Magyarul már a neve sem kifejezetten elegáns. Inkább tréfás, kedves komolytalan hangzású. Első hallásra talán ökopiacok, bioboltok világára és sokkal kevésbé az ínyenc konyhára gondolunk. Az egykori Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem egyik tudományos összefoglalója szerint: „..leggyakoribb felhasználása napjainkban: kiváló takarmány alapanyag. Hajtása kaszálható, szénaként vagy silózva is alkalmas, de fő értékét gumója jelenti, mely értékes takarmány kérődző állatfajaink és a lovak számára egyaránt”. Egy másik forrás szerint: „Az erdészek is sokra becsülik, mert a vaddisznók, az őzek és a szarvasok szívesen lakmározzák az erdőszélre telepített csicsóka gumóit”.
Ehhez képest elég hihetetlennek tűnik, hogy ezt a nálunk méltánytalanul mellőzött gumós zöldséget a nagyvilág elegáns éttermeiben gyakran homár, libamáj, szarvasgomba, nemes tengeri halak, fésűkagyló és más luxuskosztok társaságában tálalják. Divatos, menő hozzávaló, amelynek hosszadalmas pucolása közben a téli hónapokban csillagos éttermek kuktái káromkodhatnak nagyokat Párizstól New York-ig. Gordon Ramsay, az egyik legismertebb brit sztárséf egy hónapja nyitotta meg első éttermét New York-ban. A The London aktuális étlapján is ott a csicsóka, Ramsay sült csirke és bacon-ös, hagymás, aszalt szilvás ragu mellett kínálja.
A csicsóka eredetileg észak-amerikai származású, az indián törzsek által termesztett zöldség, amely csak a 17. század elején került Európába Samuel de Champlain francia felfedező közvetítésével. Európai népszerűsége hullámzó, a kezdeti lelkesedés pl. egy időben azért csökken, mert a sorvadó ujjakkal való hasonlóság miatt lepra okozójának is gondolják.. Manapság ismét reneszánszát éli, talán itthon is lassan újra felfedezzük. Az egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy burgonya helyett cukorbetegek is fogyaszthatják.
Néhány elkészítési tipp:
* Tejszínes csicsókakrémleves: hagyományos krémlevesekhez hasonlóan készítjük.
* Tejszínes csőben sült csicsóka: a vékonyra szeletelt csicsókát egy kivajazott hőálló tálban nyakon öntjük egy pohár tejszínnel, és krémesre sütjük.
* Magyaros rakott csicsóka: ugyanúgy kolbásszal és tojással készül, csak a krumpli helyett csicsókával.
* Vajas csicsókapüré: a puhára főtt, vagy sült zöldséget kis vajjal és tejszínnel pürésítjük.
* Nyers csicsókasaláta mustáros-mézes vinaigrette-tel: a hajszálvékony karikákra gyalult zöldséget mustáros öntettel öntjük le.
* Téli reszelt csicsókasaláta almával és dióval: a hozzávalókat lereszeljük, összekeverjük a dióval és ízlés szerinti öntettel.
* Csicsóka-rösti: a zöldséget durván lereszeljük, egy tojással és némi liszttel összekeverjük, olajon ropogós tócsnikat sütünk belőle
* Csicsókachips: a hajszálvékonyra szeletelt zöldséget bő olajban ropogósra sütjük.
* Csicsókás rizottó: olaszosan készített parmezános rizottóhoz a végén vékonyra szeletelt csicsókát adunk, puhára főzzük
(Ez az írás a Magyar Narancs múlt heti számában jelent meg)
a barátnőm édesanyja maga neveli a csicsókát, hogy aztán a világ legfinomabb savanyúságát készítse belőle. a receptet már többször is elkértem, de „ipari” mennyiségben sehol nem leltem rá.
Szia! Nekünk van csicsókánk, sok, a pucolása tényleg egy rémálom tud lenni. 2 TIPP: mivel öcsém meg nem enné, titokban készült 2 savanyúság: céklasaláta fele-fele cékla-csicsóka(héjában főtt, utána gyalultuk a céklához), a másik a lilakáposzta, ugyanúgy,készült mint a cékla.
sziasztok.én vagyok a crockpotos.>köszi,chili.igen,nagyonnagyon hasonlatos a remoskához,olyannyira,hogy ki is fogom próbálni a receptet,mert rádöbbentem,hogy szlovák nagyi révén van otthon ilyenünk,csak hozzávetőlegesen egymillió éve nem vettem le a szekrény tetejéről.recept híján..(talán annyi a különbség,hogy a crockpotnak kivehető kerámia tál a ‘betétje’.)nem emlékszem,csak remélem,hogy a remoskán állandóra lehet állítani a hőfokot….kezdődjék hát!10-12 órás alacsony hőfokú főlés kell a drága marhámnak…>üdv.
én enném de a család nem, nincs valami spéci recept magaskonyhából, mert a tippek mellett sajnos semmi nem szól, azon a közhelyen kívül, hogy együk, mer ollyan egészséges!>/magyaros rakott csicsóka 🙁 – a krumplileves legyen krumplileves:)/>>az öccsöt miért kell megvezetni? céklából cékla, mi vele a baj?
Hát, ha a kilenc felsorolt ételből egyikben sem látsz fantáziát, akkor szerintem ne erőltesd ezt a csicsóka témát:)
Chili és Vanilia, te gondolatolvasó vagy! Aszalódik néhány csicsóka a hűtőben, már igencsak ideje lenne felhasznalni őket – egy korábbi postod adta meg az utolsó lökést a vásárláshoz amúgy -, de nem tudtam kiötölni semmit csicsókából. De majd most! Tetszik a reszelt saláta, meg a rösti, meg a krumplihelyett, kezdésnek mondjuk a reszelt lesz holnap. >>De miért kell annyit pucolni? Valahol épp azt olvastam, hogy csak ledörzsölni kell….
A burgonyával szemben másik nagy előnye, hogy nem fagyérzékeny! A tócsnit hamarosan kipróbálom belőle, mert kert aljából most túrtunk ki vagy 1 kilónyit.>>Fűszerezési javaslat esetleg a csicsóka tócsnihoz?
Hozzatennem meg, hogy nyersen is szuper barmely salataba a nagylyukun lereszelve, mert ize nem tolakodo, jol fuszerezheto es hozza meg leves es friss. Es ha nyersen eszitek nem gazosit ANNYIRA mind barmely fott formaban, mert hat valljuk be… Ja es persze gyumolcscentrifugaba is jol beleillik, frissito ital, cukorbetegeknek tenyleg nagyon ajanlott.
Múltkor az űrhajópiacon vásároltunk néhány kiló csicsókát bátran, a felét hagytuk kirügyezni és elültettük a kertbe, a másik felét meg anyósom lekefélte tisztára, (megúszta a hámozást) ecetes vízben előfőzte, majd sűrű sörtésztában kisütötte bő olajban. Nagyon finom lett, valamilyen mártást is készített hozzá meg köretet, nem emlékszem rá pontosan.
Apróbb darabok, lekefélve, leheletnyi libazsíron / vajon grillserpenyőben megsütve. A már megpuhult darabok remek, vajszerű állagot kapnak, a frissek csak kívül, belül ropogósak. A szottyadtak amúgy nem okoznak akkora gázosodást. Talán.
Kedves Albana!>Imádom a savanyúságot ( minden fajtát).Még nem volt szerencsém a csicsóka savanyúsághoz,nagyon megtisztelnél vele, ha a barátnőd édesanyjának a receptjét megosztanád velem.>Megígérem, hogy nem fogok savanyú képet vágni hozzá!>Köszönettel: Savanyu
Én is cukor beteg lettem most hallottam először a csicsokáról,gondoltam ezt ki kell probálni evésután általában 8-as szokott lenni a cukrom ma ettem egy tábla csokit és utánna ettem egy csicsokát a cukorszintem 5.5lett. Ezért ugy döntöttem ezután minden nap fogyasztok ebből a gyümölcsből. Szerencsémre olyan helyen lakom ahol van egy hely ahol sok van belőle
A csicsókát 1000 módon fel lehet használni! Először is mindenbe lehet tenni krumpli helyett és nagyon finom,csak picit másképpen kell fűszerezni,mert kissé édeskés az íze.
Amúgy nagyon sok kiskertben és erdőszélen megterem,de sokan dísznövénynek nézik sajnos. A cukorbetegeknek valóban ideális,de senkinek sem árt! 😉 Amúgy ettetek már fahéjas csicsókás almakompótot? Isteni! :o)