Ötrészes minisorozatomban 2019. őszén alföldi településeken jártam, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megye figyelemre méltó ős- és kistermelőivel beszélgessek. A célom: bemutatni, hogy errefelé is egyre több, a minőség iránt elkötelezett termelő készít kiváló élelmiszereket, csak nyitott szemmel kell járni.
Az öt történet:
Dr. Barancsi Ágnes, Mezőtúr – a Túri Kamra alapítója
Bekecs Mátyás, Tiszaszentimre – St.Imrei Cheddar
Bertalan László, Jászladány – hentesmester
Bodonné Gyöngy Erika, Tiszaörs – polgármester, Tiszaörsi Tészta
Grosz Tamás, Nagykörű – fűszerész, őstermelő
A bemutatott termelők termékeinek felhasználásával a karcagi Morgó Csárdában “Dedelka&Ferdinánd” címen jászkun pop up ebédet tartottunk, amelyre a következő ételsort állítottam össze:
Alföldi Császár
(jászladányi császárszalonna, tiszaszentimrei cheddar, mezőtúri fürjtojás, nagykörűi fekete fokhagymás öntet)
Kisgömböcleves
(jászladányi dedelka, savanyúleves, torma)
Karcagi bio tarja fekete fokhagymás pecsenyelével
Tiszaörsi tarhonyasaláta sütőtökkel, pirított dióval
Sült csicsókakrém nagykörűi kecskesajttal
Pötyőkével sült cékla
Karcagi birkapörkölt (Nimród Biohotel, Karcag)
Savanyított zergeszarv Grósz Tamás fűszerkertjéből
Berekfürdői savanyúságok
Kecskesajttortácska karamellizált mézes homoktövissel
(Tiszaörsi kecskesajtkrém, kunmadarasi méz és homoktövis)
Ferdinánd
(Dobó Kati, Kunmadaras)
Az ételek elkészítésében közreműködött:
Ternyák István séf, Park Étterem, Berekfürdő & Nimród Bioszálloda és Bioétterem, Karcag
Ez az interjúsorozat és rendezvény a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat TOP 5.1.1-15-JN1-2016-00001 számú, a „Foglalkoztatási-gazdasági együttműködések megvalósítása Jász-Nagykun-Szolnok megyében” című projektjének keretében készült.