Majd kétszáz évvel ezelőtt, 1825-ben kezdődött minden. Salvatore Aceto ebben az évben vásárolt egy kisebb darab földet Ravello mellett, ahol belevágott a citromtermesztésbe- és kereskedelembe. A családi gazdaság a harmincas években élte fénykorát, ebben az időszakban komoly nemzetközi forgalmat is bonyolítanak. A második világháború után az Amalfi-partvidék legjelentősebb citromtermelőivé válnak, olyannyira, hogy akkortájt még a híres szicíliai és calabriai versenytársakat is megelőzik. A citromfarmot ma a hatodik generációt képviselő, az alapító felmenővel azonos nevet kapott Salvatore Aceto viszi, aki sikeres könyvvizsgáló cégét hátrahagyva, lassan nyugdíjba vonuló édesapjától vette át a családi gazdálkodást. Az elmúlt évtizedekben azonban sok minden változott: a tízhektáros terület sem mérete, sem termésmennyisége tekintetében nem tud növekedni, másra kellett helyezni a hangsúlyt. A kőkemény, gyakorlatilag függőleges, sziklás citromkertben biodinamikus termesztésre álltak át, és kifejezetten a világ egyik leghíresebb és legfinomabb citromjára összpontosítanak. Az ún. sfusato amalfitano fajta citrom nagy, ovális, édes, héja rücskös és hihetetlen aromás. Az Aceto család a jelen kor kihívásaival küzd: a klímaválság által egyre gyakrabban előforduló időjárási viszontagságokkal, az esetleges árvizekhez kapcsolódó természeti katasztrófák veszélyével (pl. hegyomlás), na meg persze a családi gazdaságok letűnésével és a munkaerőhiánnyal (a téli szüretet ukrán vendégmunkások segítségével tudják lebonyolítani).
A környék gasztronómiájában minden a citromról szól, az Aceto család citromja pedig fogalom. A kertben vezetett túrákat tartanak, a sokszáz, meredek lépcső megmászása után pedig egy csupa citrom ebéddel jutalmazhatják meg magukat a kedves látogatók, amit a család hölgytagjai készítenek. A világ legfinomabb limonádéját, citromlevélben grillezett mozzarellát, citromos tiramisut, házi limoncellót szolgálnak fel. A csúcspont a puritán, minimalista citromos spagetti, amin az égvilágon semmi más nincs, szinte csak citrom és olívaolaj. Az Aceto család citromjából télen Magyarországra is szokott érkezni szállítmány, itt az alkalom viszont megjegyezni, hogy érik a lajosmizsei, kezeletlen, magyar Meyer-citrom, úgyhogy az alábbi, Amalfi-parti ihletésű tésztát azzal is nyugodtan el lehet készíteni. Szigorúan al dente állagúra!
Citromos spagetti –egyszerű tejszínes mártásban
Hozzávalók (2 kis adag)
150 g spagetti
200 ml tejszín
2 kezeletlen citrom reszelt héja
fél citrom leve
só, csilipehely
Amíg tésztát kifőzzük, elkészítjük a mártást: 150 ml tejszínt 2 citrom reszelt héjával, egy csipet sóval kb. 8 perc alatt erős lángon sűrűre beforralunk. Közvetlenül tálalás előtt hozzákeverjük a maradék 50 ml friss tejszínt és fél citrom kifacsart levét. Összekeverjük a tésztával, ha nagyon muszáj, megszórjuk reszelt pecorinóval.
Citromos spagetti – a puritán változat
Hozzávalók (2 kis adag adag)
150 g spagetti
50 ml olívaolaj
1 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
2-3 szál petrezselyem, finomra aprítva
1 kezeletlen citrom reszelt héja és leve
só
Amíg a tésztát kifőzzük, elkészítjük a mártást: az olívaolajon üvegesre dinszteljük a finomra aprított fokhagymát és petrezselymet. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és a citromlevet, sózzuk. Összeforgatjuk a tésztával, a főzővízből is teszünk hozzá picit. Semmit nem mutat, de csupa íz az egész!
Fantasztikusan hangzik. A hétvégén tuti elkészítem.🍋
Olyan vacsora, ahol csak a tengerillatú naplemente hiányzott.