Lényeg a lényeg, tiramisu. Egyszerűen nem volt kedvem a klasszikusat csinálni (ami nálam 50dkg mascarpone, 2dl kávé, 2dl amaretto, 1 tojás sárgája+felvert fehérje, 25dkg babapiskóta) hanem valami extrábbra gondoltam. Nigella How to Eat című szakácskönyvében (az öt közül by the way a legjobb. Ha egyetlen külföldi szakácskönyvet vehetnék meg, az ez lenne, minden benne van.) van egy fehér tiramisu recept. Ő Bacardi és tej keverékébe áztatja a piskótát és fehér habcsók darabokat szór a rétegek közé. Nem rossz, de a Bacardi annyira erős alkohol ízű, hogy nem vállaltam be. Inkább a fehér ötletnél maradva kitaláltam valami mást és hú, de nagyon nem bántam meg. Uf, betegesen jó..Szerintem ez az a típusú édesség, amely bármely olyan összejövetel tarol, ahol sok lány van. Ugye elég a Baileys szót említenem..És mivel előző este kell elkészíteni, hogy összeálljon, szuper praktikus partikra. Íme a kreáció:Recept
Hozzávalók (kb. 8 személy)
Kb. 25 dkg babapiskóta (kb. 25 darabot használtam). Itt Brüsszelben a Savoiardi feliratú olasz terméket kell venni.
3 dl tej
1 dl Baileys
5 dkg barna cukor
1 vaníliarúd (vagy 1tk vaníliakivonat, amit én házilag gyártok, majd erről máskor)
50dkg mascarpone (szobahőmérséleten)
5dkg fehér csokoládé
1 tojás
2 ek kristálycukor
a díszítéshez fehércsoki forgács
Először kikeverem a krémet: a tojássárgáját a 2 ek kristálycukorral fehéredésig keverem (elektromos keverővel). Hozzákeverem a szobahőmérsékletű mascarpone sajthoz. A szobahőmérséklet tényleg nagyon fontos, különben nem lehet simára keverni. A fehércsokit vízgőz fölött megolvasztom és szintén hozzákeverem a krémhez. A tojás fehérjét habbá verem és óvatosan beleforgatom a masszába. Felmelegítem a tejet a vanília kikapart magjaival és a rúddal, valamint a barna cukorral. Szép karamell színű lesz. Amikor forró, hozzáöntöm a Baileys-t. Egy nagy jénai, vagy tepsi, vagy tortaforma alját kirakom egy réteg babapiskótával. (Tehát akkora edény kell, aminek az alján elfér kb. 10-12 babapiskóta. )Meglocsolom a likőrös tej kb. felével, és várok pár másodpercet, hogy a piskóták jól beszívják. Amikor már puhák, lehet rendezgetni, meg még darabokkal kiegészíteni, hogy egyenletesen kitöltse az edény alját. Ekkor ráöntöm a krém felét. Ismét piskótaréteg következik, meglocsolva a folyadék másik felével (Itt jobb az a módszer, hogy a piskótákat egyesével beáztatom pár másodpercre a tejbe és úgy rakom le, hogy a folyadékot tényleg a piskóta szívja be és nehogy eláztassa a krémet.). Végül rákerül a krém másik fele, aminek a tetejét szépen elsimítom. 24 órára a hűtőben a helye, hogy jól összeálljon. Tálaláskor fehér csoki forgácsokkal díszítem a tetejét. Esetleg Baileys-t kínálok hozzá. Esetleg.
Hi Zsofi, I feel like leaving a comment on your blog, just a little note to tell you how great all your recipes look and what a pity it is for me that I cannot speak/read Hungarian. I think those are recipes I`d like to try myself. Though both of us evidently like a large variety of different cuisines it`s obvious that we are coming from the same „cooking culture”. There are many blogs I like but only a few I take recipes from, yours would be one of them I presume. Have a nice weekend back home and take care, angelika
Dear Angelika!>Thanks a lot for your so kind words, I very much feel the same!By the way, I would/will probably cook a little different when living in Hungary, but here in Brussels I really enjoy experimenting with new ingredients and things which are not so easily available in Budapest. >This is a Baileys white chocolate tiramisu, the ladyfingers are soaked in heated milk+baileys+brown sugar+vanilla and the creme is mascarpone+1 egg separated+melted white choc. I brought it to a dinner party and you can imagine it was a huge success with all these ingredients..
Na, talán most sikerül hozzászólnom!>A „kedves családtag” istenien érezte magát BRUX-ban,a kényeztetés csúcsteljesítményét kapta! Az a kagyló, a cikóriasaláta na és persze az örök kedvenc a vadas…nyammmm!>Ezt a tiramisu csodát is kérem!Majd karácsonykor a porosz fővárost lazítjuk vele, jó?
a gusto, igen. az ország egyetlen zseniális tiramisuja.>grat a bloghoz, szuper.
mennyei, köszönjük 🙂
Egészen elképesztő! Akkorát fogok tarolni vele s hétvégi lánybúcsún…:D
Szia, Chili&Vanilia, A Fehércsoki Tiramisu a karácsonyi vacsora fénypontja már évek óta. Az ezévi dupla adag már elkészült, az egész család izgatottan várja. Nagyon köszönöm ezt a receptet, tényleg tökéletes. Boldog karácsonyt. Cissy