![](https://chiliesvanilia.hu/wp-content/uploads/2016/07/1713c-sultalaszka.jpg?w=300)
A forró-jeges édesség akkor emelkedik ki a tumultusból, amikor Charles Ranhoffer 1867-ben a Sült Alaszka fantázianévvel illeti, és ezt kínálja az amerikaiak által Oroszországtól megvásárolt Alaszka megünneplése alkalmából. Ranhoffer 34 éven át volt a neves New York-i Delmonico étterem séfje, és olyan híres ételek megalkotója, mint a tengerentúli reggelikhez elengedhetetlen, hollandi mártással leöntött posírozott tojás (Eggs Benedict), vagy a Madeirával gazdagított, tejszínes mártásban tálalt homár (Newberg módra).
Az ízeket fantáziánk szerint variálhatjuk; az alábbi recept Péche Melba ihletésű – málnás, őszibarackos kehely mintájára készült, de a fagylalt lehet vanília, citrom vagy csokoládé is; bármelyik remekül illik a málnás habhoz.
Málnás-őszibarackos sült fagylalt
Hozzávalók (4 adag)
4 db 6 cm átmérőjű, 2 cm vékony piskótalap
(ideális esetben házi)
4 gombóc őszibarackfagylalt, teljesen fagyott
állapotban
2 tojásfehérje, szobahőmérsékletű
8 dkg cukor
csipet só
5-6 szem málna (+ a díszítéshez)
4 db 6 cm átmérőjű, 2 cm vékony piskótalap
(ideális esetben házi)
4 gombóc őszibarackfagylalt, teljesen fagyott
állapotban
2 tojásfehérje, szobahőmérsékletű
8 dkg cukor
csipet só
5-6 szem málna (+ a díszítéshez)
A sütőt előmelegítjük 250 °C-ra vagy a lehető legmagasabb fokozatra. A piskótalapból pogácsaszaggatóval korongokat vágunk, és egy-egy gombóc fagylaltot helyezünk rájuk. Fóliával fedett tálcán mélyhűtőbe tesszük, amíg a sütő melegszik. A tojásfehérjéket elektromos habverővel félig felverjük, ekkor hozzáadjuk a csipet sót és fokozatosan a cukrot. Sűrű, fényes, teljesen szilárd habbá verjük. A habhoz adjuk a pár szem málnát, és röviden beledolgozzuk a géppel, hogy szép, egyenletes rózsaszínű legyen a végeredmény. Kivesszük a mélyhűtőből a fagylaltos, piskótás alapot. Abba az edénybe helyezzük, amelyben tálalni fogjuk a desszertet. (Tapasztalatom szerint otthoni körülmények között célszerűbb abban a tálkában sütni, amelyben asztalra kerül, sütőlapról ugyanis szinte lehetetlen mozgatni). A málnás habot ráhalmozzuk, úgy, hogy a tésztát és a fagyit is teljesen befedje – ez habzsák segítségével a legegyszerűbb. A forró sütőbe tesszük 3-4 percre, hogy némi színt kapjon. Azonnal tálaljuk.
(Visited 826 times, 1 visits today)
évekkel ezelőtt egy regényben olvastam először a sült alaszkáról, azt hiszem, mccarthy a csoport c. könyve volt. szívmelengető a receptjét olvasni, köszi!
Lehet kalácsszeletekre tenni a fagyit, egy fém kapcsos tortaforma aljára, a sütőrács (és így a fémlap alá) pedig kell egy nagy tál jégkocka. Nekem így mindig sikerült szeleteket is varázsolni belőle, kivéve amikor egy lapos jénai tálra tettem. Hát az bizony nem bírta az egyszerre hideget-meleget… szerencsére csak kettéhasadt, és a fagyi megmenekült.>És milyen jó a sztorija! Eddig nem (ezt sem) tudtam.
ez semmi, ha egy fizikus magyar >kitalálja a fordítottját, és ezzel együtt mindjárt a molekuláris gasztronómiát is>http://www.kfki.hu/fszemle/archivum/fsz9611/kurti9611.html