Birsalmasajt – a 21.század konyhájában

Na, hát azt már bevallottam, hogy totális birsalma mániás vagyok. Csináltam azt a birsalmás csirkemellet, meg birsalma szufflét és amíg szezonja van, egyszerűen nem tudok vele betelni. Van egy új izgalmas birsalmás dolog is, amit először próbáltam ki, a következő írás majd arról fog szólni. Egyszer már csináltam idén birsalmasajtot is, amit annyira de annyira imádok, de az az igazság, hogy fogalmam sincs hova tűnt:)..Mondjuk csak egy pici darabka volt, mert maradék birsalmából csináltam….
Érdekes, én valahogy mindig azt hittem régebben, hogy a birsalmasajt az egy különös, jellegzetes magyar dolog, nem is gondoltam, hogy a világ más részein is ismerik és szeretik. Erre kiderül, hogy de még mennyire, hogy ismerik! Olyannyira, hogy Spanyolország egyik fő gasztronómiai specialitása a birsalmasajt, amit ott membrillo-nak hívnak és markáns ízű sajtok társaságában fogyasztanak.. Utána kellene nézni, hogy a magyar konyhába vajon honnan került ez az édesség, nekem a tippem az lenne, hogy talán a törököktől, mert a birsalma leginkább a közel-keleti és mediterrán konyhában használt gyümölcs.
A héten az egyik kedvenc gasztroblogomon, a The Travellers Lunchbox oldalon felfedeztem egy birsalmasajtról szóló szuper írást, ő pont arról ír, hogy Spanyolországban hogyan fogyasztják. Úgyhogy akkor nagyon összhangban vagyunk a nemzetközi trendekkel..
Az oldalon a spanyolok által használt receptet is megadja, ami ugyanaz, mint a mi klasszikus elkészítési módunk: birsalmát puhára főzni, átpaszírozni, a gyümölccsel azonos mennyiségű cukorral sűrűre főzni. Viszont én M. barátnőm remek szakácsnő Anyukájától M. nénitől még évekkel ezelőtt kaptam ezt a szuper receptet, ami egy csomó munkaigényes lépéstől megkímél és minimális munkával ugyanolyan isteni birsalmasajt a végeredmény, mint amúgy. Van egy nagyon régi, nagyon megsárgult oldalas szakácskönyvem, amit a Nagymamámtól kaptam (jobban mondva, inkább önkéntesen birtokba vettem), beköttettem és amire úgy vigyázok mint a szemem fényére. Abban a birsalmasajt receptjénél olyan instrukciók szerepelnek, mint: „..nagy lábasban tegyük oda főni, folytonos kavarás mellett, ameddig olyan sűrű lett, hogy ha a kanalat végighúzzuk az alján, hát látható legyen a lábas alja.” Vagy: „Ha megkeményedett, borítsuk ki a formából és szárítsuk meg minden oldalát, tüllel letakarva, vagy napon, vagy kenyérsütés után a kemencében, de itt barnás színt kap…” Néha eszembe jut, hogy vajon mit szólnának a dédieink, ha látnák, hogy micsoda konyhai csodagépekkel dolgozunk manapság és hogy mennyivel több idejükbe és munkájukba került nekik előállítaniuk ugyanazokat a finomságokat, amelyeket mi minimális erőfeszítéssel tudunk elővarázsolni.

Ebben a receptben a hosszadalmas főzést és a paszírozást kiváltja a kukta, a mikró és az aprítógép. Mennyiségeket nem adok meg, csak az elkészítési instrukciót. Elvileg az átpaszírozott gyümölcsöt le kell mérni és pont ugyanannyi cukrot hozzáadni. Én kevesebb cukrot tettem bele és így is szuper lett. (3 nagy birsalmához kb.30 dkg cukrot tettem).

Tehát a birsalmasajt készítése a következőképpen történik:

1. A birsalmát nagyobb szeletekre, v. kockákra vágom. Nem kell sem meghámozni, sem a csumáját kivágni.
2. Kuktában annyi vízben felteszem főni, hogy ellepje. Puhára főzöm. Kuktától és a gyümölcs minőségétől függően ez kb. 20-25 perc. (A mikróban is meg lehet főzni) Leszűröm.
3. Amikor kihűlt, meghámozom és kicsumázom a darabokat.
4. A gyümölcs húsát aprítógépben pürésítem. (Vagy paszírozom, ebben az esetben hámozni sem kell)
5. A püréhez hozzákeverem a cukrot.
6. Mikróban teljesen sűrűre főzöm. Ez nekem 15 perc volt, 3×5 perces menetekben a legmagasabb fokozaton. Öt perc után mindig megnéztem, kivettem, fakanállal jól átkevertem.
7. Átlátszó fóliával bélelt formába öntöm.

8. És a recept legeslegnehezebb része: min. 1 hétig száraz helyen tárolom és hozzá sem nyúlok (kóstolgatni sem!!).Kb. ennyi idő alatt teljesen megkeményedik és kiszárad.
Alufóliába csomagolva hónapokig eláll.
(Visited 2 435 times, 2 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

15 hozzászólás

  1. Aha, das ist jetzt wohl der Quittenkäse. Ich werde nächstes Jahr rechtzeitig nach Quitten Ausschau halten und dann all Deine Rezept probieren. Alles Liebe und schöne Zeit in Budapest, angelika

  2. Well, now that both you and Melissa have made their own quince paste/Membrillo, I guess I must stop buying mine from a local deli and start cooking after all:)

  3. NAGYON NAGY KŰÁR, HOGY EBBŐL A SOK KAJÁBÓL NEKEM MÉG SOSEM FŐZTÉL! dE MÉG JÓ IS,MERT ÚGY GONDOLOM, HOGY BETEGRE ETTEM VOLNA MAGAM! MAJD HA MEGYEK bRÜSSELBE, AKKOR tE VÁLASSZÁL MAJD NEKEM EZEKBŐL A KÜLÖNLEGES DOLGOKBÓL EGYET. sÓSAT, NEM ÉDESET! nA TALÁLD KI. KI VAGYOK. éN VAGYOK A SÜLT-TÖK KIRÁLY! éS A POGÁCSA nAGYMESTER. pp.

  4. jaja, hülye vagyok, nyersen hámoztam, csumáztam, leszakadt a kezem, megfogadtam, többet nem csinálok

  5. Ma voltam a piacon Los Angelesben es talalomra vettem egy kis membrillot annelkul hogy tudtam volna hogy mi az. Amikor otthon belekostoltam, egy par pillanatig tartott hogy rajojjek mit is eszek, es a gyerekkori emlekek csak ugy elozonlottek 🙂

  6. Szuper lett. Nagymama teljesen el volt ájulva, hogy ő mennyit kinlódott vele előtte, így meg milyen tisztán és gyorsan megvan. Köszi a receptet.

  7. Szia Chili, a mikróban hogy főzöd meg? Vízzel együtt teszed bele? És két db birsalmával érdemes egyáltalán nekiállni?(Most vettem 3-at, az egyikből a csirkéd lesz a maradékból meg sajtot szándékozom gyártani)Köszi 🙂 Zsófi

  8. Szia Zsófi! én kuktában szoktam, mert abban kényelmesebben elfér, ha mikróban csinálod, akkor is úgy, hogy víz nagyjából fedi (érdemes műanyag fóliával lefedni, ugyanúgy, héjastul, magostul. sztem olyan 20-25perc. Abszolút érdemes kettővel is nekiállni, csak kevés lesz:)

  9. Hát ha engedi a kedves receptíró, akkor reklámoznék!Vegyszermentes birsalmasajt eladó!oregonlogos@gmail.com Szerintem manapság nem mernek belevágni az emberek a főzésébe,nagyon macerás dolog ez…

  10. Szeretném megkérdezni, h mit rontottam el, ha az egyhetes megtekintéskor fehér penészvirágokkal találtam rá? Technológiai hiba, vagy csak nem volt elég száraz a tárolóhely?És mi lenne eléggé száraz vajon? Ötlettelen (szárazságilag) és szomorú vagyok, úgy vártam…

  11. Szia!Ha lehetne egy javaslatom:mi mindig úgy csináljuk , hogy teszünk bele pár darabka diót is , nagyon tuti !!próbáld ki!Üdvözlettel: mesmók

  12. épp most csinálom, sógornőmtől kaptam egy zsáknyi eszméletlen finom (még nyersen is édes, képzelheted) birsalmát, a mazsolás sütőben sült birsalmádon túl vagyunk, köszi, a birsalmakompóton is, hála anyukámnak, most ez van soron, épp a mikróban fortyog.a pürésítés miatt írok, botmixerrel csináltam, és királyság, két másodperc alatt széttrutyizza, gyönyörűen. és úgy is finom, megkóstoltam 🙂bár most parázom egy kicsit, lehet, hogy túlcukroztam, bár keveset tettem bele, de nagyon édes volt eleve a gyümölcs :S

  13. Hatvan körüli öreg fiú vagyok. De csak osztani tudom a véleményeket: minden módszer jó, az eredmény fenséges, megéri. Kár, hogy nem tart sokáig…Én a kukta – kézzel összenyomkodás-cukor vagy méz+diódarabkák módszerrel csinálom, de a mikró is tökéletes. Arra van!A penész az a kevés cukor, kevés tisztaság eredménye lehetett. De semmi csüggedés, lesz jövőre is!

  14. Imadom a birsalma sajtot, de ahanyszor csinalom, soha nem jon ki rendesen. Allandoan fojos marad, mit csinalok rosszil? Nincs merlegem igy soha se tudom, hogy mennyi cukrot hasznaljak. Kerem a segitseget.Udvozletel Ildiko

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük