Annyira régen ki akartam már próbálni ezt a receptet, csak vagy birsalma nem volt, vagy idő, (ugyanis 2-3 óráig kell sütni a gyümölcsöt). Most végre mindkettő lett, úgyhogy belevágtam.
Ennek az írásnak a tárgya egyébként maga a zseniális recept, továbbá a könyv amiből van. Maga a recept valamilyen formában a gyűjteményemben legalább három szakácskönyvben benne van, többek között Nigella Forever Summer könyvében is, már abban is bejelöltem ezer éve, továbbá gyakorlatilag minden közel-keleti, vagy mediterrán konyhával foglalkozó könyvben. Birsalma lelkesedésemet ragoztam eleget, jöjjön a recept.
A recept arról szól, hogy birsalmát alufólia alatt órákig sütni kell, ettől megpuhul, gyönyörű korall színűre változik, és a gyümölcs leve sziruposra fő. Szerintem világbajnok. Vaníliafagyival, vagy hideg sűrű krémes joghurttal lehet kínálni, vagy mint én, tejföllel.
A receptet szó szerint követtem, néhány apró módosítással (a töltelékből kifelejtettem a brandy-t, viszont kevertem bele tört kardamom-magot, továbbá nem volt itthon mazsolám, úgyhogy apróra vágott datolyát raktam bele, ezektől még ezeregyéjszakásabb ízvilág keletkezett.
2 ek barna cukor
2 ek dió, durvára vágva
2 ek mazsola (*én apróra vágott datolyával helyettesítettem, amit csak a sütési idő felénél tettem hozzá)
2ek kockára vágott vaj
2tk fahéj
(*6 szem kardamom magjai, megtörve)
2ek brandy
A sütőt előmelegítem 180C-ra.
A birsalmát (hámozatlanul) félbe vágom és a csuma helyét kivágom, hogy egy közepes méretű mélyedés keletkezzen. Ez a recept legnehezebb része és tényleg komoly munka. A birsalma annyira kemény, hogy ez egy szinte lehetetlen feladat. Nagyon éles késsel megy csak és nagyon nagyon kell vigyázni!!! A két mélyedésbe beleteszem a tölteléket: a barna cukor, dió, vaj, mazsola és fűszerek keverékét. (Ha datolya, azt csak félidőben kell hozzátenni, különben nagyon szétfő)
Egy kis tepsit, vagy jénait kibélelek alufóliával és ráhelyezem a két fél gyümölcsöt. A tepsibe öntök 1,2dl vizet. Lefedem alufóliával és 2 óra hosszat sütöm. Félidőnél, azaz egy óra múlva hozzáadok még egyszer 1,2dl vizet. Langyosra hűtve tálalom, vaníliafagyi, vaníliaöntet, vagy tejföl társaságában.
Hallo Zsofi, jetzt hat wohl auch die letzte Quitte aus Deinem Vorrat daran glauben müssen ? 😉 Inzwischen habe auch ich entdeckt, daß Quitten noch immer Saison haben (hurrah !) und habe wunderschöne am Naschmarkt gefunden. Ich habe zu Herberts rundem Geburtstag für die ganze Familie (10 Mann hoch) Hirschfilet (teurer Spaß, aber es wird einmal ein Geld sein und wir werden nimmer sein, auf gut Wienerisch 😉 mit Semmelauflauf und in Orangensaft geschmorten Quitten gemacht. To die for ! Danke für Deine Anregungen, und in Kürze mach ich auch noch Quittenkäse. Alles Liebe nach Budapest/oder Brüssel, angelika
Minden szavaddal egyetértek, nálam is friss szerelem a Falling Cloudberries. A blogod pedig fantasztikusan néz ki. Gratulálok!
Alig vártam, hogy legyen már birs. Az én változatom mazsola/datolya helyett (kimagozott) tokaji aszúszemekkel, ezért brandy helyett tokaji édes borral (történetesen kései furminttal) készült, s ugyanezért fűszerek sem kerültek bele, viszont járt hozzá barnacukros-fahéjas sűrű tejföl.
hmm… negatív gyerekkori élmények miatt a birsalma máig tiltólistán volt. tegnap viszont a biodobozban érkezett 4 szem és úgy éreztem nem futamodhatok meg 🙂 megsütöttem, kicsit másképp (vaj, cukor, fahéj, szegfűszeg, a rózsavizet kihagytam) és most siratom az elvesztegetett éveket :-)))))))))))>Helga
Zseniális, isteni, fantasztikus, mennyei!! Örök hála! (bocs, kicsit elszálltam tőle, gyakorlatilag kétnaponta csináltam az elmúlt héten):)
A napokban vettem egy birsalmát. Nem terveztem, de a zöldségesnél árválkodott és hatlamas volt. Gondoltam majd találok vmi receptet a neten és így is lett! 🙂 Ma megcsináltam, és nem birtam abbahagyni az evést. Nagyon finom!!! Elég nehéz volt „kibelezni”, de megküzdöttem vele. Nem volt ugyan itthon datolyám, sem mazsolám, de a többi hozzávalóval is isteni finom lett. Legközelebb veszek hozzá vanília fagyit, mert nagyon csábítóan hangzik. Nem lett olyan szép, mint a képen, de majd legközelebb jobban sikerül. Nagyon köszönöm a lehetőséget! :-))>Mindekinek ajánlom!