Ami a fagylaltokat illeti…

Ami az idei fagylaltokat illeti:

1. A Budai Gourmet-n a lassú megújulás útjára lépegető, érdi Pataki Cukrászda figyelemreméltó fagylaltokkal rukkolt elő. Egyik job volt, mint a másik, az én kedvencem a narancsos céklafagylalt (pink és üde), és a bodzafagylalt (tiszta ízű, igazi nyár) lett, de volt ott minden, a kapros fehércsokoládétól a mézes gyömbéren át, a petrezselymes kiwi-ig, bravó! Titkos hírek szerint hamarosan eljön az az idő is, amikor egy-egy gombócukért nem kell Érdig utazni. Várom.

2. Pont előtte néhány héttel teszteltünk új budapesti fagylaltozókat, úgymint elsőként a Bazlikánál található Gelateria La Rose-t. Itt a fagylaltból rózsát formáznak, és ha az ember jó időpontban érkezik, akkor azt is elkaphatja, amint a szimpatikus tulajdonosnő megérkezik a nagy kosár eperrel, amelyet azon nyomban fel is használnak. A hagyományos fagylalt nekem picit túl édes volt, de az ízeik remekek. Készül náluk azonban nyírfacukorral édesített fagylalt is, ezek zseniálisak, nagyon tetszett pl. a gyömbérfagylalt. Aztán átsétáltunk a mindössze néhány hete nyílt, pici új fagyizóba a Nagymező utcába, a Fragola-ba (Radnóti Színház mellett, a Paulay E.u. sarkán), ahol levettek a lábamról a pisztáciafagylalttal (nem zöld, nem mű és nagyon jó) és a pink grapefruit sorbet-val, utóbbiból most azon nyomban kérek szépen egy gombóccal. Itt a video.

3. Megújult Stahl Judit honlapja, ami annyiban kapcsolódik ide, hogy van rajta egy “Judit blogja” fül is, ahol most épp az Országos Fagyiversenyen abszolvált zsürizésről írt Judit egy visszafogottan beszólógatós és őszinte véleményt. Minden sorával egyetértek.

4. Aztán itt van a Malackaraj jó kis összeállítása tíz klassz házi fagylaltról.

5. Magam részéről ilyenkor nyáron, leggyakrabban még mindig a joghurtos gyümölcsfagylaltokat gyártom, mindig abból, ami éppen van: ribizli, málna, eper, őszibarack, stb. Régi David Lebovitz recept, és annyira, de annyira működik:

kb. 1/2kg gyümölcs, 2,5dl joghurt, 12-15dkg cukor, negyed citrom leve – a cukor és a citrom mennyisége persze mindig a gyümölcs ízétől, ill. édességétől függ. Néhány kanál alkohol (pl. vodka, vagy gyümölcslikőr) abban segít, hogy a fagyi ne fagyjon kőkeményre.

A gyümölcsöt feldarboljuk. Egy tálban összekeverjük a cukorral és a vodkával, amíg a cukor olvadni kezd. Fóliával letakarjuk, és kb. 2 órát szobahőmérsékleten állni hagyjuk. Aprítógépbe öntjük a gyümölcsöt a kieresztett levével együtt, hozzáadjuk a joghurtot és a citromlevet. Simára pürésítjük. (Botmixerrel is lehet). Szükség szerint átpasszírozzuk (magos gyümölcsöknél mindenképpen), 1 órára hűtőszekrényben lehűtjük a keveréket, majd a fagyigépben az utasítás szerint elkészítjük. A fotón joghurtos eperfagylalt.

(Visited 1 377 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

11 hozzászólás

  1. Elolvastam a Stahl-féle bejegyzést, igazat szól. Viszont egyvalamit nem értek (csak ott nincs kedvem regisztrálni a kommenteléshez :-)) Azt mondja, hogy csődbe menne a cukrász a valódi alapanyagból készült fagyival, meg csak a műfagyi gombóca lehet 100 forint. Egyrészt, én már sehol nem látok 100 forintos gombócot. Másrészt az itthon készített fagyi litere durván számolva egy ezresből jön ki. Biztos vagyok benne, hogy egy cukrászat olcsóbban hozzá tud jutni az alapanyagokhoz, mint a kiskereskedelmi forgalomban. De ha én kihozom egy ezresből, akkor ő kevesebből, de tudom, van rezsi, meg munkabér, meg az adók, járulékok, de ha 5 dkg(?) egy gombóc fagyi, akkor 160 forintos eladási árral számolva 1 liter az 3200 forint. De biztos én számolok rosszul….

  2. Ez a joghurtos recept nagyon tetszik, egyből az ugrott be, hogy tejföllel és mascarpone-val is lehet játszani…
    Jó, mert gyümölcsös és nem kell bele a tojássárga. Már alig várom, hogy elkészíthessem!
    Ildi

  3. Pataki, mint kiemelkedő fagylalt? Én nem vagyok tőle egyáltalán hasra esve, semmi extrát nem találok a fagyijukban. Pedig itt lakok tőlük kb. 5 percre, de ha jó fagyit akarok enni, akkor vagy készítek itthon, vagy utazok Bp.-ig.
    Stahl Judit szavaival egyetértek. Zsófi, köszi a tippeket, kipróbálom ezeket a fagyizókat.

  4. nem tudom, hogy a Patakiéknál vajon ugyanazok a fagyik vannak-e az üzletben, mint amit a Budai Gourmet-ra hoztak, de azok tényleg nagyon finomak voltak. Ha Érden van, kóstoljátok meg pl. a bodzát

  5. A Fragolának nagyon szurkolok, hogy tudják tartani az árat és a minőséget is egyszerre! Az én kedvencem náluk a túrókrémes körte, és a Chianti is nagyon finom volt, mintha tényleg vörösbort inna az ember…

    A nol-os videóban viszont felejtse el a vágó ezeket a hullámzó meg ilyen-olyan efekteket, pont olyan, mintha a 90-es években járnánk, és először ült volna le az illető egy gagyi windowsos vágóprogramhoz. És még a fagyi sem látszott tőle rendesen.

  6. nagyon egyetértek jj-vel. az a hullámzós effekt irtó gagyi. nagyon amatőr feeling, és még zavaró is. viszont kipróbáltam a fragolát, és nagyon nem bántam meg. a pisztácia és a grapefruit ütött. csillagos ötös. 🙂

  7. A nol videóban pont semmi nem látszik a hullámzástól. Próbáltam guvvasztott szemmel nézni a fagyikat, de szédültem, mire vége lett.
    Júliusban nekikerekedek és végiglátogatom ezeket a klassz fagyizókat!

  8. Zsófi!
    Most kezdeném a házi fagylalt gyártmányozását. Rögtön kell fagyigép, vagy sikerem lesz kevergetős módszerrel is?
    (szintén) Zsófi

  9. Ma voltam a Patakiban és sem narancsos cékla, sem bodzafagyi nem volt. Az általad felsorolt különleges fűszerezésű egyik sem. Konkrétan a narancsos céklára rákérdeztem, azt mondták volt egy ideig, de legalább 2 hete nincs és nem is valószínű, hogy lesz. Számításaim szerint a Budai Gourmet után kb. 1 hétig lehetett.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük