Most este fél 12 van és a kinti hőmérő 22 C fokot mutat!!! Úgyhogy meghoztam a hosszan halogatott döntést: ezennel hivatalosan megkezdem a nyarat. És hétvégére előszedem a papucsaimat. Juhúú…És lesz spárga, meg borsó, meg újkrumpli, meg friss spenót, meg rebarbara, meg málna meg eper…Nem tudom, otthon mi a helyzet, itt már intenzív epresedés van, és bár kicsit szkeptikus vagyok a hatalmas, szabályos, spanyol eprekkel szemben, annyira hívogatóan piroslanak, hogy mindig elcsábulok és veszek belőlük. Viszont törvénytelenséget művelek és a közértben is el szoktam lopni egy szemet és megkóstolom és csak akkor veszem meg, ha finom. Úgyhogy lesznek majd epres receptek, a hétvégére pedig eperlekvár főzést tervezek, feltéve ha a piacon kapok normális árú szép epret. Az epres receptsort pedig ezzel a kis semmiséggel nyitom meg, ami nagyon alkalmas egy könnyű vacsi utáni desszertnek, esetleg uzsonnának, már aki uzsonnázik persze..
Amerikai recept, amely szinte minden amerikai szakácskönyvben szerepel, mint klasszikus –strawbery shortcake néven fut. Amerikában soha nem ettem, máshol sem, de annyira jól néz ki minden könyvben, hogy már régen terveztem, hogy kipróbálom. Szóval, a tészta gyakorlatilag egy omlós keksz szerű tészta, amelyet félbevágva megtöltünk citrommal és cukorral összetört eperrel, valamint édes, vaníliás tejszínhabbal, vagy tejföllel. (Ez aztán lehet akár mascarpone, vagy vaníliafagyi, vagy citromfagyi, vagy fehércsoki mousse, vagy, vagy..a dolog fokozható). Én a tejfölre szavaztam, mert imádom az eper-tejföl párost. És igen, lehet light tejföllel, vagy joghurttal is, valóban. Azt gondolom, hogy igen mutatós darab, úgyhogy lehet vele kápráztatni. Akár randin. Ellenben elég egyszerűen és hamar elkészül, úgyhogy stresszmentes.
A tésztával (hogy a túróba kell leírni azt hogy keksszel-szel??) az a tapasztalatom, hogy vagy egész frissen, még langyosan használja fel az ember, vagy viszont vár egy pár órát és csak utána, amikor már megint omlós. A kettő időpont között valahogy nem kellemes, kissé száraz, fullasztó az állaga. Több receptet hasonlítottam össze és végül egy tojásmenteset választottam, Lori Longbotham: Luscious Lemon Desserts című könyvéből ( a receptet némileg módosítottam). Citrom a tésztában is van és az eredeti receptben citromfagyival van töltve.
Recept:
Hozzávalók (4-5 darabhoz)
17,5 dkg liszt
7,5 dkg cukor
7, 5 dkg vaj (hidegen, kockázva)
1 tk sütőpor
fél tk szódabikarbóna
csipet só
fél citrom reszelt héja
1 dl író, vagy tejszín (ez a recept írót ír, de sok recept tejszínt használ)
fél kg eper
porcukor, fél citrom héja
2 dl tejföl, porcukor, vanílíakivonat (vagy helyette vaníliás cukor)
A sütőt előmelegítem 220C-ra (gáz 7)
A kekszhez először összekeverem a száraz anyagokat: lisztet, cukrot, szódabikarbónát, sütőport, sót. Hozzáadom a hideg vajat, a reszelt citromhéjat és kézzel összedolgozom, hogy morzsa állagú legyen. Ekkor hozzáöntöm az írót, vagy a tejszínt és összegyúrom. Nem szabad túldolgozni, különben túl tömör lesz a végeredmény. Egy eléggé morzsálódó, nehezen kezelhető tészta lesz. Lisztezett deszkán kinyújtom kb. 2 cm vastagra és 6cm átmérőjű köröket szaggatok ki (nekem ebből a mennyiségből 5 darab lett). Sütőlapra teszem, a tetejét megkenem egy kis tejszínnel és megszórom pici kristálycukorral, majd 15 perc alatt szép világos aranybarnára sütöm. Közben előkészítem az epret. Megtisztítom, feldarabolom, a felét villával összenyomkodom, a másik felét nagyobb darabokban teszem hozzá, ízlés és az eper édessége szerint porcukrot és a citrom másik felének reszelt héját adom hozzá. Hagyom állni, hogy levet eresszen. A tejföl szintén ízlés szerint kikeverem porcukorral és vaníliakivonattal (vagy vaníliás cukorral). A kekszet vagy még langyosan töltöm meg és azonnal tálalom, vagy hagyom állni néhány órát és csak azután. Félbevágom, az alsó felére teszem az összetört epret (a levét beszívja a tészta), a kikevert tejfölt (vagy tejszínhabot, vagy vaníliafagyit) és ráhelyezem a kalapját. Esetleg megszórható porcukorral.
:)) Pont ezt néztem ki tegnap este Nigellától :)).
:)amikor a nagy elmék találkoznak, ugye..néztem azt a receptet is, de végül ennél a tojás nélkülinél maradtam. Kíváncsi vagyok, az milyen, tudósíts ha megcsinálod. Az utána következő oldalon az a csokis sem néz ki nagyon rosszul:)
jó ez az epres téma, de említetted a rebarbarát. nekem évek óta nő a kertben, de még sosem ettem belőle! mit csinálsz belőle?
yummmmmmmmmmm 🙂
hú, én nagyon imádom a rebarbarát. Nagymamámnál is nőtt, ott mindig mártás volt a főtt húshoz (citromos, cukros vízben puhára főz, behabar)Ma már mindenfélét szoktam, főleg eperrel párosítva (kompót, crumble), a vaníliás rebarbaradzsemm pedig a favorit lekvárom, Ha kapok vasárnap a piacon, csinálok és leírom.
kevés eper volt itthon, viszont találtam egy _hütő_alján_végre_megérett mangót, így eper-mango kombó ment vegyesen apróra kockázva, jó volt így is, köszi a tippet!