Török fűszeres marharagu padlizsánpürével

Doña Maria Eugenia Ignacia Augustina Palafox de Guzmán Portocarrero y Kirkpatrick.
III. Napóleon felesége, rövidebben Eugénia császárnő. Az uralkodó gyakran számított véleményére fontos ügyekben, de korabeli divatdiktátorként is figyelemreméltó, az ő nevéhez kapcsolódik pl. az abroncsos szoknya. Arról nem szól a fáma, hogy 1869-as isztambuli látogatásán mekkora szoknyát viselt, a háremlegenda szerint azonban neki szolgálták fel a Hünkar Begendi nevű ételt. A padlizsánkrémmel tálalt bárányragu állítólag annyira ízlett neki, hogy azonnal delegálta francia szakácsát, hogy tanulja el. Az Oszmán Birodalom 32. szultánja, Abdul-Aziz séfjének azonban esze ágában sem volt elárulni a titkot, és állítólag a következőt nyilatkozta recept helyett: egy udvari konyhafőnöknek nincs egyébre szüksége, mint a szívére, az orrára és szemére. Kösz. Valahogy azért a későbbiek során csak kiszivárgott, a klasszikus fogás Törökországban ma is az egyik legnépszerűbb. Eredetileg kimondottan nehéz, mivel a meleg padlizsánpüré besamelmártással és markáns sajttal készül. Én előbbit elhagytam, egy-két apróságot pedig saját ízlésemre formáltam, remélem, a szultán nem sértődne meg.

Hogy csak a szultán és Eugénia kedvence-e, vagy másé is, döntse el mindenki maga személyesen, október 2-án a Magyar Narancs 20. születésnapi buliján, ahol nemcsak a hünkar begendi hanem a chili&vanília is életre kel. Izgulok valamelyest, hogy nagytételben is ugyanolyan finomra sikerüljön, mint a családi kiszerelésben, profi segítségemmel együtt ezen leszünk. A török paprika már úton van Isztambulból (mai nappal megérkezett), a bárány helyett viszont marha lesz.

Török fűszeres marharagu padlizsánpürével

Hozzávalók (4-6 adag)

60dkg marhalábszár, felkockázva
1 nagy hagyma, finomra aprítva
4 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
1 doboz sűrített paradicsom
1 evőkanál pirospaprika
1 teáskanál őrölt római kömény
1 kávéskanál őrölt szegfűbors
1 kávéskanál őrölt fahéj
Kb. 3dl leszűrt húsleves
Só, bors, olaj
1kg padlizsán
1dl tejszín
5dkg reszelt kemény juhsajt (vagy parmezán)

A raguhoz fedő alatt, csipet sóval meghintve, üvegesre pároljuk a hagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a fűszereket, néhány másodpercig pirítjuk, majd hozzáadjuk a falatnyi darabokra vágott húst, átforgatjuk, hogy a fűszerek egyenletesen befedjék. Hozzákeverjük a sűrített paradicsomot, majd a húslevest (vagy vizet). Lassú tűzön, kb. 1,5 óráig pároljuk, amíg megpuhul. A püréhez a padlizsánt 180C-os sütőben, kb. 50 perc alatt megsütjük. Meghámozzuk, húsát kikaparjuk és simára pürésítjük. Melegen hozzáadjuk a tejszínt és a reszelt sajtot, kissé összemelegítjük. Sóval, borssal, leheletnyi szerecsendióval és citromlével ízesítjük. Az ételt frissen aprított petrezselyemzölddel és pitával tálaljuk.

 

1. Tolmácsolom saját magam: a Magyar Narancs 20. születésnapi buliján, most pénteken és szombaton a Dürer kertben mindkét este ott leszek személyesen, pénteken ezt az ételt készítjük (ismét az a módszer lesz, hogy catering cég főz az én receptem alapján és szigorú:) felügyeletem alatt). Sajnos nem tudunk ekkora mennyiséget ingyen kóstoltatni, az étel fizetős lesz.

2. Szegény hünkar begendi nem valami fotogén, viszont tényleg nagyon finom.

Sok szeretettel várok mindenkit, lesznek jó koncertek is!

(Visited 1 777 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

25 hozzászólás

  1. Holnap reggel indulunk Isztambulba (juhéé!) így viszont sajnos lemaradok erről. Jó szórakozást Nektek!!

    PS: ez most tényleg sűrített paradicsom (pl. Ape?) vagy polpa?
    Ha előbbi, akkor mekkora doboz?

    Köszi!

  2. vialuna, ez sima sűrített paradicsom (egy kis doboz), de péntekre speckó török paprikapaszta is lesz benne, amit most hoztam. Ha a fűszerbazárban akartok venni megbízható fűszerárustól dolgokat, ajánlom az arifoglu nevű standot.

    huh, de jó kérdéseitek vannak:) Beinfleisch? (vagy Rinderwade)

  3. Kedves kérdező! A német kifejezés a marhalábszárra (szakácstól származik az info) “Rinderhesse” (ez tkp Rinder-Hachse- azaz marhacsülök)A hentesnél és a húsos pultoknál a fenti kifejezést találod kiírva. Néha nevezik ossobucco-nak is, miután azt a fantasztikus olasz ételt is ebből készítik, legalábbis itt Németországban.Üdv Berlinből

  4. Kedves Zsófi,
    zizegve várom a könyvedet itt Angliában,pedig 4 éve szinte minden nap nézem a blogodat! 🙂
    és többeknek ott lesz a fa alatt karácsonykor,anyukámnak biztos!!!végre nem kell titokban a munkahelyemen nyomtatni a receptjeidet és kötegekben otthon tartani! 🙂
    nagyon sok sikert hozzá és szorítok,hogy megtaláld Az Igazi borítóképet!!
    szia!Bea

  5. Na mi lett ezzel a kremmel narancsosan? Egy kicsit sarga egy kicsit savanyu de a mienk? Beszamolo? Fenykepek?

    Giu

  6. Hallo!
    ich habe Dich eben im Fernsehen gesehen:) Im ZDFdoku Kanal lief ein Programm mit dem Titel “über den Tellerrand hinaus”. Gratulation, dass du bzw. dein blog soviel schon für die Ungarische Küche bedeutet! Viel Erfolg noch! Lg Dilek

  7. Most jöttünk meg Törökországból, többek közt a hunkari begendit is megkóstoltuk. Finom volt, ahogy az egész török konyha fantasztikus.
    Kipróbáltuk az iskender kebapot, a mantit, a pottery kebapot, csomó mezét pl: imam bayaldit, haydarit, dolmát, töltött padlizsánt, édességek közül a sütlacot.
    Milyen török kajákat szoktál még készíteni?

  8. de jó, én is most jöttem meg pár napja:)nagyon sok török recept van a blogon, ha rákattintasz a “török” cimkére, akkor elvileg megjelenik mind. Joghurtos spenót, bárányfasírt, künefe, töltött mángold, kisir, bulgur pilaf pl.

  9. bocs, persze, olvastam őket. A Hamdi éttermet ki is akartuk próbálni, aztán végül más helyeken kötöttünk ki.
    És te merre jártál? A haydarit hogy készítik?

  10. Isteni lehet :)… ami a fotogenitást illeti: talán laposabb tányér (vagy olyna, amelyiknek kicsit lefelé áll a karimája), púpozott adag a padlizsánkrémből, egy ilyen szépen halmozott adag a húsból, a csodás díszítés, fél- vagy teljes profilból készült felvétel, és kicsivel több fény – kiderülhet, hogy fotogén is! 🙂

  11. Megint javitas kene:

    Hunkar Begendi-n vagy aminek szerette volna megnevezni ezt a kajat :

    NINCS BENNE:

    1- Piros paprika
    2- Romai komeny
    3- Szegfubors
    4-Fahej
    5-Husleves
    6-tejszin
    7-Kemeny juhsajt foleg egyaltalan nincs Parmezan

    Torok konyhaban szegfubors, romai komeny, fahej hasznalata nagyon keves helyen jelenik meg, nem mindenhol.De ugy latom hogy maga mindig mindenhova szegfu borsot es komenyet bekeveri. Ez nem tudom hogyan csinalja.. Torok konyha nem Indiai konyha ahol sok fuszer mindig minden kajanal benne van..

    Azon kivul, nagyon fontos valami mas is van, az pedig, hunkar begendi vagy ugynevezett hunkar begendi szeruseg etele, nem igy nez ki! ez most ugy nez ki mint egy suru level vagy fozelek..

    szine teljessen mas, tekszturaja vagy surusege pedig surubb kell hogy legyen..

    Kerem, mostantol kezdve, amit elott ir egy Torok receptet, jobban keressen meg a recepteket, kerdezzen meg az igazi chef-fektol akik Torokorszagban elnek, inkabb akik tenyleg gourmet-ek vagy szakemberek..

  12. Köszönöm hozzászólásait. ahány ház, annyi szokás, ahány séf annyi recept. az én hunkar begendim ilyen. A legtöbb receptet egyébként egy isztambuli török szakácsnőtől tanultam, lehet vele vitatkozni:)

  13. Senki Torokorszagban foleg egy Torok szakacs, ilyen receptet nem fogja adni..%100 eleg biztos vagyok benne! Ugyhogy sajnalom..akkor kerem nem hivjon meg ezt a kajat Hunkar Begendinek !!! Mert az teljessen mas!

  14. Magaval nem fogok itt vitatkozni, sajnalom hogy ilyen szegeny Torok konyhai tudassal Magyar embereknek
    “betanitja” nem igazi eteleket..

  15. ok, szerintem is maradjunk ebben. Viszontlátásra,köszönöm, hogy ennyi időt szánt a blogomra.
    Egyébként az írásaim hatására nagyon sokan megszerették a török konyhát és sokan utaznak Isztambulba, rengetegen visszajeleztek.Remélem,ez legalább nem baj.

  16. nagyon orulok neki hogy sokan mennek Isztambulba.. Akkor szolunk nekik hogy jojenek hozzam hogy tanijam nekik az IGAZI konyhankat..

  17. ha megmondja, hol kell jelentkezni, biztos sokan is élnek a lehetőséggel. én is nagyon szívesen megtanulnám pl. hogy hogyan készül az igazi török fagylalt. Hol lehet jelentkezni?

  18. Igazi Torok fagyit otthon nem lehet kesziteni mert az igazi verzioja Kahramanmarasban ( Del- Kelet ) keszul es itt Isztambulban pedig utanasitjak.

    Ha egy igazi fagylaltot szeretne kesziteni, akkor szivesen megtartanam egy kurzust nyaron itt Isztambulban.

    Kerem jelentkezjen majd :

    gudikerbeaskoas@hotmail.fr
    Assisztensemnek tudja kuldeni emailt, kerem jelentkezjenek cv-vel!

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük