Az ayran, ez a jéghideg, hófehér, sós ital a törökök egyik fenomenális találmánya. Nagy rajongója vagyok, venni is szoktam néha, készíteni is. Az egy dolog, hogy a török ételek mellé szuperül passzol, jól van ez kitalálva (na jó, a raki is jól van hozzájuk kitalálva, de az azért rétegműfaj). De csak úgy, simán, magában is annyira frissítő, hogy ebben a kánikulában nagyon jól esik. Persze, ayran és ayran között is van különbség, az itthon kaphatóak is elég vegyes minőségűek. A jó hír viszont az, hogy gyerekjáték házilag készíteni. Így megy: botmixerrel keverjünk össze azonos mennyiségű joghurtot és vizet. Adjunk hozzá sót, opcionálisan csipet szárított mentát. Tapasztalatom szerint egy adag ayran (1,5dl joghurt + 1,5dl víz) egy mokkáskanálnyi sót vesz fel.
Hozzávalók (4 adag)
1dl víz
0,5dl tejszín
só
2 lap zselatin
A joghurtot botmixerrel összeturmixoljuk a sóval és 1dl vízzel. A zselatint tíz percre hideg vízbe áztatjuk. 0,5dl tejszínt forráspontig melegítünk, majd feloldjuk benne a kinyomkodott zselatint. Kissé lehűtjük, majd a joghurthoz keverjük. 1dl-es tálkákba töltjük, majd egy éjszakára hűtőbe tesszük. Lágy állagú, de kiborítva is szépen tartja a formáját. Salátával, esetleg pitával kínáljuk.
Zsófi, ez olyan jól néz ki, hogy akár még hűsítő nyári ajtódíszként is megállná a helyét. Hogy mint étel milyen, azt mindenképpen kipróbálom
gambas
hűsítő nyári ajtódísz:))) na ilyet se mondtak még ételemre:) minden esetre, ételként is egész jól működik:)
Helló!
Én is nagy Ayran rajongó vagyok, a napokban elég sokat készítettem, úgy 2 liternyit és majdnem az összeset én ittam meg, így sajnos a sok sótól jól is feldagadt a lábam…
Most már minden ok, ezután pedig kevesebb Ayran-t fogok inni.
csodálom a kreativitásod:D
cserszömörce, mint szumák. a leszérított termést használom?
Zsofi, a cserszomorcenek tudod esetleg az angol nevet?
angolul sumac.
david, bocs, csak most válaszolok. szóval, igen, ez a termés, a szumák bogyó őrölve
Piroska, a cserszömörce (Cotinus coggygria) angolul eurasian smoketree vagy smoke tree