Gorgonzolás-zelleres rizottó pirított dióval

Ha a zöldségek élnének lelki életet, a zellert bizonyára egy jó kiadós pszichoterápiás kezelés illetné. A méltatlanul mellőzött zöldségek klubjának állandó tagja valószínűleg csak igen komoly küzdelmek árán vagy jól fizetett sztár-marketinges segítségével tudna ebből kilépni. Bibircsókjaival, sápadt színtelenségével, gumóságával első ránézésre az égvilágon semmi vonzót nem tud felmutatni, nem úgy, mint mondjuk egy fényes, lila padlizsán vagy egy harsány, narancssárga sütőtök. Szinte kizárólag mellékszereplőként, leveszöldségbeli minőségében használjuk, és valljuk be, leginkább eszünkbe sem jut, hogy főszerepet osszunk rá. Pedig, ha megfelelő hozzávalókkal párosítjuk, amelyek némileg elegánsabbá teszik durva, robusztus, földes ízét, kifinomult, érdekes ételeket alkothatunk vele.

Nálunk a gumós zeller a legelterjedtebb, bár egyre gyakrabban kapható az angolszász területeken népszerű bokros, élénkzöld szárzeller is. Angliában és az Egyesült Államokban szinte kizárólag ezt használják – levesekbe vagy mártogatóként, kéksajtos tunkolóval -, a gumós változat már-már különlegességszámba megy. Az ősi, vadon termő zeller egyébként az ókori egyiptomi és a görög kultúrában a gyász szimbóluma volt, levelét sírdíszként alkalmazták. A kínaiak már az i. e. 5. században ismerték, ma is fontos része a konyhájuknak, zöldséges pirított húsok társaságában találkozhatunk vele.

Íme három recept, így talán előkelőbb helyre léphet.

Francia zellerremulád
Meghámozunk és lereszelünk egy nagy zellergumót. Megsózzuk, 2 ek. citromlével meglocsoljuk, fél órára félretesszük. Közben tartármártást keverünk 2 dl majonézzel, tejföllel, mustárral, citromlével, sherry-ecettel, sóval, borssal. Összeforgatjuk, sültek mellé vagy friss bagettel adjuk fel.

Rozmaringos, körtés zellerleves
4 személyre egy lábasban vajat olvasztunk, beleteszünk egy rozmaringágat, és egy felaprított hagymát üvegesre párolunk. Rádobunk egy közepes méretű, lereszelt zellert és krumplit. Átforgatjuk. Felöntjük egy liter húslevessel, sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk egy kockázott körtét. Fedő alatt, közepes lángon kb. 15 percig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Robotgépben simára pürésítjük. Fél dl tejszínt öntünk hozzá, végül leheletnyi frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük.

Gorgonzolás-zelleres rizottó pirított dióval (a képen)
2 személyre fél felaprított hagymát 3 ek. olívaolajon üvegesre párolunk. Hozzáadunk 20 dkg rizottónak való kerek szemű rizst, átforgatjuk, 2 percig pirítjuk. Hozzáöntünk 1,2 dl száraz vermutot, megvárjuk, míg a rizs felszívja, és teljesen elpárolog. 4 ütemben hozzáadunk összesen 4 dl húslevest: egy-egy alkalommal 1 dl-nyit, ezt követően fedő alatt mindig 3-4 percig főzzük. A második alkalommal belekeverünk egy fél, felkockázott zellert, a harmadik alkalommal pedig 10 dkg gorgonzola sajtot is. Tálaláskor pirított dióval hintjük meg.

(Visited 3 490 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

12 hozzászólás

  1. A zeller a kedvencem, de csak a gumó. Ismerem a zellerszár krémsajtba való mártogatását, de nem értem… Hasábokra vágott zellergumó kisütve mint a krumplit, egyszerűen fantasztikus. És a saláták, jajaj!

  2. Mi nem mellőzzük:-))) Többi mellőzött társával együtt (cékla, karalábé, répák stb.), nálunk gyakori salátához, rizottóhoz, köretnek, levesnek, akárminek…Sőt, vadászom az ilyen receptekre.Köszi,LepkePillangó

  3. Rántott zeller a legeslegjobb! Nyersen kb. 2 cm vastag szeleteket vágni a gumóból, kis só+fehérbors, aztán szokásos panírozás és olajban vagy sütőben pirosra sütni. Egész más íze van, mint a főtt zellernek, fenomenális, felülmúlhatatlan, zseniális! 🙂

  4. Én zöldséghámozóval nagyon vékony szeleteket vágok még belőle és forró olajban csipsznek kisütöm:)

  5. Sziasztok!Tetszik ez a recept!Én is imádom a zellert!Egyik kedvenc ételem lazac zellermártással… de sajnos még sohasem sikerült jól elkészítenem a mártást (túl töményre sikerült). Kérelek, ha van ötletek hozzá írjátok le! szedina@tvnetwork.hu

  6. Sziasztok!CSatlakozom az előttem szólóhoz, aki chips-nek süti ki, isteni finom (az ötlet nálam az Élelmezéstudományi Egyetem diétája közben jött, első nap vacsora: steak párolt zellerrel, de az nekem túl „zeller-ízű”, így megsütöttem minimális olajon). A zellerszárat egyelőre a Nigella féle „Görög bárányragu”-nál (marhából is jó) használom fel, ahol az étel alapját a pépesített zellerszár és hagyma alkotja. EGy kicsit macerás az étel, de nekünk kedvencünk.Ilcsi

  7. Mi is szeretjük.Kolléganőmtől kaptam e-mailben egy Csirkebiblia nevű receptgyűjteményt, most abból idézek, ha már a zeller a téma:„Az eredeti recept zellert tartalmaz petrezselyem helyett;aki meg tudja enni ezt a dögletes bűzű, mérgező gyomot, tegye.”No comment:))

  8. Kipróbáltam a körtés levest, ugyan kihagytam belőle a krumplit és a tejszínt diétás szempontokból, de isteni finom lett. A férjem, aki egyébként is zellerimádó felfalta mindet 🙂

  9. apró kockára vágott zellert vajon rózsaszínűre pirítok, és akár így minden nélkül is nagggyon finom, de szerecsendióval is remek,+icipici bors…..
    szezámmagos piritóssal akár önálló vacsora, sültek mellé csodálatos köret, de csak rizs mellé is nagyon finom….

  10. Sajnálom, hogy pont egy ilyen sokoldalú zöldséget kell nélkülöznöm, mióta pár éve rájöttem (nem teszt, hanem néhány incidens nyomán), hogy létezik zellerallergia, és az enyém nem is enyhe. Ahogy utánaolvastam a témának, kiderült, hogy nem is keveseket érint, ezért élelmiszergyártók – jobb esetben – föl is tüntetik késztermékeken mint allergént.
    Mik vannak… 🙁

  11. Gyerekkorom óta szeretem a zellert. Anyu kiszedte a vasárnapi levesből az egészben főtt hagymával és a csirkelábbal együtt, de nem dobta ki, én meg mindet megettem 🙂 A rizottót még ma kipróbálom, köszönöm a recepteket!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük