Csípős, savanyú káposztaleves

Ezt a levest a távol-keleti, csípős-savanyú levesek ihlették, különös tekintettel a koreai kimchi levesre. Bár az kínai kelből készül, azt gondoltam, hogy a savanyú káposztával remekül fog működni, ráadásul az önmagában hozza a kellemes savanykás ízt. Az alapanyag-költség igazán minimális! Currypaszta pedig tényleg nagyon sok helyen kapható már, és szinte az összes piacon, ahol egyébként a savanyúságot veszi az ember, van arab, vagy ázsiai üzlet, ahol beszerezhető. Ha van véletlenül otthon egyéb kiegészítő (gyömbér, galanga, citromfű, stb.), természetesen azok sem tennének nagyon rosszat neki. Tíz perc alatt elkészül és tipikusan az a leves, amelyet az ember télen állandóan megkíván.

A mellé készített ropogós savanyú káposzta valójában csak egy játékos kísérlet volt, amelyet azonban sikeresnek minősítek. A leves mellé is vicces volt, és amolyan sörkorcsolyának is nagyon el tudom képzelni, bár sörkorcsolyákban nem utazom, sörben sem.

Az elkészítésről videó is van.

(Ha van kedvetek, játszatok: ha hozzászólásban (nem itt, hanem a videó alatt) elmondjátok, hogy a feladatként kapott három alapanyagból, azaz: savanyú káposztából, sörből és zöldségekből (sárgarépa, fehérrépa, hagyma) milyen izgalmas ételt főznétek, akkor lehet nyerni Giuseppe féle brutál panettonét és dedikált CH&V könyvet.

Csípős savanyú káposzta leves
Hozzávalók (4 adag)
4 adag

2 evőkanál olaj
1 hagyma, vékonyra szeletelve
1 nagyobb sárgarepa, lereszelve
1 petrezselyemgyökér, lereszelve
1 kávéskanál currypaszta (csípősségétől függően lehet több/kevesebb)
1 liter leszűrt hús-, vagy zöldségleves
30 dkg savanyú káposzta
2 evőkanál halszósz
opcionális: korianderzöld

Az olajon megdinszteljük a hagymát. Hozzáadjuk a currypasztát, átforgatjuk. Hozzáadjuk a lereszelt zöldségeket, néhány másodpercig pároljuk. Felöntjük az alaplével, majd fedő alatt kb. 10 percig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak, de még kissé ropogósak. A savanyú káposztát szükség szerint átöblítjük, és kissé feldaraboljuk. A levesbe tesszük, és csak néhány percig főzzük. A végén hozzáadjuk a halszószt (ízlés szerint még zöldcitromlevet). Sok friss korianderzölddel megszórva tálaljuk.

Sörtésztában sült, ropogós savanyú káposzta

1 tojás, szétválasztva

1 dl sör
6 dkg liszt
Csipet só, bors
25 dkg savanyú káposzta
Süteshez olaj

A tésztához kettéválasztjuk a tojásokat. A sárgájához adjuk a sört és a lisztet, összekeverjük. Sózzuk, borsozzuk. A fehérjét kemény habbá verjük, és a masszába forgatjuk. A savanyú káposztát konyhai törlőpapíron leitatjuk, hogy minél szárazabb legyen. Meghintjük egész kevés liszttel, hogy könnyebben hozzátapadjon majd a tészta. A káposztából villával egy-egy falatnyit a sörtésztába mártunk, majd bő, forró olajban kisütjük. Leitatjuk, és durva szemű sóval meghintve tálaljuk.

(Visited 3 161 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

3 hozzászólás

  1. Hát, a sors nem akarja, hogy én ebben a játékban részt vegyek. Pedig tényleg nagyon lelkes voltam. Kigondoltam, megcsináltam, aztán láttam már mielőtt én idetettem volna, egy nagyon hasonló ötlet született. Gondoltam, akkor indulok játékon kívül, mert már fel is tettem a blogomra a “művemet”. De most meg arra a felületre nem tudok belépni a kommenteléshez. No, mindegy. A lényeg, hogy jól éreztem magam miközben csináltam, és finom lett az étel is, amely a játék ötletéből született. 🙂
    Itt látható: http://pszichowellness-konyha.blogspot.com/

  2. Ez a savanyúkáposzta bundában – hát ez valami zseniálisan finom!!!!!
    Bár én csak sima palacsintatésztába mártottam, de olyan finom volt, hogy alig várom az alkalmat, hogy vendégeket is lenyűgözzek vele! Köszönöm az ötletet!

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük