Csuszatészta fokhagymás, csilis cukkinivel

Mi legyen a temérdek cukkinivel? – Első felvonás, a második majd augusztusban. Minden nyáron rendszeresen felmerülő dilemma, főleg azoknál, akik maguk termelik, a kertekben nő ugyanis, mint az őrült. Talán a leguniverzálisabb zöldség, mindig kapható, mindenre jó. Valódi szezonja persze ilyenkor nyáron van, ilyenkor a legzsengébb és legfinomabb. Aki saját kertben termeszti, tudja, hogy különösebb odafigyelés nélkül terem. A szokásos nyári kérdés tehát ebben az időszakban különösen aktuális: mi történjen vele? Ha apró, édes, gyenge bébicukkinihez jutunk, azt egyszerűen csak grillezzük meg, jobb dolog nem történhet vele. A leves és főzelék minden zöldségre megoldás – egy lestyános, kapros csorbaleves rengeteg kockázott cukkinit elnyel, tökfőzelékhez hasonlóan készítve pedig remek, hideg egytálétel. A kovászolásával is kísérletezzünk bátran, ugyanaz a technika, mint az uborka esetében. Lereszelve készülhetnek vele tócsnik, palacsinták, lassan, rengeteg fokhagymával párolva pizza- és tésztafeltétek, nyersen cukkinitzatziki, vagy tejfölös „uborkasaláta”, sőt, a répatorta mintájára puha, szaftos sütemény. Alábbi receptben pedig tészta feltéteként ajánlom, rengeteg új fokhagymával, csilivel, zsályával, esetleg kolbászmorzsával.

Csuszatészta fokhagymás, csilis cukkinivel
Hozzávalók (4-6 adag)

2 evőkanál olívaolaj
1 hagyma, vékonyra szeletelve
8 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
1 kis friss csilipaprika, kimagozva, vékonyra szeletelve
500 g (sárga) cukkini, vékonyra szeletelve
só, bors
10 zsályalevél
250 g csuszatészta (lehet durumlisztes)
Tálaláshoz: reszelt parmezán
Vagy kolbászmorzsa:
100 g puhább fajta, enyhén csípős kolbász
100 g szikkadt, házi kenyérmorzsa

A fokhagymás cukkinihez egészen vékonyra szeleteltjük a zöldséget (ha van zöldséggyalunk, vagy mandolinunk, azzal lesz a legmegfelelőbb). Egy nagy serpenyőben az olajon (esetleg kacsazsíron) üvegesre dinszteljük a hagymát. Amikor puha, hozzáadjuk a felszeletelt fokhagyma felét és a sok vékony cukkiniszeletet. Soknak fog tűnni a serpenyőhöz képest, de ahogy puhul és vizet enged, úgy fog összeesni, és egyre jobban elférni. Sózzuk, borsozzuk. Amikor félig megpuhult, akkor adjuk hozzá a vékonyra szeletelt fokhagyma másik felét (így szépen átveszi a fokhagyma aromáját, de biztosan nem sül túl keserűre). Addig dinszteljük, amíg a cukkini itt-ott megpirul, szinte teljesen megpuhul, de azért nem esik szét, marad még némi tartása. A végén hozzáadjuk a zsályaleveleket is. A csuszatésztát vízben kifőzzük, leszűrjük, és összekeverjük a fokhagymás cukkinivel, serpenyőben kissé lepiríthatjuk. Reszelt parmezánnal kínáljuk, de kiváló ropogós kolbászmorzsával is. Ehhez a kolbásznak lehúzzuk a héját, apróra felkockázzuk, és nagy serpenyőbe tesszük. Lassan elkezdjük sütni, hogy kisüljön, kiolvadjon a zsírja. Ebbe tesszük a kenyérmorzsát, és átforatjuk, hogy magába szívja a fűszeres kolbászzsírt, és ropogóssá váljon (ezt előre is el lehet készíteni, napokig eláll). Tálaláskor megszórjuk vele a tésztát.

Cukkinis receptek a blogon itt.

(Visited 3 606 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük