Nagyon nagy örömmel tettem eleget a Bátor Tábor Alapítvány felkérésének, amikor tavaly megkerestek, hogy hozzájárulnék-e néhány recepttel az újonnan kiadásra kerülő szakácskönyvükhöz. A könyv azóta megjelent a Libri kiadónál, és szerintem nagyszerű lett.
A könyv szerzője és lelke, a Bátor Tábor orvos-igazgatója, dr. Békési Andrea ezt írja ajánlójában: ” A Bátor tál egészséges és egyszerűen elkészíthető ételek receptjét tartalmazza, amelyek a Bátor Tábor étlapján is szerepelnek. Egyaránt megfőzhetők gyermek közétkeztetést ellátó nagykonyhán és a családi tűzhelyen is. Orvos vagyok és családanya: kettős felelősség egészségesen táplálni a hozzám tartozókat, a rám bízottakat. Az itt leírtak hosszú évek szakmai és otthoni tapasztalataiból, valamint a Bátor Táborban megvalósított egészséges közétkeztetési program során kristályosodtak ki. Szeretettel ajánlom ezt a könyvet olyan családoknak, ahol krónikus gyermekbetegség vagy ételallergia nehezíti a hétköznapokat, valamint a közétkeztetésben dolgozó szakembereknek, és mindenkinek, aki egészséges, és ezt a kincsét szeretné megőrizni.”
A Bátor Tábor 2001 óta többezer beteg – daganatos, cukorbeteg, hemofíliás és krónikus-ízületi gyulladásban szenvedő gyerek számára tette lehetővé élményterápiás táboraiban, hogy vidám, szerető közegben gyógyuljanak, erősödjenek és mosolyogjanak.
Fogadjátok szeretettel, vegyétek, vigyétek ezt a remek könyvet, amellyel nemcsak a Bátor Tábort támogatjátok, hanem ráadásul egy nagyszerű és kreatív egészséges receptgyűjteményhez is juttok. Én csomószor lapozgatom, számos receptet bejelöltem, a zabpelyhes túrógombóctól a csicsókafánkig (minden ételnél szerepel a pontosan kiszámolt tápanyagtartalom is -fehérjére, zsírra és szénhidrátra lebontva).
Az olívaolajon üvegesre dinszteljük az újhagymát. Felöntjük a leszűrt húslevessel, és kb. 10 percig főzzük. Beledobjuk a spenótot, megvárjuk, amíg néhány másodperc alatt teljesen öszeesnek a levelek. Turmixgépben, vagy botmixerrel teljesen simára pürésítjük. A kész levesbe szórjuk a főtt csicseriborsót, ez a betétje. Ha száraz csicseriborsót használunk, azt előző este beáztatunk 20dkg-t, a vízhez csipet szódabikarbónát adunk (gyorsabban puhul tőle), majd másnap kb. 1,5-2 óra alatt puhára főzzük. Mivel ilyen kevés alapanyagból készül ez a leves, fontos, hogy tényleg leszűrt húslevest használjunk, mert attól lesz jóízű.
A csirkehúst ledaráljuk, vagy aprítógépben finomra, de nem pépesre vágjuk. Használhatunk csirkemellet is, amely gyorsabban megsül, és kényelmesebb vele dolgozni, viszont a csirkecombbal sokkal ízesebb lesz. Ha jó fej hentesünk van, kérjük meg, hogy filézze ki a csirkecombot. Egyéb esetben éles késsel fejtsük le a felső combokról a húst, a bőrt távolítsuk el. A darált húshoz hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, a finomra aprított újhagymát, a petrezselymet, a fűszereket és az olívaolajat. (Ha teszünk bele kb. 3 evőkanál teljes kiőrlésű kenyérmorzsát, lágyabb lesz a fasírt állaga, de nélküle is összeáll). Kézzel fasírtokat formázunk, majd meghempergetjük a durvára tört szotyolában. Sütőpapírral fedett tepsibe tesszük, és 30 perc alatt megsütjük. (Csirkemellből 15 perc alatt megsül).
2,5 +7,5 dl rizstej
csipet só
2 evőkanál nyírfacukor
A rizslisztet csomómentesre keverjük 2,5dl rizstejjel. A többi tejet forráspontig melegítjük, majd hozzá adjuk a rizslisztes masszát. Közepes lángon, állandó keverés mellett, sűrűre főzzük, ekkor hozzáadjuk a nyírfacukrot is. Addig főzzük, amíg puding állagú lesz. Tálkákba, vagy poharakba merjük és lehűtjük. A nyers eperkompóthoz apróra felkockázzuk a megmosott, megpucolt epret, hozzákeverjük a citrom levét és reszelt héját, a mézet és a vaníliát. Összeforgatjuk, és 10 percig állni hagyjuk, hogy a gyümölcs levet eresszen. A puding tetejére kanalazzuk.
http://www.libri.hu/konyv/bator-tal.html