Epres-rebarbarás pite

 

Még el sem kezdődött, és a hírek szerint kb. 2 hét múlva már le is megy az eperszezon, úgyhogy még gyorsan összegyűjtöttem a blogról a legnépszerűbb epres desszert recepteket. A + 1 a hideg eperkrémleves kecskesajttal (amit azóta más gyümölccsel is kipróbáltam, nagyon jól működik, úgyhogy szépen végig lehet majd vele haladni a nyáron). Jó eprezést!:)

 
Gyömbéres, epres-almás pite (lsd. alább is, a linkben pedig videóval is)
 
Epres-rebarbarás pite
Hozzávalók (10 szelet)
45 dkg liszt
1 teáskanál só
30 dkg hideg vaj (felkockázva, esetleg reszelve)
1,5 dl jeges víz
45 dkg  rebarbara (kb. 8 nagy szár)
1 alma, meghámozva, felkockázva
15 dkg eper
25 dkg cukor (gyümölcs savanyúságától függ)
0,5 citrom leve
1 vanília kikapart magja
esetleg: 3 evőkanál narancsvirágvíz
3,5 dkg étkezési keményítő
Elkészítjük a tésztát: a liszthez keverjük a sót, majd hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat (az is jó módszer, ha nagy lyukú reszelőn lereszeljük). Az ujjunkkal összemorzsoljuk, de semmiképpen nem szabad túldolgozni, ne álljon össze teljesen, a vaj borsó nagyságú, látható maradjon benne. Hozzáöntjük a jéghideg vizet, és csak annyira dolgozzuk össze, hogy épphogy összeálljon. Lapos korongot formázunk belőle, és fóliába csomagolva 20 percig, vagy max. egy napig hűtőben pihentetjük. A sütőt előmelegítjük 200C-ra. Egyötödét  félreteszünk, a többit kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy 26 cm átmérőjű, cakkos szélű tortaformát, úgy, hogy a tészta kb. 2 cm-re túllógjon a peremén. A rebarbarát meghámozzuk (ha nagyon fiatal, zsenge, akkor nem szükséges), 3-4 cm-es darabokra vágjuk. Az epret és az almát felkockázzuk. Összeforgatjuk a rebarbarával, a cukorral, citromlével, vaníliával, ha használunk, a narancsvirágvízzel, és a keményítővel (utóbbinak az a szerepe, hogy felvegye a sülés során keletkező levet, a sütemény szeletelhető legyen). A tésztaburokba tesszük. A maradék tésztát kinyújtjuk, hosszú csíkokat vágunk belőle, majd a sütemény tetejét berácsozzuk. 200C-on egy óráig sütjük. Mascarponéval, vaníliafagylalttal, vagy hideg tejszínhabbal tálaljuk.
(Visited 12 420 times, 2 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük