A brüsszeli piacon pár hete hatalmas kupacokban árulják a gyönyörűen kinéző articsókát. Annyira mutatós, olyan mint egy zöld, lila, harsogó virág. Már tavaly is szemeztem velük, egyszer vettem is EGY darabot kísérletképpen, de amikor az előkészítése során szembesültem azzal, hogy abból a nagy gumóból pontosan mekkora az igazán élvezhető rész, az articsókaszív, hát, bevallom, kicsit (=baromira) elment tőle a kedvem. Nincs is evésileg sem túl sok tapasztalatom vele, az üveges marinált articsókaszívet néha szeretem, de a legtöbb fajtája túl ecetes az én ízlésemnek. Egészben jópofa dolog enni, jó ki társasági kaja, de így is csak egyszer volt szerencsém hozzá. Szóval, úgy igazából még nem kötöttem vele nagyon komoly ismerettséget –már legfőbb ideje volt.
Három nagyon klassz, részletes, képes bemutató az articsóka elkészítéséről és fogyasztásáról (angolul):Simply recipes –az articsóka előkészítése és fogyasztása
Sam útmutatója – az articsóka előkészítése
Cooking for Engineers –grillezett articsóka lépésről lépésre, mérnöki pontossággal
Recept:
Hozzávalók (2 személyre)
Öt közepes articsóka (vagy 3 nagy)
Főzőlé:
1,2 dl fehérbor
2 citrom leve
0,6 dl olívaolaj
2 ek fehérborecet
2 fokhagymagerezd héjastul
babérlevél, só,bors
2 nagy fokhagymagerezd aprítva
1 ek olívaolaj
fél citrom reszelt héja
3 vastag szelet kenyér, héja nélkül, kockázva
0,6 dl olívaolaj*
2 ek balzsamecet
2 ek sherry ecet (ha nincs, lehet más is)
5 dkg rukkola
2 nagy marék parmezánforgács
só, bors
egy doboz zöld olajbogyó (nálam ez elmaradt)
*az öntet mennyiségét és a kenyeret feleztem
A sütőt előmelegítem 180C-ra.
Először előkészítem az articsókát. Megtisztítom, az articsókaszíveket negyedelem és amíg a főzőlevet előkészítem, citromos vízben tartom, hogy ne színeződjön el. Egy lábasba teszek kb. 6,5 dl-nyi vizet. Hozzáöntöm az olívaolajat, két citrom levét, a fehérborecetet, fehérbort, beledobom a két egész fokhagymagerezdet, egy-két babérlevelet, sózom, borsozom. Amikor forr, beleteszem az articsóka darabokat és gyöngyöztetve fedő alatt puhára főzöm az articsókát (kb. 10 perc). Leszűröm és összekeverem egy evőkanyálnyi olívaolajjal, két aprított friss fokhagymagerezddel, egy citrom reszelt héjával, sóval, borssal.
Amíg fő az articsóka, a nagy kockákra vágott, vagy darabokra tépkedett kenyeret 180C-os sütőben 10 perc alatt megszikkasztom (ha szikkadt kenyerem van, akkor ez a lépés természetesen elhagyható). Összekeverem az öntetet: olívaolajat és a kétféle ecetet (egyfajta is használható, de a végeredmény más lesz. Fontos, hogy minél jobb minőségű ecetet használjunk, a sima eszünkbe se jusson). Összekeverem a kenyeret, az articsókát, ráöntöm az öntetet és 10-15 percig állni hagyom, hogy a kenyér magába szívja. Ízlés szerint sózom, borsozom. A rukkolát és a parmezánt csak közvetlenül tálalás előtt teszem hozzá.
Ummm, yummy – I made it again yesterday. My friend came round for dinner and I said „you do like artichokes, don’t you?” and he confessed it is one of only two things in the world he doesn’t like. But he ate it all the same and he came back for seconds, so I am asuming he might have changed his mind!>>In yesterday’s version I added some fresh shelled fava beans too which worled very well with this recipe.>>I am glad you were inspired and that you enjoyed it. The original vesion I learnt at cooking class had roasted peppers and black olives but I like the all-green spring version better, at least for now.>>sam
Wow, thanks for your really quick comment Sam:)You know, I thought if a French guy says it’s the best salad you’ve ever made, that must be something. And I also trust your taste of course!Roasted peppers, fava beans, hmm, sounds good, will need to make it again and again..Thanks once again for the recipe!
szerinted működne a recept konzerv articsókával is (nem az ecetes-olajos fajta),vagy az felejtős?mondjuk mindenképp kipróbálom,hátha meg lehet spórolni az articsókatisztítást,aminek az instrukcióit nehezebb volt felfognom,mint az államvizsga tételemet…>üdv.kata
Háát,az az igazság, hogy pont a friss articsóka a legfinomabb benne. És tartok tőle,hogy a konzerv azért nem egészen ugyanaz. De bevallom töredelmesen, én is vettem egy üveggel, hogy kipróbáljam úgy is -egy kísérletet azért megér.
Barcelonából hazacsempésztem 5 db articsókát, és ma este elkészült ez a remek saláta!
Remekül sikerült, köszi a receptet!
Hmmmm, az articsóka a zöldségek királya, vagy talán a bogáncsoké.
Néhány éve Hollandiában találkoztam vele először-hatalmas üvegben várt rám egy szekrény tetején exkluzív vadászkastély konyhájában. Egy életre szóló barátságot kötöttünk. Bátran próbáljátok ki. Töltve:darált sonka+ parmezán keveréke, olívával meglocsolva – királyi előétel. Üdv. Etruszk
Articsóka gyógyító hatás is rendkívüli szinte minden problémára jó. A gyomorpanaszoktól kezdve a az egészséges vércukorszintig.
Amennyiben nem jutsz hozzá kapszula formájában koncentrált formájában szedheted. A terméket a herbcaps.com oldalon rendelheted meg
http://herbcaps.com/hu_HU/webshop/index.php?id_product=9&controller=product
Isztambulban elkezdődött az articsóka szezon (legalábbis a piaci körkép alapján ezt tapasztalom). Tegnap délután, a 3 napos hétvége egyetlen szórakozásaként vendégül láttunk néhány török ismerőst. Szerencsére ők nem tartják a ramazan alatt a szigorú böjtöt, így quiche mellett ezt – a számomra különlegesnek számító- articsóka salátát készítettem el nekik. Nem volt nagy lelkesedés az elején – van aki rögtön mondta is, hogy nem nagyon szereti- inkább csak illendőségből kóstolták meg. Ezután jött a meglepetés: annyira ízlett nekik, hogy mindenki repetázott, és elkérték a receptet is.