Bizakodva izgulunk a szombati időjárás miatt, az utolsó jelentésekből úgy tudom, hogy gyönyörű, napsütéses őszi nap vár ránk! A Dining Guide Blogkóstoló rendezvénye ugyanis a Tabáni Terasz hangulatos, zegzugos belső udvarán lesz, esőt nem kérünk. Hétfőn még tartottunk egy utolsó egyeztetést: ki, mikor, kivel, hol, hánykor, a házigazda konyhával pedig ellenőriztük a hozzávalók listáját és a műveleteket (a 20kg cékla sütése és hámozása például kitűnő szórakozásnak ígérkezik).
Csípős-édes sült cékla
Hozzávalók:
50dkg cékla (2 közepes darab)
olívaolaj, só
3 kicsi salotta, finomra aprítva
2 szárzeller, felszeletelve, felkarikázva
1 evőkanál mazsola
1evőkanál kapribogyó, átöblítve
4evőkanál balzsamecet
2evőkanál barnacukor
1kávéskanál őrölt chilipehely
só, bors
A sütőt előmelegítjük 200C-ra. A céklákat egyenként alufóliába csomagoljuk (meglocsoljuk kevés olívaolajjal és megszórjuk sóval), és kb. 1-1 1/4 óra alatt megsütjük. Kissé lehűtjük, meghámozzuk, és 1/2cm-es egyenletes kockákra vágjuk. Lábasban 2 evőkanál olívaolajon üvegesre pirítjuk a felaprított hagymát. Amikor megpuhult, hozzáadjuk a felszeletelt zellert és a mazsolát, egy percig átforgatjuk. Jön hozzá a felkockázott cékla és a kapribogyó. Hozzáadjuk a balzsamecetet és a cukrot, erősebbre vesszük a hőt, és 3-4percig főzzük erős lángon, hogy az ecet kissé elpárologjon, a cukor felolvadjon, és szirupossá alakuljon.
Én már abban az irigylésre méltó helyzetben vagyok, hogy megkóstolhattam. Nagyot alkottál, eszméletlen finom, nekem ez a kedvencem 🙂 Először nem akaram hinni a szememnek (meg a nyelvemnek), hogy ilyen kapribogyó létezik!
na az a Giuseppe érdeme:)
Igen, az övé is, de csak részben, mert a céklához hozzá kellett illeszteni 🙂
Bezony, Loriennel együtt védő gondoskodásunk alá helyeztük a dobozt mely ezt a finomságot rejtegette:)
Remek párosítás!:)
Kedves Zsófi!
Sok sikert a továbbiakhoz is.
Tudod-e, hogy Lorien több, mint egy évtizede a közvetlen munkatársam??
Puszillak:
Bálint bátyó
Köszönöm az újabb céklareceptet! Mióta először olvastam a sült céklákat a blogodon, kb 2 éve,azóta imádjuk és fogyaszjuk rendszeresen. 🙂
Hát nagyon örülök, hogy megtaláltam ezt a receptet, mert ezt kérni jöttem ide. :-)Kulináris élmény volt, komolyan, elnézést, Horasz és Lorien, a dim-sum meg a szilvás krém is finom volt, de nekem ez jött be a legjobban.
A mai nap abszolút kedvence számomra ez volt! Különleges ízélmény, ami a burratával nagyon jól harmonizált.
Zsófi, csoda volta a cékla, és hogy ne kelljen sokszor elmondanod külön: hol szerezhetők be ilyen sajtok, és honnan ez az aranyos pici kapribogyó? Culinaris?
(és megsóztad a második adag céklát, amit nem értettem, mert elnyomta az édességét, de nagyjából lepiszkáltam 🙂
Nekem pont a sóval ízlett igazán… kifigyeltem, hogy valami extra só volt, de nem tudtam igazán azonosítani… talán Cervia???
Felteszed majd a lencses padlizsanragut is ugye? arra is nagyon kivancsi vagyok! ezt a ceklat is ki fogom probalni, sajnos kostolni nem tudtam menni 🙁
Bocsi, de már felkerült korábban. Többször főztem, nagy sikerrel.
Itt megtalálod :
http://chiliesvanilia.blogspot.com/2007/11/trk-lencss-padlizsnragu-mualle.html
gambas
Bocsi, de szerintem már felkerült korábban. Ez az : http://chiliesvanilia.blogspot.com/2007/11/trk-lencss-padlizsnragu-mualle.html
Mindig nagy sikerem van vele, ha főzöm.
gambas
Fantasztikus volt a cékla! :))
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Isteni volt, köszönöm a receptet! Tegnap csináltam meg, és ma reggel egy új adag friss cékla várt az ajtó előtt a kosárban = valószínűleg a férjemnek nagyon ízlett és a piacon kezdett ma 🙂
ez a recept inspirált egy gyors, -hétköznap este fáradtan és éhesen hazaérsz vacsorára:
nyersen cm-es kockákra vágom a biocéklát és házi kacsazsíron egy kevés vízzel fedő alatt megpárolom, kb. tíz perc múlva finom borsot és őrölt köményt teszek rá és lesütöm…