Az édesburgonya szerintem az egyik legfinomabb létező zöldség, nagyon rá lehet szokni. Nem igazán elterjedt a magyar konyhában, ami nem csoda, mivel nem is terem meg ezen az éghajlaton, ugyanis ez alapvetően egy kifejezetten trópusi zöldség (Persze, így elnézve a budapesti 40C-os nyarakat, akár..). Amerikában nagyon népszerű, különösen ilyenkor ősszel és télen, pl. a hagyományos Hálaadás napi nagy pulykamenü elhagyhatatlan körete. Az Egyesült Államokon kívül Közép- és Dél-Amerika (innen származik) konyhájának egyik legfontosabb alapanyaga, nem is beszélve a karibi konyháról, amely szinte nem is létezne nélküle. Ázsiába csak később került és ma már ott is számos receptben szerepel. Úgy néz ki, mint egy hosszúkás, nagy krumpli és a húsa belül élénk narancssárga (van olyan is, ami fehér). Az íze leginkább a sütőtökre hasonlít, de még sokkal finomabb. Szerintem sütve a legjobb, mert így koncentrálódik legjobban az íze. Pürének sem utolsó, sültekhez nagyon jól passzol. Számos édességet is készítenek belőle, cukorral, fahéjjal, gyömbérrel, tejszínnel -pl. édesburgonya pitét (sweet potato pie), nekem abban a formában nem annyira jön be, mert így borzasztó töménynek érzem (bár elképzelhető, hogy csak nem ettem még finoman elkészítve). Itt Brüsszelben simán kapható a közértben, meg a piacon is, Budapesten úgy emlékszem, hogy a Mammut aljában lévő zöldségesnél mindig láttam. Egészen fantasztikus, hogy mennyire egészséges, tele van vitaminokkal, antioxidánsokkal (A vitamin, Q10koenzim), bizonyos tanulmányok egészségesség tekintetében magasan a brokkoli és a spenót elé sorolják. Egy nagy édesburgonyában 130kcal van. Egy darab édesburgonyában több rostanyag van, mint egy tál zabpehelyben. Tiszta jó, komolyan. De a legjobb persze az, hogy isteni! Ha valaki először ismerkedik vele, szerintem úgy kóstolja meg, hogy egyben megsüti (220C-on 30perc), félbevágja, és pici vajat tesz a húsára. Én most egy meleg „salátát” kreáltam belőle, ami akár köretnek is fogyasztható sültek (pl.pulyka) mellé. Fú, nagyon jó és iszonyú gyorsan kész van. Nálam 15 perc alatt sült olyanra mint a képen, tehát puhára, de a magas hőfoktól kérges pirosra és ropogósra. Egyébként hagymát és fokhagymát még többet is lehet rátenni, ugyanis mindenkinek az lesz a kedvenc része. (Megjegyzem, ilyenkor, amikor a fokhagymának főszerepe van és nemcsak ízesítő, kizárólag otthonról hozott magyar termelésű fokhagymát használok, ugyanis elképesztő különbség van fokhagyma és fokhagyma között.)
Recept
Hozzávalók (2 személyre)
2 nagy édesburgonya
5dkg feta
4 salottahagyma (vagy két közepes vörös- vagy lilahagyma)
10-12 fokhagymagerezd
pár ág kakukkfű (ha van, friss)
olívaolaj
só, bors
A sütőt előmelegítem 220C-ra/gáz7
Az édesburgonyákat zöldséghámozóval meghámozom és egyforma méretű kockákra vágom. Összeforgatom olívaolajjal (én ezt mindig úgy csinálom, hogy egy kis zacskóba (pl. uzsonna, vagy fagyasztó) szórom a zöldséget, beleöntöm az olajat, összefogom a zacskó száját és jól összerázom – így szépen mindenhol éri az olaj). Kiborítom egy alufóliával bélelt tepsire (nem kötelező, de így megúszható a mosogatás), picit sózom, borsozom, rámorzsolok pár szál kakukkfüvet. A fokhagymagerezdeket egészben, héjastul rádobom, a salottákat ( vagy hagymákat) megpucolom és nagy falatnyi darabokra vágom. Bemegy a tepsibe, 15 perc múlva kész is (sütőfüggő nyilván, nálam tényleg pont 15 perc alatt megsült). Tálra öntöm és rámorzsolom a feta sajtot. Még egy kis sót és frissen őrölt borsot szórok rá. (Végül is, ha nincs édesburgonya, ezt el lehet készíteni sütőtökből is, vagy sima krumpliból)
(Visited 9 421 times, 7 visits today)
Nem ettem még édesburgonyát (ez a batáta?), de ahogy elolvastam a címet meg ránéztem a képre,éppen a sütőtök jutott eszembe. Már régen akarok valami fűszeres sütőtök-tálat rittyenteni, a szín kedvéért lilahagymával, valami ilyesmire gondoltam. A feta nagyon jó ellentpont lesz az édes-krémes zöldséghez.>>Bár, ha meggondolom, hasonló ízkombinációt hozok létre az egyik kedvenc téli tésztaételünkhöz. Hagyma, fokhagyma, sütőtök, zsálya, a tök szétesik krémesre, túróval összekeverem, tésztával rétegezem és sütöm át. De lehetne ravioli tölteléke is.
Hát ez nem volt semmi! Mindent pont úgy csináltam, és minden pont olyan volt, ahogyan leírtad. Issssssteni! Repertoárba felvéve!
Ez az étel fantasztikus, egyrészt azért mert az ízek nagyon jól kiegészítik egymást, másrészt meg azért mert roppant egyszerűen elkészíthető. Én mellé raktam egy kis zölt salátát is olivaolajjal, balzsamecettel és nagyon meg voltam elégedve 🙂
Kati – biztos ami biztos – gombás tojást dobott össze a lányoknak. Én meg elkészítettem vacsorára. Lementem a kertbe, téptem kakukkfüvet hozzá., kicsit több fetát raktam rá a végén és ….>>Tökéletes. Kössz az ötletet.>>Legközelebb kontakt-grillben sütött hús mellé kínálom.>>Villányi oportó (újmagyarul portugieser) a Keller pincészetből szépen harmonizál vele.>>A héjában beletett fokhagyma nagy ötlet.>>Üdv mindenkinek!> performance
Én is kipróbáltam, és nekem nagyon ízlett, bár én eléggé megsóztam, hogy kicsit jobban elnyomjam a tisztán édes ízt. (Az édeskés sós íz már bejött.) Sajnos nem volt otthon feta, de így is klassz volt. Elkészítettem hagyományos krumpliból is, de az sokkal hosszabb idő alatt sül meg. Most azon gondolkodom, hol tudnék ismét édes krumplit venni, ha nem akarok mindenképp egy multiba menni. (Nálunk tömegközlekedéssel ugyanis elég kacifántos ezek megközelítése.)
Nagyon szeretem ezt a receptet, most keszitettem el masodszor. Mivel nem volt itthon kakukkfu, bazsalikommal helyettesitettem es friss bazsalikomot is kevertem hozza miutan megsult. A masodik alkalommal (ma) tettem bele a sutes utan egy felkockazott, jo edes paradicsomot is. Nem rontotta el a salatat, soooot… 🙂
Fenséges! Köszönöm.
A fokhagyma héjában miért jó? Hogyan esszük így meg? Légy szíves ezt magyarázd el nekem, hogy miért jó!
Kedves sans souci, azért, mert így megvédi a fokhagymát attól, hogy szétégjen, nem beszélve arról, hogy jó sok munkát spórol:)egyébként úgy fogyasztjuk, hogy egyszerűen kiemeljük a héjából, ilyenkor már nagyon könnyen megy.
Köszönöm, hogy ilyen gyorsan válaszoltál. Olyan nehezen képzelem el, hogy nem zavaró evés közben a héja…vagy még tálalás előtt kipikkelgeted? Bocsánat, hogy ennyire értetlen vagyok, nekem ez teljesen új megoldás.
a héját természetesen nem eszed meg:)két lehetőség van: vagy tálalás előtt kiszedegeted a héjából, ami alapvetően annyit tesz, hogy villával egy mozdulattal kiemeled, kb.1 perces munka. vagy így tálalod (nagyon mutatós), és mindenki magának szedi ki a héjából
Kedves CHILI&VANILIA!>A batátával kapcsolatban szeretném megjegyezni, hogy Magyarországon is termeszthető, több éve saját használatra termesztjük, igaz nincsolyan jó termésátlaga mint a burgonyának.>Hogy milyen zöldségfélék terjedtek el hazánkban ez egy nagyon érdekes téma,és szeretek vele foglalkozni Legtöbbször az elkészítési módjukat nem honosítottuk meg. >A recept nagyon jó, köszönöm .>Én az alufóliát elhagynám, mert nem igazán van rá szüsége a szervezetünknek. >Meiszner Kati
Szuper ötlet a feta, csodásan kiegészíti az édes ízeket. Én fólia helyett javaslom a sütőpapírt, attól nem lesz senkinek semmi baja, viszont tényleg kíméli a sütőcuccot.
Ja és batátát minden Tecsóban, általában a Sparban, és a plázákban található élelmiszerüzletekben lehet általában kapni. Én a Tecsóban szerzem be, mert ott mindig van.
Ez az egyik legfinomabb étel édesburgonyából. Grill csirke mellé szenzációs.