kapunk. Mandolinon (vagy négyoldalú reszelőn) egészen vékonyra gyalulunk egy nagy fej édeskömény gumót. Vékonyra szeletelünk két fej cikóriát. A zöldségeket az öntetbe forgatjuk. A tetejére kifilézett mandaringerezdeket, esetleg néhány szem fekete olajbogyót és durvára vágott pisztáciát szórunk. Sajnos nem ajánlatos előre elkészíteni, mert nagyon hamar összeesik.
Már nagyon vártam a jelentkezésedet! Örülök, hogy újra itt vagy! A salátát mindenképp ki fogom próbálni, ínycsiklandozóan néz ki!
Velkám bekk, ahogy a művelt spanyol mondja. 🙂
Épp salátás kedvemben vagyok az utóbbi időben, szóval tökéletes a visszatérés.
Háát, nem is tudom megbocsátjuk e… az eltűnésedet…
tudtad, valami ütős kell a visszatéréshez
Hiányoltunk.
majdnem ez volt a köret a libamájterrine-hez! tegnap én is édesköményeztem: 249/db Kaisers.Jó zöldségesnek lenni, nem rossz a marzs.
Szia, egy blog olvasómtól kreatív blogger díjat kaptam, olyan embereknek szeretném továbbküldeni akik szebbé teszik a hétköznapjaimat. Mivel Te ilyen ember vagy, így megtisztelnél, ha elfogadnád.
Nagyon szégyenlem, hogy csak most találtam rá erre az oldalra. Nagyon tetszik, egy fájdalmam van: kevés húsos ételt találtam, annál több vegát. Remélem, bővül a repertoár.
A mandarint szívesen leenném a tetejéről. 🙂