Banános gyümölcskenyér kávéhabbal

Az ember konyhai repertoárjában jólesnek néha a különösebb izgalmat és kulináris tüzijátékot nélkülöző alapdarabok, amikhez mindig jó visszanyúlni, mindig ugyanúgy sikerülnek, és mindenki szereti őket. Amiket szinte vakon, nagyobb előkészület nélkül, többé-kevésbé egy nagy tálban, tíz perc alatt össze tud keverni. Valószínűleg pont erre találták ki a banános (vagy bármilyen más) gyümölcskenyeret. Habár, az sem kizárt, hogy azt a konyhapulton gyakran túlérő banánok felhasználására ötlötte ki a feltalálója. A banános süteménynek kezdők is bátran nekiállhatnak, nemigen lehet elrontani, kivételt ez alól két dolog képez: ha túlkeverjük a tésztát és ha éretlen banánt használunk. Rögtön két formányira ajánlom a receptet, mert mindig elfogy, ráadásul a hűtőben akár egy hétig is eláll. Nagyszerű a reggeli kávé mellé, a délutáni cappuccino mellé, vagy az alábbi kávéhabbal akár elegánsabb desszertként is, pl. ebéd után.

Banános gyümölcskenyér kávéhabbal
Hozzávalók: (2 formához, azaz 24 szelethez)

25 dkg olvasztott vaj
30 dkg finomítatlan nádcukor
4 egész tojás
60 dkg nagyon érett banán
(nettó, héj nélküli súly, kb. 6 kisebb banán)
35 dkg liszt
1,2 dkg (3 teáskanál) só
1,2 dkg (1 csomag) sütőpor
1 dkg szódabikarbóna
15 dkg sütésálló csokoládélencse
15 dkg dió, durvára vágva
10 dkg mazsola
Kávéhab:
25 dkg mascarpone
3 dkg porcukor
1 dl tejszín (min. 30% zsírtartalom)
fél csésze erős presszókávé, lehűtve

A sütőt előmelegítjük 170C fokra (alul/felül). A vajat felolvasztjuk, egy nagy keverőtálba öntjük, majd hozzáadjuk a cukrot és a négy tojást. Elektromos kézikeverővel néhány perc alatt simára keverjük. A banánokat meghámozzuk, és villával teljesen pépesre nyomkodjuk (ne géppel pürésítsük). Fontos, hogy nagyon érett, puha, fekete pettyes banánt válasszunk. A banánpépet is a cukros-vajas masszához keverjük. Beleszitáljuk a lisztet, majd hozzáadjuk a sót, a sütőport, a szódabikarbónát, valamint a sütésálló csokoládélencsét, a durvára vágott diót (még finomabb lesz, ha előtte enyhén megpirítjuk), valamint a mazsolát (elhagyható). Ekkor már nem elektromos géppel keverjük, hanem fakanállal. Nagyvonalúan, lazán keverjük csak, nem baj, ha lisztes, vagy egyenetlen foltok maradnak itt-ott, nem szabad túldolgozni a masszát, különben kemény és lapos lesz a süteményünk. Pár csepp olajjal kikenünk két téglalap alakú gyümölcskenyérformát (nem őzgerincet, mérete: kb. 30x13x7 cm), és kibéleljük sütőpapírral. Az olajnak köszönhetően szépen bele lehet illeszteni a papírt. Belülről is kissé olajozzuk, vagy pici olvasztott vajjal kenjük ki. 60-65 percig, tűpróbáig sütjük, amíg a tű, vagy hurkapálca szárazon jön ki. Szeletelés előtt legalább langyosra hűtjük. Hűtőben, alufóliába csomagolva négy-öt napig eláll. A kávéhabhoz egy keverőtálba tesszük a mascarponét, a porcukrot, a tejszínt és a kávét. Elektromos habverővel lágy habbá verjük, és a langyos sütemény mellé kínáljuk. A habot is el lehet készíteni előre is.

(Visited 9 794 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

6 hozzászólás

  1. Ha tojás nélkül szeretném elkészíteni, kb mennyi olajjal pótoljam a tojást? A javaslatokat örömmel fogadom!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük