Most mit szóljon az ember, amikor a nemzetközi gasztromédia figyelemmel kísérése során, egyszer csak feltűnik, hogy a legforróbb trend nem más, mint a jó öreg rántott húsos szendvics?!
Természetesen nem annak nevezik, inkább rántott húsos burger-nek, ez azonban mit sem változtatt a tényen, hogy a zsemlébe, briósba, esetleg valamilyen ázsiai gőzbuciba helyezett rántott szelet, netán csirke mégiscsak egy rántott húsos szendvics. Berlin egyik legmenőbb evőpiacán az osztrák vendégszereplő “schnitzel burger”-je után ácsingózik a leghosszabb, kígyózó sor, a New York-i legnépszerűbb hamburgeresénél, a Shake Shack-ben a rántott csirkés burger-ért őrül meg mindenki, a szintén New York-i, polgárpukkasztó fenegyerek, David Chang kizárólag rántott csirkés szendvicset áruló büfét nyit. Azért itthon sem kell szégyenkezni, a mindig újdonsággal előrukkoló Bíró Lajos sem véletlenül nyitott (azóta is dübörgő) rántotthúsozóta Belvárosi, egyre menőbb piacon. Ihletért mondjuk van hová visszanyúlni, hiszen a rántott csirke valamilyen formája szinte minden kultúrában létezik, az amerikai déli államokban például óriási kultusza van, de Japánban is népszerű, csak ott felszeletelve, sok rizzsel, káposztasalátával, és szójaszószos mártogatóval adják (pl. a Világevő aktuális posztjában is elég jól néz ki).
Az alábbi rántott csirke amolyan újhullámos, csajos recept, az egykori modellből és rendezvényszervezőből álló, az egészséges étkezést igen szimpatikus hozzáállással hirdető, gyönyörű Hemsley nővérektől kölcsönöztem. Természetesen nem kell összehasonlítani a hagyományos, bundás, morzsás változattal, de élményben simán megközelíti, a fűszeres magok ugyanis ropogósra, ízesre sülnek. Klassz alternatíva, ráadásul még az olajban való sütést is megússzuk.
Sütőben sült, mandulás rántott csirke
Hozzávalók (4 adag)
8 alsó csirkecomb
só, bors
10 dkg hámozott mandula
10 dkg hántolt napraforgómag
1 kávéskanál őrölt pirospaprika
1 kávéskanál őrölt római kömény
1 kávéskanál szárított kakukkfű és oregano
2 tojás
0,5 dl olívaolaj
A sütőt előmelegítjük 180C fokra, légkeveréses üzemmódban. A csirkecombokat konyhai papírtörlővel alaposan megszárítjuk, majd megszózzuk. A mandulát és a napraforgómagot ledaráljuk, de nem teljesen finomra, porszerűre, maradjanak benne durvább darabok. Egy tálban összekeverjük a darált magokat a fűszerekkel, és egy fél kávéskanál sóval. Egy másik tálban felverjük a tojásokat. A csirkecombokat először a tojásokba forgatjuk, majd a fűszeres magokba. Egy sütőpapírral borított tepsire helyezzük, amit előtte vékonyan megkentünk olívaoalajjal. A tetejét is meglocsoljuk olívaolajjal. 45 perc alatt megsütjük, ezalatt a csirke átsül, a magok pedig ropogósra pirulnak. Köretnek salátát, vékonyra gyalult, olívaolajjal, mézzel és filézett narancssal kervert édesköményt, vagy karfiolpürét ajánlok. Utóbbihoz a karfiolt puhára főzzük, majd mandulatejjel pürésítjük (ha nem light-osan készítjük, akkor vajjal dúsítjuk.)
(Visited 2 534 times, 1 visits today)