Csőben sült padlizsán

Itt Brüsszelben általában vasárnap kora reggel megyek piacozni, ami az egyik kedvenc elfoglaltságom bárhol a világban. Igazi hangos, arabos típusú, hatalmas olajbogyós standokkal, rengeteg egzotikus gyümölccsel, nagy kerek török kenyerekkel, friss menta és koriander illattal. Három zöldség évszaktól és hangulattól függetlenül minden egyes alkalommal kerül a kosárba: cukkini, piros kaliforniai paprika és padlizsán. Ezek aztán a hét folyamán valamilyen formában asztalra kerülnek. Annyi féle képpen lehet őket elkészíteni, hogy soha nem unom meg. Vagy csak simán grillezve, vagy valami egyéb formában. Csak úgy magukban, vagy leginkább valami sajt, pl. feta, vagy halloumi (az egy isteni ciprusi nyikorgó sajt, majd még fogok róla a későbbiekben lelkesedni) társaságában. A padlizsán bármilyen formában, bármilyen mennyiségben jöhet, a török konyha többek között azért is az egyik kedvencem, mert annyi mindent csinál belőle. Ugye ettetek már a Szent István körúti Szeráj-ban joghurtos padlizsánt?? Ha nem, most tegyetek le mindent és vegyetek, vegyetek, könyörgöm!!!

Tegnap ez lett a padlizsánból. Most nem törökös, inkább olaszos, olyasmi mint a parmigiana. Ez egy kis egyszerű, de nagyon finom és egész light-os hétköznapi vacsi. Önmagában isteni, esetleg valami zöldsalátával, de köretként is megállja a helyét, pl. sült csirke mellé. Nagyon egyszerű és pont 25 perc alatt megvan.

Recept:

Hozzávalók (2 személyre):
1 nagy padlizsán
2 dl jó minőségű paradicsomszósz (házi, vagy bolti)
1 gerezd fokhagyma, fél fej hagyma (opcionális)
2 ek light tejföl, vagy joghurt
kis darab (kb. 2 dkg) friss parmezán, reszelve
olívaolaj
só, bors, oregánó,
friss bazsalikom (ha épp van)

A sütőt előmelegítem 200C-ra. Egy tepsit kibélelek alufóliával, azt meglocsolom kis olívaolajjal és megszórom sóval, frissen őrölt borssal és szárított oreganoval. A padlizsánt kb. 1 cm vastag karikákra szeletelem és egyesével az alufóliára helyezem, úgy hogy egy rétegben legyenek. A tetejére is locsolok egy pici olívaolajat és megszórom a fűszerekkel. Beteszem a sütőbe és kb. 15-20 percig sütöm, amíg megpuhul és kívül ropogós piros. (15 perc után meg kell őket fordítani). Mialatt sül a padlizsán, felturbózom egy kicsit a bolti paradicsomszószt: olívaolajon megpárolom a felaprított hagymát és fokhagymát, ráöntöm a paradicsomot, összeforralom. Pici cukorral, sóval, borssal ízesítem. Leveszem a tűzről és belekeverem a tejfölt, a reszelt parmezán felét és ha van, pár levél felaprított friss bazsalikomot (vagy más, paradicsomhoz illó friss fűszert, nekem pl. rozmaring volt most otthon). A kész padlizsánkarikákat két kis egyszemélyes hőálló edénybe, vagy egy nagy lapos jénaiba elrendezem, leöntöm a paradicsomszósszal és megszórom a reszelt parmezán másik felével. Forró grill alá teszem és csak egy-két percig sütöm ,amíg a sajt megpirul és a szósz bugyog.

(Visited 6 054 times, 2 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

8 hozzászólás

  1. kipróbáltam és valami isteni!!! pont az ilyen egyszerű és nagyon finom kaják jönnek be nálunk mindenkinek.rnora

  2. Kipróbáltam, kicsit a saját számíze szerint módosítottam, de elmondhatom, remek recept! Bár szerintem kétszeres mennyiséggel érdemes kezdeni, hogy el fog fogyni, az biztos.

  3. Ez valami fenomenális! Az apósom is befalta, pedig elmondhatom róla, ki nem állhatja ezeket a „zöldségeket”. Már ezért megérte vele picit foglalkozni!! Köszi az ötletet!!

  4. Szia, de örülök! nézzél szét nyugodtan a receptek között, nagyon sok olyan zöldséges étel van nálam, amit „hivatalosan” sokan ki nem állhatnak, aztán megkóstolják, és ízlik. Fűszeres sült karfiol, cékla, stb.

  5. Ez valami fantörpillás , még így is hogy elfelejtettem belekeverni a tejfölt és a tetejére szotyogtattam

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük