Csirkével töltött, nyitott tésztabatyu

 

Ezek a kis kínai „tapas-ok”, a dim sum –az egyik kedvenc műfajom. Ha bárhol olyan helyek járok a világban, ahol ismert és létezik, a világért ki nem hagynám. Itthon sajnos elég kevés helyen lehet ilyet enni, kénytelen vagyok néha nekiállni, és legyártani egy-egy nagyobb adagot.

Házilag sem túl bonyolult elkészíteni, ugyan némileg időigényes és macerás, de ha az ember lendületben van, akkor el lehet belőle készíteni egyszerre jó nagy adagokat, amit le lehet fagyasztani. A NOLTV videóban Katával most csirkehúsos változatot készítettünk, ment, mint a karikacsapás.
 
 
Csirkével töltött, nyitott tésztabatyu

30 dkg darált csirkehús
4újhagyma, vékonyra karikázva
ujjnyi frissen reszelt gyömbér
kis gerezd fokhagyma, reszelve
1 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál szezámolaj
1 teáskanál étkezési keményítő
1 tojásfehérje

Mártogató: szójaszósz, zöldcitromlé, pirított szezámmag

Előkészítjük a tölteléket (akár előre is lehet): a darált csirkehúst összekeverjük az újhagymával, gyömbérrel, fokhagymával, szójaszósszal, szezámolajjal, az étkezési keményítővel és a tojásfehérjével. A tésztalapokból kerek lapokat szúrunk ki (a négyzet alakú is megfelel), mindegyik közepére egy-egy teáskanál csirkés masszát kanalazunk. Rózsa formájúra összefogjuk, úgy, hogy felül nyitott maradjon, látszódjon a töltelék. Nagy serpenyő (vagy wok) tetejére helyezzük a bambuszpárolót, amelyet kibélelünk sütőpapírral (vagy néhány levél kelkáposztával). Ráhelyezzük a tésztabatyukat. Amikor a víz forr, takarékra vesszük, hogy csak gyöngyözzön. A párolót lefedjük, a batyukat 7 percig gőzöljük. Ha mélyhűtőből vettük ki, 9 percig.

 
 

(Visited 1 333 times, 2 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

5 hozzászólás

  1. Sagit egy kicsit a batyukialakításnál, ha a tésztát egy laposabb csészébe nyomjuk óvatosan, belehelyezzük a tölteléket, majd úgy emeljük ki, hogy közben ki is alakul a batyú

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük